doswiadczenia w czasie smierci klinicznej

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

doswiadczenia w czasie smierci klinicznej

Postautor: Nikita » 30 lis 2011, 20:24

Mam takie oto pytanie: czytajac relacje osob, ktore doswiadczyly smierci klinicznej czesto ma sie wrazenie, ze sa to same dobre osoby. Natomiast rozgladajac sie wokol widzi sie ludzi pelnych wad i nienawisci, glupote itd. Czy w czasie tych doswiadczen nie czuje sie wlasnych slabych stron?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Re: doswiadczenia w czasie smierci klinicznej

Postautor: 000Lukas000 » 30 lis 2011, 23:13

Ja bym z wielką dozą sceptycyzmu podchodził do tych doświadczeń, ponieważ wiele z nich są obrazami tego czego sami oczekujemy po śmierci.

Czytałem kilka takich sprawozdań, niektóre osoby widzą demony, smołę, cały tłum potępionych wyjących w katuszach, Jezusa który odprawia sąd itp.
Osoby z innych kultur pewnie widzą co innego
Czy to są prawdziwe wizję? Raczej wątpię.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 01 gru 2011, 21:21

chm...jezeli tak jest to kazdy widzi siebie jako dobrego a innych jako tych "zlych". Czyli nie ma w ty zadnej obiektywnosci...takze w zaswiatach...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 01 gru 2011, 22:50

Ostatnio ukazało się na naszym rynku sporo ksiażek traktujących o przezyciach ludzi różnych ras,wyznan,kultury czy tradycji,jak również dzieci w różnym wieku-cecha charakterystyczna tych przezyć jest ich zadziwiająca spójnosć-pojawia się tam przynajmniej jeden element z nastepujacych:tunel,przeglad życia,spotkanie bliskich zmarłych,świetlista postać nazywana w zależnosci od wyznania aniołem,Jezusem,Buddą,etc..W niektórych relacjach wszystkie te elementy wystepuja łącznie.Nieodłączne jest tu też uczucie spokoju,szczęscia,wszechogarniającej miłosci oraz niechęć do powrotu do ciala fizycznego.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 02 gru 2011, 14:56

Przeczytalam troche takich ksiazek o zyciu po smierci klinicznej ale wlasnie wszelkie przezycia sa nad wyraz subiektywne...a przeciez gdyby wszyscy byli tacy dfobrzy to nie musieliby sie tutaj rodzic,...wiec dziwi mnie to, ze ludzie wogole nie sa samoikrytyczni nawet w zaswiatach...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 02 gru 2011, 15:18

heh...tak jest "na wejściu",ale obawiam się,zę później moze już nie być tak różowo...ale na ten temat to już badań nie prowadzono z powodu braku danych...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 02 gru 2011, 15:27

Chyba nie jest tak super. Jeśli dobrze pamiętam, to czytałem o tym w książce Roberta Kastenbauma, psychologa klinicznego (Po tamtej stronie życia). Ludzie doświadczają często i złych NDE, ale po prostu z natury rzeczy rzadziej o nich mówią niż ci, którzy doświadczyli pozytywnych wrażeń.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 02 gru 2011, 21:48

Przeczytałam wiele ksiażek na ten temat-wszystkie były napisane przez lekarzy róznych specjalnosci zajmujacych się tym problemem,m.in są to:Pim van Lommel,Melvin Morse,Jeffrey Long,Paul Perry,Kenneth Ring .Stwierdzili oni,ze wsród tysiecy zbadanych przypadków tzw. czarne NDE to zaledwie nikly odsetek przebadanych spraw.warto wspomnieć,ze badacze ci posługiwali się metodologią naukową i byli bardzo dokałdni i ścisli w swych badaniach-jak jeden mąż podkreslaja też,ze wyniki badan NIE DOWODZĄ istnienia życia po śmierci,jedynie pragną odnotować wystepowanie tego niewytłumaczalnego oficjalną nauką zjawiska.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 02 gru 2011, 21:55

To dobrze, wygląda na to, że większość ludzi nie zasługuje na ognie piekielne :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 03 gru 2011, 19:57

No wsumie to pozytywne, ze po tamtej stronie jest milo. Dla wszystkich nas. Dobrych i zlych...

Ale z tym wybieraniem sobie nastepnych wcielen to chyba naciagana sprawa....czy miliony ludzi wybrali by sobie pobyt w lagrach i obozach a inni role oprawcow? Raczej dostajemy wedlug naszej karmy z pewnym procentem dla naszej wlasnej inwencji...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi