Bog

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Bog

Postautor: atalia » 17 mar 2012, 22:32

Ja też... :oops:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: forrest » 18 mar 2012, 16:58

To w takim razie co to jest "Jednia" i jaki jest jej związek z zasadą nieoznaczoności? ...oczywiście, rozumiem, że chodzi o intuicyjne powiązanie.
Może łatwiej będzie uchwycić punkt odniesienia: Dalajlama stwierdził, że buddyzm jest religią bez Boga. Czyli jest religią ateistyczną. Jest to naturalne stwierdzenie, biorąc pod uwagę, że w buddyzmie nie ma istoty myślącej, będącej ponad wszystkim i od której wszystko pochodzi.
Bóg, poza tym, że posiadałby niewyobrażalną dla nas naturę, posiadałby też przede wszystkim to, co my mamy - własną świadomość. W buddyzmie jest jakiś twór, ale to nie jest Duch (nie jest Bogiem).
Czym się różni Twoja intuicja od tego, co jest w doktrynie buddyjskiej?
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: atalia » 18 mar 2012, 22:00

Może dla wyjaśnienia problemu posłuże sie słowami kogoś znacznie mądrzejszego ode mnie,tj.Willigisa Jaegera ("Fala jest morzem").Zanim jednak zaczne,zauważę,że w buddyzmie nie ma doktryny.

"Boga widzę nie jako stwórcę ontologicznie odrębnego świata,lecz jako jedność,w której nie ma rozdzialu między miedzy Bogiem a światem,między duchem a materią,miedzy bytem a nie-bytem.
To co my,ludzie Zachodu, nazywamy Bogiem,widzę jako Jedną Rzeczywistość.Objawia się ona pod wieloma postaciami, a przy tym zawsze pozostaje sobą.Jest jak morze,które objawia się w milionach fal,ale zawsze pozostaje tą samą wodą."

"Jeśli spojrzymy na historię filozofii,stwierdzimy,ze nie wszyscy wielcy myśliciele reprezentowali stanowisko dualistyczno-teistyczne.Jak na ironię,akurat nauczyciel Arystotelesa,Platon,reprezentuje na Zachodzie nie-teistyczną filozofię.Albowiem Platon-wbrew wszystkim błędnym interpretacjom jego tekstów-nie zna ontologicznego dualizmu.
(...)
W filozofii platońskiej Bóg jest zarówno w świecie,jak i poza światem.Materia sama nie istnieje,rzeczywistością staje się dopiero dzięki bezczasowym ideom,które się w niej manifestują.Znamienne,że ten idealizm znalazł ponowne uznanie w naukach przyrodniczych.Mechanika kwantowa pokazuje w każdym razie,że zmierzamy do przyjęcia obrazu świata,który w wielu elementach przypomina obraz platoński.(...)

-Jakie są najważniejsze zbieżnosci między filozofią platońską a mistyką?

Widzę je w przekonaniu,że nie ma przepaści miedzy Bogiem a światem,że świat nie jest niczym innym jak zjawianiem się tego,co boskie.W konsekwencji zbawienie jest rozumiane nie jako pokonanie owej przepaści,lecz jako przebudzenie sie do prawdziwej istoty.Taki też był wlaściwy cel wszystkich mędrców i wszystkich założycieli religii:wyzwolić ludzi ze stanu mrocznosci i wprowadzić w doświadczenie tego,co boskie.Zbawienie rozumieli oni jako poznanie.Na tym też polega dla mnei znaczenie Jezusa:na tym,że wskazał nam drogę do doswiadczenia jednosci z boską pra-zasadą,nie zaś na Jego śmierci na krzyżu.Doświadczenie,które poczynił ,umożliwiło Mu określanie Boga nie tylko poufale jako Ojca,lecz ponadto pozwoliło powiedzieć:"Ja i Ojciec jedno jesteśmy".
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: oran » 19 mar 2012, 15:35

Może tak trochę nie całkiem na temt.Ale czy wszechświat nie jest jednym, mimo że składa się z galaktyk gwizd planet istot itd.
To jedna całość, bo kto i jak mógłby z niego coś wyrzucić?
Wszystko się w nim zawiera i nic nie ginie, co najwyżej zmienia swój obraz swoją manifestację………………………………………….
Pozdrawiam. :)
oran

Postautor: forrest » 19 mar 2012, 20:55

Nic z tego nie rozumiem. Może jestem mało rozgarnięty, ale mam wrażenie, że każde z tych zdań wykracza daleko poza moje możliwości pojmowania.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: atalia » 19 mar 2012, 22:08

A w to akurat to ja nie wierzę...Jesli zrozumiała to dość średnio rozgarnięta osoba jak ja?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 19 mar 2012, 22:46

Wiemy, że nic nie wiemy. Pytanko: Ile aniołów mieści się na główce od szpilki? :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 19 mar 2012, 22:54

Wiem,ze nic nie wiem,ale nieraz jedna niewiedza bardziej trafia do mnie od innej... ;)
Z mojej strony nieco wyświechtane juz pytanie : czy Bóg potrafi stworzyć tak duzy kamień,ze nie będzie umiał go podnieść?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 21 mar 2012, 23:56

Każdą istotę determinuje jej dzieło, a każde dzieło jest uboższe od istoty, która je stworzyła. Gdy myślę o wielkości wszechświata boli mnie głowa...
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Nikita » 22 mar 2012, 14:05

wedlug fizyki kwantowej Bog to pole...pole, ktore jest puste a zarazem kryja sie w nim wszelkie mozliwosci....

A dodatkowo to pole jest pelne milosci i jest swiadome...i my teraz w procesie odradzania sie i doswiadczen uzyskujemy te samoswiadomosc....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi