WO PTSS (WGSS im. Chico Xaviera) - pytania ze spotkań

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

WO PTSS (WGSS im. Chico Xaviera) - pytania ze spotkań

Postautor: Voldo » 31 maja 2012, 15:48

W tym wątku będę zadawał pytania pojawiające się na naszych wrocławskich spotkaniach, na które nie jesteśmy w stanie sami znaleźć odpowiedzi.

Otóż tak:

(Dotyczy to: KD, pyt. 146, str. 138)
1.) Gdzie się znajduje dusza? Jest tam napisane, że geniuszom w głowach, a mocno czującym w sercach... Czy to oznacza, że to, jacy jesteśmy definiuje to, gdzie znajduje się nasza dusza? Jeśli idziemy w stronę nauki to dusza się zasadza w głowie, a jeśli w stronę moralności itd. to w sercu?
2.) Co to w ogóle znaczy "zasadzanie się duszy"?
3.) Czym jest ośrodek życia?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Re: WO PTSS (WGSS im. Chico Xaviera) - pytania ze spotkań

Postautor: cthulhu87 » 31 maja 2012, 16:02

Voldo pisze:1.) Gdzie się znajduje dusza? Jest tam napisane, że geniuszom w głowach, a mocno czującym w sercach... Czy to oznacza, że to, jacy jesteśmy definiuje to, gdzie znajduje się nasza dusza? Jeśli idziemy w stronę nauki to dusza się zasadza w głowie, a jeśli w stronę moralności itd. to w sercu?

ja bym to traktował symbolicznie. Jeśli ktoś powie, że ma serce na dłoni, nie znaczy to przecież, że zajmuje się transplantologią, hehe
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Sebastian » 31 maja 2012, 18:40

Jeśli np. osoba, która "mocno czuje" ma duszę (bądź jej znaczną część) powiązaną z sercem to co się z jej duszą stanie po przeszczepie serca? :D

Też się nad tym zastanawiałem i zawsze zakładałem, że dusza związana jest z całym ciałem, każdą jego komórką (jeśli komórka obumiera, bądź mamy np. odjęte kończyny to oczywiście dusza nam się nie "wyszczupla" xD). Zauważcie też, że próbowano przeszczepiać zwierzętom całe głowy i żadne zwierze nie przeżyło, o ile pamiętam, więcej niż niecały miesiąc. I pomimo odnotowania reakcji wiadomo, że psychika byłaby już zupełnie inna.

Nawet wygrzebałem artykuł na temat transplantacji głowy:
http://www.focus.pl/nauka/zobacz/publik ... osci/nc/1/
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: dharma » 31 maja 2012, 19:11

Atomy i cząsteczki tworzące nasze ciało są ciągle wymieniane. W naszym obecnym ciele nie ma ani jednej cząstki materii, ani jednego atomu z tych, które tworzyły je pięć lat temu. Ciało, które mamy dzisiaj, nie jest tym samym, które mieliśmy pięć lat temu. Nie znaczy to,że dawne ciało, choć nieco zmienione, nadal istnieje. Nie. Już go nie ma. To połączenie atomów, przejawiające się jako mięso,kości,krew,włosy itd. już nie istnieje. My jednak wciąż istniejemy.
dharma

Postautor: cthulhu87 » 31 maja 2012, 20:16

To o czym pisze dharma kojarzy mi się z teorią ideoplastii Ochorowicza i psychodynamizmem Gustawa Geleya - w skrócie jest to koncepcja, ktora zakłada, że ciało jest uplastycznieniem idei w materii. Duch modeluje ciało, tworzy wzór, do którego dorastają odcięte kończyny niektórych gatunków zwierząt, nadaje proporcje ludzkiemu ciału... Jak idea realizuje się w materii widać najpelniej w rozwoju embrionu ludzkiego w łonie matki - jest to nieustanny, złożony proces inteligentnej konstrukcji mającej doprowadzić do z góry zamierzonego efektu. Co o tym sądzicie? ;)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Wróć do Pytania i odpowiedzi