Z Nowym Rokiem nowym krokiem..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Z Nowym Rokiem nowym krokiem..

Postautor: Zbyszek » 06 sty 2012, 18:31

Przykład który ci podałem jest programem, Centrum Spirytystycznego który działa kilkanaście albo kilkadziesiąt lat, nie znam konkretnej daty powstania, gdyż miał kilka adresów które zmieniały się z biegiem lat. W Polsce takie centra dopiero się tworzą, i nie maja takiego intensywnego programu a i dostęp do lektury spirytystycznej jej ograniczony. Zalecam ci jeszcze raz, byś nie próbował kontaktów bez odpowiedniego przygotowania podstawowego, niebezpieczeństwa takiego seansu mogą być rożne, były przypadki które doprowadziły osoby do samobójstwa. Wyobraź sobie, niespotykana sile w swojej psychice która by cie pchała do samobójstwa. Nie ma od tego ucieczki, lata to samo bez najmniejszego wytchnienia, albo druga jeszcze straszniejsza, silna chęć by zabić kogoś. To nie są opowieści fantastyczne, tylko, przykłady wzięte z życia. Książki spirytystyczne wyjaśniają te wszystkie rzeczy i działanie takiej siły/duchów/
Dlatego przynajmniej przeczytaj sobie książkę “Księga Duchów” Allana Kardeca, ona wyjaśni ci trochę, temat.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 06 sty 2012, 18:38

Natał wielu ludzi wyobraża sobie spirytystów jako ludzi zbierających się do kupy i wywołujących duchy wedle jakichś rytuałów, jednak ten obraz jest błędny, spirytystą zależy na nauce i rozwoju i właśnie na rzecz tej nauki staramy się o to by seanse były maximum pożyteczne.

A co do działań charytatywnych, to sekty chyba rzadko się czymś takim zajmują nie mówiąc już o pozwoleniu na wolnomyślicielstwo.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zbyszek » 06 sty 2012, 19:14

Wspominając o sektach, to wyobraź sobie ze do centrum przychodzą ludzie rożnych klas i o rożnych przekonaniach. Centrum jest otwarte dla wszystkich, nie ma konkretnej religii, fanatyzmu, jest zdrowa rozmowa na wszystkie tematy/Bez polityki/. W piątki zawsze odbywają się konferencje, na rozmaite tematy wykładają je dziennikarze, pisarze, muzycy, psycholodzy. Często przyprowadzają ze sobą osoby które nie wiedza nic na temat spirytyzmu, tylko w ramach słuchaczy danej konferencji. Poza tym spirytyzm, nie krytykuje żadnej religii, co nie znaczy ze zgadza się z nią. Każdy człowiek ma swoja drogę i każdy musi na niej nauczyć się, pewnej lekcji, dlatego szanuje się wszystko co naucza miłości do drugiego człowieka.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 06 sty 2012, 19:24

Natał, podejrzewam że jak nie u nas to znajdziesz inne sposób na udział w seansie, niestety, bo to może być dla ciebie szkodliwe.

Powiem tyle, zanim będziesz kiedyś coś takiego próbował przeczytaj sobie przynajmniej "Księgę Mediów" najlepiej poprzedzając to "Księgą Duchów" autorstwa Allana Kardeca.

To oczywiście nie zabezpieczy cię całkowicie, ale zawsze lepsze coś niż nic.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: orystes » 06 sty 2012, 23:18

000Lukas000 pisze:Natał, podejrzewam że jak nie u nas to znajdziesz inne sposób na udział w seansie, niestety, bo to może być dla ciebie szkodliwe....

Trochę chyba demonizujesz, przynajmniej kilku spirytystów zaczynało swoją działalność bez uprzedniego przygotowania teoretycznego, choćby Divaldo. Jeśli będziemy czekali na idealny moment na rozpoczęcie jakiejś działalności to mamy dużą szansę na spędzenie reszty życia w poczekalni ;-)
orystes

Postautor: NATAŁ » 06 sty 2012, 23:25

ok pojołem o co chodzi poszukam tej ksiązki i ja przeczytam jest dostępna w internecie a czy sklepach o tej tematyce?

