Jedno pytanie

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jedno pytanie

Postautor: Zbyszek » 03 lut 2012, 22:16

Leszek pisze:Gdybyście podczas seansu mieli jedno jedyne pytanie do wysokiego ducha, to o co spytalibyście?

Pragnę odnowić ten temat, gdyż jest bardzo interesujący, sam zastanawiam się nad swoimi pytaniami i na każde pytanie co wymyślę, wydaje mi się ze znam odpowiedz. Morze wy po upływie czasu od ostatniego postu, macie jakieś pytanie które było by ciekawe.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 03 lut 2012, 22:31

Mnie interesuje pochodzenie Wszechświata,nie wiem jednak,czy pytany Duch byłby w stanie na to pytanie odpowiedzieć...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Leszek » 04 lut 2012, 13:48

pytanie czy duchy zostały stworzone przed czy po wszechświecie? a może jednocześnie? Tu może wyjść mój brak wiedzy książkowej ale jeśli wszechświat został stworzony przed duchami to siłą rzeczy one nie będą wiedzieć jak został stworzony. Pytanie dobre ale jak pomyśleć o ogromie wszechświata to głowa pęka, a co dopiero jak został stworzony?!
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Postautor: oran » 04 lut 2012, 15:25

To naprawdę bardzo ciekawe rozważanie.Czy ja mam takie pytanie ? hyy,chyba zbyt wiele,żebym mógł wybrać to jedno.....
A z drugiej strony czy rzeczywiście jest coś takiego na co można uzyskać odpowiedz jednoznaczną...?
Piszcie, bardzo mnie ciekawi co myślicie na ten temat....
Wszystkich Serdecznie Pozdrawiam.
oran

Postautor: mateusso022 » 05 lut 2012, 21:15

Leszek fajne rozważania to tak jak z jajkiem i kurą,dawno temu w szkole wmiałem wyrywke z fizyki i po dobrych odpowiedzi zostałem oceniony nauczyciel się zapytał-No dobra zomkowski dwa razy dwa umiesz ale które było pierwsze jajko czy kura a ja jako wszyscy w klasie sie śmiali,mój ulubiony nauczyciel odpowiedział ze zgadłem,po 4 latach o odpowiedzi której mi zadał nauczyć,naukowcy odryli ze jednak kura była pierwsza,można zwariować od natłoków ciekawych informacji.Ale ważne jest pytać np.duchów o tak zawiłe zeczy,byc moze jakiś niższy duch nam co pokreci w odpowiedzi:)

Ja bym miał pytanie czy jestesmy jedynymi istotami,jak nie to gdzie są i jak mozna się skontaktować lub do nich doleciec.to drugie moje ciekawe zainteresowanie oprucz spirytyzmu :D
Moje gg:40071604
Jesteś czymś więcej niż ciałem fizycznym
Awatar użytkownika
mateusso022

Postautor: Zbyszek » 05 lut 2012, 21:45

mateusso022 pisze:Ja bym miał pytanie czy jestesmy jedynymi istotami,jak nie to gdzie są i jak mozna się skontaktować lub do nich doleciec.to drugie moje ciekawe zainteresowanie oprucz spirytyzmu :D

W książkach Kardeca jest już stwierdzone ze istnieją inne światy.
Twoje pytanie bym trochę zmienił.
Zapytał bym się; Czy istnieją światy, planety, istoty, które komunikują się miedzy sobą?Czy istnieją światy podobne do naszego?
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 05 lut 2012, 23:21

Zbyszek pisze:Czy istnieją światy, planety, istoty, które komunikują się miedzy sobą?

Wszechświat jest tak ogromny być może po to aby tę komunikację uniemożliwić bądź utrudnić. Nie jest wykluczone, że gdzieś w galaktyce nawiązują się relacje między kosmitami jak w filmie Star Wars :)
Zbyszek pisze:Czy istnieją światy podobne do naszego?

Niestety tak, ale są i gorsze.

Osobiście uważam - co już wielokrotnie na forum podkreślałem - że do tematu innych światów i życia na innych planetach powinniśmy podchodzić z dużą dozą sceptycyzmu. Różne duchy opowiadają na ten temat różne rzeczy i w żaden sposób nie jesteśmy w stanie tego zweryfikować. Dla nas ważniejszą kwestią jest rozwój moralny, a UFO - myślę - powinniśmy pozostawić w sferze ciekawostek.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Krzysztoff » 05 lut 2012, 23:43

Mam 3

Jedno pytanie dotyczyło by ciała duchowego , czyli czy prawdziwe są opisy dotyczące ciała duchowego chodzi mi o czakramy , przepływ energii między nimi itd.

Czy mówiąc o "magnetyzmie" - czyli jak to określano w 19 wieku mesmeryźmie , chodzi o to samo co w dzisiejszej bioenergoterapii ?

Są systemy (taoizm, masoni) które wierzą w równowagę i nieustanną walkę przeciwności .
Czy taka równowaga istnieje i nie jest to sprzeczne z teorią nieustannego postępu?
Krzysztoff
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: mateusso022 » 06 lut 2012, 12:49

Luperci Faviani pisze:
Zbyszek pisze:Czy istnieją światy, planety, istoty, które komunikują się miedzy sobą?

Wszechświat jest tak ogromny być może po to aby tę komunikację uniemożliwić bądź utrudnić. Nie jest wykluczone, że gdzieś w galaktyce nawiązują się relacje między kosmitami jak w filmie Star Wars :)
Zbyszek pisze:Czy istnieją światy podobne do naszego?

Niestety tak, ale są i gorsze.

Osobiście uważam - co już wielokrotnie na forum podkreślałem - że do tematu innych światów i życia na innych planetach powinniśmy podchodzić z dużą dozą sceptycyzmu. Różne duchy opowiadają na ten temat różne rzeczy i w żaden sposób nie jesteśmy w stanie tego zweryfikować. Dla nas ważniejszą kwestią jest rozwój moralny, a UFO - myślę - powinniśmy pozostawić w sferze ciekawostek.

Czytałem a wyleciao mi,tak ważne dla mnie rozwój,muszę wyplewić te ufolutki z mojej głowy
Moje gg:40071604
Jesteś czymś więcej niż ciałem fizycznym
Awatar użytkownika
mateusso022

Postautor: Nikita » 25 lut 2012, 19:09

Ciekawe pytanie odnosnie kiedy powstaly dusze...Duchowy nauczyciel Eckhart Tolle mowi, ze dusze kiedys tam w przeszlosci zapomnialy czy wpadly w stan zapomnienia kim sa, ze sa jednoscia, i od tego czasu rozpoczal sie cykl ewolucyjny aby dusze mogly sobie przypomnac kim sa....a nasz wszechswiat , w ktorym zyjemy to jeden z wielu bo wszechswiaty ciagle powstaja i kurcza sie...i te cykle trwaja od eonow . Dusze sa wieczne czyli ani nie powstaly ani nie zgina....ale wpadly w taka jakby pulapke , z ktorej na drodze ewolucji musza sie wyrwac...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi