Miejsce pobytu a sposób myślenia

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Miejsce pobytu a sposób myślenia

Postautor: Jaskier » 29 cze 2012, 22:53

Ostatnimi czasy wróciłem z Wlk. Brytanii i zaobserwowałem ciekawe zjawisko. Otóż będąc tam w umyśle pojawiały się zupełnie inne rodzaje myśli niż w domu (dodam że były to myśli raczej materialne i pesymistyczne). Jednak po powrocie wszystko wróciło do normy a myśli się ustabilizowały. Dodam że podobne zjawisko występuje u mnie od kilku lat ale dopiero teraz się nim zainteresowałem. Wiem że to zależy od duchów które przebywają w danym miejscu ale czy wam też zdarzyło odczuwać w tak intensywny sposób? Co o tym myślicie?
Jaskier

Re: Miejsce pobytu a sposób myślenia

Postautor: Luperci Faviani » 30 cze 2012, 10:40

Myślę, że to ma raczej związek z lokalnym klimatem, niż z duchami.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: 000Lukas000 » 30 cze 2012, 18:41

Nie koniecznie, może być taka możliwość, duchy mają na nas duży wpływ, dany kraj z powodu ogółu ludności który może mieć materialistyczne skłonności będzie przyciągał odpowiednie duchy, które z kolei mogą wpływać na innych będących na tym terytorium. Ale oczywiście wszystko ma swoje granice i to sami w dużym stopniu jesteśmy odpowiedzialni za swoje skłonności i myśli.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 03 lip 2012, 17:20

Myślę, że samo miejsce nie ma zbyt wielkiego znaczenia tzn. jest bez różnicy, czy jesteśmy w Polsce, Anglii czy Rosji. Ważne jest, jakiego rodzaju duchy nam towarzyszą. Zapewne będą to z jednej strony duchy z nami zaprzyjaźnione, które podążają tam, gdzie i my, ale będziemy też spotykać duchy zaprzyjaźnione z mieszkańcami danego miejsca i one mogą na nas wpływać. To wyjaśnia np. dlaczego atmosfera jakiegoś miejsca nam się czasem udziela, czemu np. wśród jakichś ludzie czujemy się dobrze itp.

Generalnie co do negatywnych myśli - sądzę, że zachodnie społeczeństwo tkwi właśnie w dużym konsumpcjonizmie, który rodzi wiele wyzwań, ale też wpływa negatywnie na ludzi. Stąd też "psychosfera" tego typu miejsc może być niezbyt dobra...
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 06 lip 2012, 11:39

Czytalam kiedys o tym, ze kazde miejsce ma swoja energie. Np calkiem inny rodzaj energii jest w Ameryce niz w Europie a takze w poszczegolnych krajach. Oprocz indywidualnego umyslu istnieje tez kolektywna podswiadomosc i to ma wielki wplyw na ludzi w danym miejscu...Na zachodzie przewaza materializm dlatego to wplywalo na Ciebie. Ale oczywiscie mimo to mamy zawsze wplyw na to co wybieramy...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Wróć do Pytania i odpowiedzi