Podszepty duchów

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Podszepty duchów

Postautor: methyl » 20 sty 2012, 09:11

Otóż to.
Sednem sprawy jest nie to, skąd które podszepty pochodzą ale to, którym podszeptom dajemy wiarę. Im duch doskonalszy, tym złe podszepty cichsze a dobre bardziej wyraziste.
W kwestii schizofreni to osobiście uważam, że może to być (ale nie musi) swego rodzaju kara.
Medium, które w poprzednim żywocie w złej wierze korzystało z talentów mediumicznych mogłoby zostać ukarane w ten sposób. Czemu innemu jeszcze mogłaby służyć schizofrenia?
Temu aby ludzie uwierzyli w istnienie Królestwa Niebieskiego?
Pamiętam taki film pt. "Egzorcyzmy Emily Rose".
Padło tam pytanie czemu ma słuzyć opętanie tytułowej Emily.
Właśnie temu, aby ludzie uwierzyli, że duchy istnieją. 8-)
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Munio » 20 sty 2012, 10:57

methyl pisze:Sednem sprawy jest nie to, skąd które podszepty pochodzą ale to, którym podszeptom dajemy wiarę

Mnie interesuje istota tych podszeptów. Dawanie wiary jest sprawą zasad i moralności. Chce znać ich pochodzenie. Czy powstają w umyśle samoistnie czy sa dziełem pewnych manipulacji z zewnatrz.
Munio

Postautor: methyl » 20 sty 2012, 13:01

Część z nich jest nasza, część pochodzi od innych Duchów.
Nie ma sposobu aby je odróżnić bo i nic by to nam nie dało.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Munio » 21 sty 2012, 07:59

methyl pisze:Część z nich jest nasza, część pochodzi od innych Duchów.
Nie ma sposobu aby je odróżnić bo i nic by to nam nie dało.

Widze tu sprzeczność. Wierzysz w podszepty duchów z zewnątrz i równocześnie piszesz że nie można ich odrożnic. Może nie każdy potrafi rozpoznac pochodzenie Ja nie znalazłem jaką drogą dostają się te podszepty. Ciałem i umysłem zarządza duch własny a tu ktoś obcy wciska sie do rządów. Czy to nie agresja? Podszepty sa złe i dobre ale własny duch jest bezradny. Hacker zachowuje sie podobnie
Munio

Postautor: Luperci Faviani » 21 sty 2012, 12:16

Jeśli człowiek nie jest świadomy, to nie rozróżni podszeptów od własnych myśli. Doświadczone media intuicyjne nie mają z tym problemu. Ale to nie jest ważne, ponieważ najistotniejszą kwestią jest to, czy poddajemy się myślom prowadzącym do złego.

Nie ma tu żadnej agresji. Gdy mamy do czynienia z różnymi osobami, każda z nich może nas do czegoś namawiać ale to już od nas zależy czyje propozycje zrealizujemy.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Munio » 21 sty 2012, 16:47

Czy podszepty to pogłoski prawdziwe? W człowieku zawsze były przeciwstawne siły. Od duchow nic nowego nie prznika. Ich podszepty i tak niczego by nie zmienily. Nie zmieniają jesli konczy sie tylko na niewinnych podszeptach
Munio

Postautor: cthulhu87 » 21 sty 2012, 20:11

Pamiętam z wykładu Charlesa Kempfa taką ilustrację, jak obok alkoholika przy barze stoi duch i cieszy się, że ten pije. Oczywiście można w to wierzyć, ale moim zdaniem sami się wpędzamy w tego rodzaju kłopoty. Uzależnienia można doskonale wyjaśnić na poziomie psychologicznym i fizjologicznym (uzależnienie organizmu od substancji), bez uciekania się do ingerencji duchów. Sprawa podszeptów moim zdaniem jest najbardziej pogmatwana w spirytyzmie i bardzo trudna do weryfikacji.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 21 sty 2012, 21:29

To prawda. Przeciętny człowiek nigdy nie będzie wiedział czy to podszepty, czy schizofrenia, he, he...
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Munio » 22 sty 2012, 05:27

Większosc zalicza sie do przeciętnych. A co z podszeptami tematycznymi w rodzaju dwóch wynalazków w roznych miejscach globu? Naukowcy nie muszą zaraz byc ludźmi o uzdolnieniach mediumicznych. Czy powielone pomysły nie są wynikiem bardziej pracy niż wpływów pozaziemskich? Nie słyszałem zeby ktoś nic nie robiąc miał takie osiągniecia.
Munio

Postautor: 000Lukas000 » 22 sty 2012, 08:58

Duchy wspierają w takich osiągnięciach ludzi pracowitych, którzy mogą do tego dojść i się tym zajmują, nie podają jednak pełnych rozwiązań, chcą by człowiek sam do tego doszedł, jak jednak widzą że natrafił na problem z którym nie może sobie poradzić, to podsuwają drobną wskazówkę.

Co do zdolności mediumicznych, to ma je każdy z nas, w mniejszym lub w większym stopniu, choć nie każdy może nawiązać ciągły i systematyczny kontakt.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi