Czy biologia udowodni istnienie ciała duchowego?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Czy biologia udowodni istnienie ciała duchowego?

Postautor: cthulhu87 » 03 kwie 2012, 20:34

Wszystkich, którzy znają badania dr Geleya nad materializacjami i hipotezę ciała eterycznego Ochorowicza (swego czasu publikowaliśmy je w kwartalniku spirytystycznym), na pewno uderzy ten fragment z książki Jamesa Le Fanu (Niezwykła istota. Zmagania nauki z tajemnicami człowieka, wyd. 2010):

Obrazek

"Jeszcze większym wyzwaniem byłby powrót do wielu zlekceważonych bądź zarzuconych obserwacji i eksperymentów z ostatnich stu lat, które wskazują na istnienie niepoznanych jeszcze przez biologię sił, takich jak niezwykła zdolność organizmów do regenerowania swojego ciała. Zakłada to działanie jakiegoś "pola", jak twierdzi biolog Rupert Sheldrake, dzięki któremu organizm zna siebie i części swojego ciała jako całość. Jak inaczej wyjaśnić łatwość, z jaką złamane kończyny goją się i zrastają, albo zdolność mózgu do rekompensowania ślepoty znacznym wyostrzeniem czułości innych zmysłów, takich jak słuch i dotyk? Jak inaczej niepozorny płaziniec, przecięty na pol, mógłby się zregenerować w postaci dwóch oddzielnych organizmów: głowie wyrasta nowy ogon ogonowi głowa? Te ukryte biologiczne siły widać także w sugestywnym pięknie i harmonii geometrycznych praw proporcji ludzkiego ciała, którego części - głowa, kończyny i tułów - rosną w synchronii ze sobą nawzajem i z ciałem jako całością. Ten synchroniczny rozwój od zarodka do dorosłości pokazuje, że w "całej konstrukcji wszystkie części są ze sobą powiązane i do siebie dopasowane" - jak to ujął biolog D' Arcy Wentworth Thompson." - s. 319-320.

http://www.proszynski.pl/Niezwykla_isto ... 0477-.html
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Re: Czy biologia udowodni istnienie ciała duchowego?

Postautor: 000Lukas000 » 04 kwie 2012, 08:56

Ciekawe, myślę że powoli człowiek zbliża się do zrozumienia obecności ciała duchowego, a to według mnie stanowić będzie ogromny krok na drodze rozwoju.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 06 kwie 2012, 19:05

Ja to juz wlasciwie nie potrzebuje zadnych dowodow naukowych aby wierzyc, ze za materia kryje sie duch...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: forrest » 06 kwie 2012, 19:52

000Lukas000 pisze:Ciekawe, myślę że powoli człowiek zbliża się do zrozumienia obecności ciała duchowego, a to według mnie stanowić będzie ogromny krok na drodze rozwoju.

Ale bobrze zwróciłeś uwagę - ludzie odkryją instnienie powłoki ducha i stwierdzą, że to jest sam duch (nie widząc ducha, a jedynie samą jego powłokę). Będą więc wnioskować o własnościach ducha, utożsamiajac je z własnościami powłoki. Taka refleksja mi przyszła, jako prawdopodobna możliwość rozwoju sytuacji...
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: Zbyszek » 06 kwie 2012, 21:50

Zgadzam się z tym, ciało duchowe jest materia subtelna, ale jest materia i dlatego prościej jest udowodnić istnienie ciała duchowego niż samego ducha.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 06 kwie 2012, 21:53

Ależ nie ma czegoś takiego jak "materia" i "nie-materia".Róznica wystepuje tylko,ze tak powiem kolokwialnie w "gęstości skupienia".
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Zbyszek » 06 kwie 2012, 22:19

Trudno się nie zgodzić z tobą, ale w rozumieniu ze ciało duchowe musi się dostosować do warunków panujących na ziemi i co ziemskie to materia dlatego ciało duchowe upodabnia się do materii/wibracji/ panującej tutaj.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 07 kwie 2012, 08:08

Jeśli słowo "materia"stosujemy umownie,to jak najbardziej się zgadzam.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: forrest » 11 kwie 2012, 10:15

Myślę, że o możliwościach biologii dobrą intuicję miał Delanne. Spirytyzm, nr 1 (5) / 2011, str. 73: "Wszystkie te nowo poznane zdolności są właściwością duszy i nie mogą być wyjaśnione żadną fizjologiczną właściwością ciała."
Prawdopodobnie ta myśl jest nie do pojęcia przez psychotroników, choć wydaje się naturalna... .
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Wróć do Pytania i odpowiedzi