autor: 000Lukas000 » 26 lip 2012, 14:12
Bo ja wiem, zapewne każdy z nas odwiedza forum i czeka aż pojawi się jakiś ciekawy temat do dyskusji.
Ja ostatnio zastanawiałem się nad tezą jakoby człowiek nie może się cofnąć w rozwoju. I doszedłem do wniosku że nie do końca jest to słuszne stwierdzenie.
Co prawda człowiek nie może na powrót stać się zwierzęciem, ale człowiek który wstąpił na drogę poprawy, i kilka negatywnych cech zwalczył to jeśli znajdzie się jako dziecko w złym środowisku to bardzo możliwe że cofnie się w rozwoju zbaczając z obranej ścieżki.
A czasami sytuacje które mogą wystąpić w naszym życiu mogą również skłonić nas do morderstwa i tym samym cofnięcia się w rozwoju. Dopiero jak człowiek osiągnie pewien pułap rozwoju i większego zrozumienia będzie mógł oprzeć się takiemu wpływowi i w tym momencie faktycznie nie będzie możliwości rozwoju wstecznego.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;
Ew. Wg. Spirytyzmu