pytanie o duchy zwierząt

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: pytanie o duchy zwierząt

Postautor: Voldo » 16 sty 2012, 20:24

Munio pisze:Zamiast tego off topu mozna było obejść się bez szukania i dać zwyczajną odpowiedź. Byłoby szybko i bezboleśnie. I ostatnia uwaga. Jest dużo innych dubli tematycznych ale mój nie przeszedł. Dzwne zwyczaje.

Mnie dziwi tylko jedno...
Jedyne pytanie jakie widzę w tym temacie dotyczy duszy zwierząt...
Padły odpowiedzi Lukasa, Zbyszka, moja, Atalii... Poszukujesz jasnej odpowiedzi, jednakże z jakiego punktu widzenia... Z punktu widzenia danej osoby, czy z punktu widzenia Księgi Duchów?

Księga Duchów mówi, tak jak ja to zresztą napisałem:
Voldo pisze:Najprościej powiedzieć tak... Ludzie też kiedyś byli zwierzętami.
Dzięki prawu postępu ze stadium zwierzęcia przeszli w stan człowieka by dalej się rozwijać, aż do stanu Ducha Czystego.

A jeśli szukasz odpowiedzi zgodnej z nie wiem... Twoim punktem widzenia, no to wybacz, ale będzie ciężko :)

Chociaż...
Munio pisze:
atalia pisze:A jakiej to jasnej odpowiedzi oczekujesz?

Styl wypowiedzi świadczy o wyczerpaniu tematu. A jaki jest pogląd szanownej rozmówczyni bo oprócz inspiracji BBC nic nie odnalazłem.

To oznacza, że nie wiesz czego szukasz, czyż nie?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 16 sty 2012, 21:22

Cytuję z PW(pisownia oryginalna):
"Babulko znalazłem się na forum pogawędzić o spirytyzmie a nie wojować z nie znającymi tematu.Proszę grzecznie zejsć ze mnie i zająć się pichceniem co jest o wiele łatwiejsze.
Pozdrawiam.
Munio"
Przyznam,iz moja odpowiedź była hmm...średnio grzeczna,acz uzasadniona...no dobra,napisałam:
"Z chamami z zasady nie dyskutuję".
Voldo,jakie jest stanowisko moderatorów wobec wypowiedzi seksistowskich?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Munio » 16 sty 2012, 21:59

Voldo pisze:Najprościej powiedzieć tak... Ludzie też kiedyś byli zwierzętami.
Dzięki prawu postępu ze stadium zwierzęcia przeszli w stan człowieka by dalej się rozwijać, aż do stanu Ducha Czystego

I wierzysz że dusza zwierzęcia aż tak się udoskonaliła sama? Organizmy żywych stworzeń musiały dojrzewać według tego samego klucza czego można domyślać się po znalezieniu najprostszego aminokwasu w kosmosie. A jak myślisz ile trzeba kombinacji aby powsty pozostałe aminokwasy, potem białko, komórka, organ, ciało, coś żywego i harmonijnego? Czy tego rodzaju precyzja powstała na drodze ewolucji? Na pewno nie. Ta niepewność odnosi się także do ducha zwierzęcia bo samo podobieństwo nie daje podstaw aż do tak dalekich przemian. Ewolucja ma ograniczony zasięg, co najwyżej mogą powstać mutanty na skutek jakichś zniekształceń enrgetycznych lub chemicznych a i to do końca nie wiadomo co i jak. Musiałby ewoluować także mechanizm różnicujący żywe stworzenia. Ile zwierząt tyle rodzajów duchów i każdy z nich według twojego tłumaczenia dochodzi do szczytu ludzkiej doskonałości. Fantazja urzeka i kusi jak narkotyk.
Munio

Postautor: Voldo » 17 sty 2012, 00:15

Wszystkie Duchy są "skazane" na doskonałość. Jeśli nie jesteś w stanie w to uwierzyć - no cóż, Twoja sprawa.
Wyskakujesz z aminokwasami itd. - więc wygląda na to, że próbujesz porównywać sprawy czysto duchowe do spraw materialnych - a tak daleko się nie zajdzie.

I w tym momencie skończyłem z Tobą dyskusję, ponieważ, idąc za tym co napisała Atalia - z chamami nie dyskutuję.
Chętnie bym Ci wlepił bana za łamanie regulaminu, no ale niestety nie mogę. A na przyszłość radzę nauczyć się trochę kultury i poszanowania drugiej osoby.
I wierz albo nie, ale mówienie Atalii, że nie zna spirytyzmu, to jest jakiś żart :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 17 sty 2012, 06:20

A jak myślisz ile trzeba kombinacji aby powsty pozostałe aminokwasy, potem białko, komórka, organ, ciało, coś żywego i harmonijnego? Czy tego rodzaju precyzja powstała na drodze ewolucji? Na pewno nie.

Munio, spirytyści nie uważają, że ewolucja jest dziełem przypadku. Sądzimy raczej, że to proces kierowany.

Poniżej wstawiam linki do innych dyskusji o zwierzętach:
viewtopic.php?f=6&t=830
viewtopic.php?f=6&t=989&start=0

a ten wątek pozwolę sobie zamknąć. Mam nadzieję, że zapał polemiczny też się ostudzi troszeczkę. Proszę tylko, nawet jak się nie zgadzamy ze sobą, aby odnosić się raczej do poglądów niż do ludzi. Szkoda emocji na dyskusje, i tak w życiu codziennym mamy ich aż za wiele. A poza tym po drugiej stronie kabla siedzi żywy człowiek i trzeba go szanować.
:)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 17 sty 2012, 21:59

Niestety,sprawa jeszcze nie jest zamknięta,bowiem nasz nowy kolega postanowił konsekwentnie obrazać mnie na pw,zapewne ze strachu przed zbanowaniem.Jednak ja tez będę konsekwentna i zamierzam zamieszczać na forum wszystkie jego lisciki,głównie dla przedniej rozrywki,jaką niosą.

"Co jest grane.Nie ta nuta.

A twoja duchowa zasada szczerzy zębska wybrakowanego polotu.Coś ci brakuje i masz problemy.Współczuje i zalecam jakieś kropelki od znachora albo coś na przeczyszczenie.Wracaj do zdrowia babulenko."

Zastanawiam się,skąd ten pan wie,ile mam lat.Cos mi tu zalatuje działaniem sterowanym(???)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 17 sty 2012, 22:12

atalia pisze:"A twoja duchowa zasada szczerzy zębska wybrakowanego polotu."

Ktoś tu chyba chce odgrywać mądrzejszego niż jest poprzez używanie takiego słownictwa :)

"Pan"? Hm, patrząc na komentarze w stosunku do Ciebie, to nie powiedziałbym, żeby ta osoba mogła się już tak tytułować... No ale kto wie...
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi