Ks.Francois Brune w Polsce

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Re: Ks.Francois Brune w Polsce

Postautor: Jul » 06 gru 2008, 14:15

Lilo, też dziękuję za ciekawą relację. Czytałem wywiad z ks Brune w nowym "Nieznanym Świecie" i rzeczywiście też odniosłem wrażenie, że w kwestii reinkarnacji ksiądz nieco kluczy, tworzy bardziej "wydumaną" teorię tak, żeby przypadkiem nie podważyć wprost dogmatyki katolickiej. Ale mimo to uważam, że to bardzo ciekawy badacz, choć najwyraźniej jego książki są bogate eksperymentalnie, to nie mają tak ciekawej teorii jak Kardec.
Jul

Postautor: sooleyman » 08 gru 2008, 09:41

Każda teoria jest w jakimś sensie wydumana, bo i z dumania się ona bierze - inaczej nie byłaby teorią ;-) co do poglądów ks.prof. Brune, trzeba go zrozumieć, że w swoich analizach badawczych bierze pod uwagę przeróżne źródła i świadectwa i próbuje jakiś wniosek wyprowadzić. To, że jest duchownym katolickim i posiada wysokie stopnie naukowe w zakresie teologii, może jedynie pomóc mu, jako badaczowi - że tak to określę - zjawisk niewidzialnych. Nie sposób dla ks. Brune'a, jako dla naukowca i badacza, jest stwierdzić, że ponad wszelką wątpliwość reinkarnacja istnieje. Owszem - Księga Duchów spisana przez Mistrza Kardeca pięknie i logicznie podaje argumenty za reinkarnacją, ale jest to bardziej argument "za wiarą" w reinkarnację, niż dowód na jej rzeczywiste istnienie. Podobnie jest z istnieniem Boga, świata duchowego, równoległych rzeczywistości, myślokształtów, egregorów etc. - kwestia wiary - jak dotąd - choć kwestią wiedzy mogą te sprawy stać się - w świetle nauki - teoretycznie choćby zaraz. Generalnie ks. Brune skupia się na wywodzie zmierzającym do udowodnienia istnienia życia po śmierci, choć owszem - porusza wszelkie wątki i kontrowersje, które dotyczą bardziej "jak" niż "czy"... Co do kwestii reinkarnacji i poglądu ks. Brune'a w tej materii, to znając jego wypowiedzi mógłbym ten jego pogląd streścić do takiego stwierdzenia: być może reinkarnacja istnieje, być może nie; ale jeśli istnieje, to nie na taką skalę, jakby chciał tego A. Kardec czy L. Denis. Czasami Bóg może dopuścić reinkarnację, ale dzieje się to sporadycznie, a nie obligatoryjnie. - taki wniosek wysnułem po przeczytaniu wszelkich dostepnych wywiadów z badaczem i książek w j.polskim. Swoją drogą czekam na polski przekład książki "Chrystus i Karma"... mogą być tam całkiem ciekawe poglądy. Może konkludując: ks. prof. Brune nie przekreśla istnienia reinkarnacji, uważa, że w pewnym zakresie może ona istnieć... Jak z prądem elektrycznym, wiemy, że jest, ale tak do końca nie wiemy czym jest...
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: lilo » 09 gru 2008, 08:31

Śpieszę aby czym prędzej sprostować moją wcześniejszą wypowiedź w kwestii dotyczącej książki "Powiedzcie.." Na pierwszy rzut oka zdania wyrwane z kontekstu mogły zrobic na mnie wrażenie górnolotnych i ogólnikowych. Wczoraj przed zaśnięciem zabrałam się za czytanie, no i teraz moje wrażenie jest z goła inne. Generalnie po pierwszych 40 stronach POLECAM!!! POLECAM!!! POLECAM!!. Duch Jeana zrobił kawał dobrej roboty. Jego wypowiedzi przeplatają sie z komentarzami autora, często nawiązującymi do jego doświadczeń spirytystycznych. W każdym razie muszę stwierdzić, że istnieje duża zbierzność z informacjami tam zawartymi a KD, a był to rzadki moment, kiedy moja KD była aktualnie w moim posiadaniu. Np. Wypowiedz Jeana w kwestii modlitwy totalnie pokrywa się z rozdziałem Prawo adoracji w KD. to co mnie zaskoczyło już na tych pierwszych stronach : Jean mówi o reinkarnacji, po czym jest komentarz autora, że wbrew powszechnej opinii Kościół Kat. nigdy nie zaprzeczył istnieniu reinkarnacji.
"Na poczatku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.(...)
W Nim było życie, a życie było światłością ludzi, a światłość w ciemności świeci i ciemność jej nie ogarnęła."
Awatar użytkownika
lilo

Postautor: sooleyman » 04 cze 2009, 16:50

W czerwcowym numerze "Nieznanego Świata" jest wywiad z o. Andreasem Resch'em, austriackim duchownym z zakonu redemptorystów, o którym omawiany w niniejszym wątku ks. Francois Brune pisze w swoich książkach, jako o jednym z ciekawszych kościelnych badaczy "zjawisk paranormalnych", zwłaszcza transkomunikacji! Wywiad wart polecenia, zwłaszcza, że o. A. Resch prezentuje bardzo ciekawe poglądy i fachowe, naukowe podejście do tematu.
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: Jul » 27 wrz 2009, 23:42

W bieżącym numerze (październik) NŚ jest wzmianka o ks. Brunem, ale w kontekście rzekomego chronowizjera ojca Ernettiego - urządzenia, które podobno pozwalało robić odbitki z przeszłości (taki wehikuł czasu). Ciekawe zainteresowania ma ks. Brune :)

Jest także artykuł o polskim badaczu transkomunikacji -

Transkomunikacja po polsku
Bodaj jako jedyny w Polsce (o innych tego rodzaju osobach nie wiemy) zbudował w Zawierciu prywatne laboratorium, gdzie za pomocą urządzeń technicznych nawiązuje kontakty z innymi rzeczywistościami, kontaktując się ze światem zmarłych. To jakby przeniesiona w rodzime realia żywa egzemplifikacja technik i metod, o których opowiada w swoich książkach Umarli mówią do nas i Powiedzcie im, że śmierć nie istnieje ksiądz François Brune. Odwiedziliśmy Marka Szwedowskiego – jasnowidza i zarazem człowieka, który kiedyś przeżył śmierć kliniczną, co całkowicie, do cna, przeobraziło jego życie

http://www.nieznanyswiat.pl/

Może warto powiadomić tego Pana o naszej organizacji? Są do niego dane kontaktowe pod artykułem.
Jul

Postautor: sooleyman » 28 wrz 2009, 17:03

Jestem w kontakcie z Panem Markiem Szwedowskim, bardzo otwarty i sympatyczny oraz kompetentny człowiek. Warto z tych danych kontaktowych skorzystać :-)
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: Jul » 28 wrz 2009, 21:31

sooleyman, a mówiłeś mu o naszym portalu i forum?
Jul

Poprzednia

Wróć do Spirytyzm w Polsce