Natał, podejrzewam że jak nie u nas to znajdziesz inne sposób na udział w seansie, niestety, bo to może być dla ciebie szkodliwe.

Z tego zdania wnioskuje ze jestem zaproszony przez was na spotkanie jesli bym sie wybrał w wasze strony?Poza tym widze ze chcecie mi pomóc za co jestem wdzięczny i postaram sie w związku z tym popracowac nad swoja wiedza w tym temacie bo widze nie da sie tego obejsc i przyspieszyc.Jedyne co mnie martwi to odległosc bo z tymą grupą z Oświecimia cos kontaktu nie moga znalesc ciagle jakies błedy na stronie nie ma do nich telefonów ciezka sprawa .A cha czy te ksiazki to sa przetłumaczone na polski ?Autor raczej nie jest polakiem :)A co do reszty sekty i tak dalej spoko rozumie i mysle ze dobrze ze tak podchodzicie do tego jestem człowiekiem który wie czego chce i ma swój poglad na religie,wiare itd nie chciał bym zeby mi ktos swoje cuda nazucał czy przekonywał ze to jest złe a to dobre i rób tak a nie rób tak bo i tak go nie posłucham a sytuacje miedzy rozmówami robi sie nie przyjemna.Wysłuchac wysłucham ale nikt mi swoich pogladów czy idologi nie nazuci chyba ze ja sam tego zechce :) I mysle tu o spirytyzmie :)Tu jestem otwarty na wiedze i doświadczenia.
Awatar użytkownika
NATAŁ

Postautor: 000Lukas000 » 06 sty 2012, 23:37

"Natał, podejrzewam że jak nie u nas to znajdziesz inne sposób na udział w seansie, niestety, bo to może być dla ciebie szkodliwe."

Źle zrozumiałeś, zaproponowałem ci książkę która pomoże ci w praktyce medialności i zapewni jako taką wiedzę ochronną by nie zostać oszukanym, reszta zależy od ciebie.
Skoro chcesz wywołać duchy my nie zdołamy cię powstrzymać, a czasy kiedy spirytyści wywoływali duchy dla samego wywołania raczej minęły i dużo z nas to rozumie, dlatego nikt w takim seansie nie weźmie udziału, co zresztą nie jest konieczne ponieważ liczy się medialność, a może ty właśnie jesteś medium tylko musisz to w sobie obudzić.

Nie wiem jak inni, ja wolę pogodzić się z tym na co wpłynąć nie mogę ale dać ci większe szanse na uniknięcie skutków ubocznych. Jak się nie ma co się lubi to się lubi co się ma.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 07 sty 2012, 01:01

NATAŁ pisze:ok pojołem o co chodzi poszukam tej ksiązki i ja przeczytam jest dostępna w internecie a czy sklepach o tej tematyce?

Księga Mediów jest dostępna (ważne: musi być z wydawnictwa KOS), KD niestety jak na razie nie (w sensie tylko wersja PDF). Ale niedaleko do ponownego jej wydania.

Warto zajrzeć tutaj w poszukiwaniu książek: http://www.rivail.pl/

NATAŁ pisze:Z tego zdania wnioskuje ze jestem zaproszony przez was na spotkanie jesli bym sie wybrał w wasze strony?

Cóż, wszystko zależy w jak dalekie strony chcesz się udać ;)
Jest grupa w Warszawie (tam jest główna siedziba PTSS), jest grupa we Wrocławiu, są ludzie w Oświęcimiu... I jeszcze w kilku miejscach w Polsce :)
Oraz oczywiście zależy jak pojmujesz słowo "spotkanie"... Jeśli chodzi o Wrocław, ja mogę Ci zaproponować, żeby porozmawiać we 2, bo grupa, którą stworzyliśmy już powoli zaczyna studiować książki (a do tego trzeba mieć porządne podstawy i chęci). Chociaż nie wiem czy chce Ci się jechać aż do Wrocławia. Jednakże - zapraszam. Ja chętnie porozmawiam z każdym kto chce się czegoś dowiedzieć.

NATAŁ pisze:Wysłuchac wysłucham ale nikt mi swoich pogladów czy idologi nie nazuci chyba ze ja sam tego zechce :) I mysle tu o spirytyzmie :)Tu jestem otwarty na wiedze i doświadczenia.

Nie jesteśmy żadnym wyznaniem religijnym czy inną sektą, żeby cokolwiek narzucać. My pokazujemy jedną z dróg, to Twoja własna sprawa, czy podążysz tą drogą, czy nie będzie Ci ona odpowiadać.
Nie ważne co będziesz wyznawał czy w co wierzył... Byle byś był dobrym człowiekiem. Tak brzmi hasło przewodnie :)
I jak to mówił Kardec "Bez miłosierdzia nie ma zbawienia".
No i nikt nie mówi, że mając spirytyzm nie można wierzyć i wyznawać innych filozofii czy religii - co więcej, jest to wskazane.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: NATAŁ » 07 sty 2012, 06:02

Ok widze rozmowa się rozkreca temat wciąga jak chodzenie po bagnach więc moją nauke rozpoczne od wiedzy zaczerpnietej od Was koledzy ( kolezanek w naszej rozmowie zdaje sie nie ma ? ). Tmy bardziej ze no predko sie nie zobaczymy chociz ja bede sie starał jak naj szybciej nawiazac kontakt z kims z was.Dobra do rzerzy bedzie tago troche wiec wale pokolei.:) Po pierwsze Warszawa naj blizej mnie i raczej to tam mnie poniesie jest z was ktoś ze stolicy moze?Ksiazki Ksiega Mediów jest w PDF ie a Ksiega Duchów co z nią? I teraz z troszke wiekszej beczki Panowie niech mi ktos napisze o co to chodzi z tym wachadełkiem (sróbka 5-6 mm) tak? i nitka 20 cm do czego to słuzy ponoć dobrze zaczac od tego. Jeden kolega napisał mi ze kazdy z nas moze byc medium moze i ze ja moge nim byc jaki jest sposób zeby to sprawdzić?Tto z czasem przychodzi czy samo sie ujawnia w pewnym momecie? W człowieku musi być coś szczególnego?A moze jest jakis test zeby sprawdzic kto jest medium a kto nim nigdy nie bedzie? Czy ja sam moge to sprawdzić?
Nastepnie czytałem ostatnio o bytach duchach w domach ludzi ze ponoc w wiekszosci domów cos sie czai jedni pisali o przedpokoju inni o kuchni , ze za szafa cos siedzi czy to faktycznie prawda ? No ja latałem o 3 w nocy z aparatem waliłem foty ale nic na nich nie ma :( .Ludzie pisali ze im przedmioty znikaja poruszaja sie albo swiatło gasnie i sie zapala. Czy to np oznacza ze taka osoba jest medium? Duch szuka kontaktu a czy dokucza mimo ze ta osoba nie brała nigdy udziału w seansie i nie zajmuje sie spirytyzmem o co to chodzi? Mam mase pytań wszystkich tu nie zadam bo ani wy tego byscie nie mieli czasu przeczytac ja napisac itd. Ale tych pare musiałem zadac ludziom którzy maja o tym pojecie i wiedze zeby to wyjasnic mniej czy wiecej. A i tak za pamięci jest jakas metoda zeby sprawdzic czy mam w domu "goscia" duchy,byty,skrzaty,itd? Pozdrawim wszystkich i dziekuje ze prowadzicie te rozmowe ze mna. Licze ze dzieki Wam sporo zrozumie i poznam lepiej swiat zmarłych itd.:)
Awatar użytkownika
NATAŁ

Postautor: 000Lukas000 » 07 sty 2012, 11:27

Myślę że na wszystkie twoje pytania odpowie dogłębnie "Księga Mediów".
Księgę duchów też można gdzieś w necie znaleźć, choć w mało przystępnej formie i chyba w .doc

Co do medialności powiem ci tyle, każdy człowiek jest medium, ale nie każdy na tyle silnym by mógł zaistnieć kontakt ze światem niematerialnym.
Tak jak i są różne typy medialności, jedni powodują zjawiska fizyczne, drudzy słyszą lub widzą a jeszcze inni piszą lub mówią.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi