Stosunek do wywołań

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Stosunek do wywołań

Postautor: artur » 25 paź 2011, 09:16

cthulhu87 pisze:
artur pisze:niestety, u spirytystów jest odwrócenie..., a to nie jest działanie Ducha Świętego

A czemu tak uważasz? Spirytyści pomagają przecież wielu ludziom.

Ale nie wierzą w Jezusa.
artur

Postautor: artur » 25 paź 2011, 09:48

000Lukas000 pisze:
artur pisze:
000Lukas000 pisze:Mówisz że wstąpił na ciebie duch święty, czyli musisz umieć uzdrawiać, wskrzeszać zmarłych, mówić językami i wypędzać demony - no to gratulację.

A jeśli tego nie potrafisz, to jest to tylko farsa i kupa sugestii

nie każde działanie Ducha Świętego wiąże się jednoznacznie z tzw darami Ducha Świętego

A to coś nowego, ale widocznie w Biblii się pomylili a tym masz rację

Jan 16:13Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe.

Dzieje Apostolskie 10:47On (Jezus) nam rozkazał ogłosić ludowi i dać świadectwo, że Bóg ustanowił Go sędzią żywych i umarłych. Wszyscy prorocy świadczą o tym, że każdy, kto w Niego wierzy, przez Jego imię otrzymuje odpuszczenie grzechów. Kiedy Piotr jeszcze mówił o tym, Duch Święty zstąpił na wszystkich, którzy słuchali nauki. I zdumieli się wierni pochodzenia żydowskiego, którzy przybyli z Piotrem, że dar Ducha Świętego wylany został także na pogan. Słyszeli bowiem, że mówią językami i wielbią Boga. Wtedy odezwał się Piotr: Któż może odmówić chrztu tym, którzy otrzymali Ducha Świętego tak samo jak my? I rozkazał ochrzcić ich w imię Jezusa Chrystusa.

jak widzisz powyżej w tym przypadku Duch Świety zstąpił na ludzi (chrzest w Duchu Świętym) i wylał jedynie dar mówienia językami (przynajmniej o tym jednym wspomniano)
Albowiem Duch Święty obdarza takimi darami jakimi chce i jakie uważa za stosowne dla rozwoju osobistego bądź całej wspólnoty.
Ale wg mnie najważniejszym darem jaki Duch Święty przynosi to otwarcie oczu i pomoc w podążaniu za Panem Jezusem.
artur

Postautor: 000Lukas000 » 25 paź 2011, 09:58

artur pisze:Jan 16:13Gdy zaś przyjdzie On, Duch Prawdy, doprowadzi was do całej prawdy. Bo nie będzie mówił od siebie, ale powie wszystko, cokolwiek usłyszy, i oznajmi wam rzeczy przyszłe.

Dzieje Apostolskie 10:47On (Jezus) nam rozkazał ogłosić ludowi i dać świadectwo, że Bóg ustanowił Go sędzią żywych i umarłych. Wszyscy prorocy świadczą o tym, że każdy, kto w Niego wierzy, przez Jego imię otrzymuje odpuszczenie grzechów. Kiedy Piotr jeszcze mówił o tym, Duch Święty zstąpił na wszystkich, którzy słuchali nauki. I zdumieli się wierni pochodzenia żydowskiego, którzy przybyli z Piotrem, że dar Ducha Świętego wylany został także na pogan. Słyszeli bowiem, że mówią językami i wielbią Boga. Wtedy odezwał się Piotr: Któż może odmówić chrztu tym, którzy otrzymali Ducha Świętego tak samo jak my? I rozkazał ochrzcić ich w imię Jezusa Chrystusa.

jak widzisz powyżej w tym przypadku Duch Świety zstąpił na ludzi (chrzest w Duchu Świętym) i wylał jedynie dar mówienia językami (przynajmniej o tym jednym wspomniano)
Albowiem Duch Święty obdarza takimi darami jakimi chce i jakie uważa za stosowne dla rozwoju osobistego bądź całej wspólnoty.
Ale wg mnie najważniejszym darem jaki Duch Święty przynosi to otwarcie oczu i pomoc w podążaniu za Panem Jezusem.

Przeczytaj cały nowy testament, wtedy dowiesz się że nie tylko to jest działanie ducha świętego, co na których spłynął też uzdrawiali, wypędzali demony i wskrzeszali ludzi.
Nie możesz dowiedzieć się wszystkiego na podstawie jednego fragmentu.

PS. Co prawda dary te nie występowały u jednego człowieka, jeden dostał to inny co innego, ale czy w waszej grupie ktokolwiek w ogóle potrafi chociażby właśnie mówić Językami wszystkich narodów? Czy ktoś z was był w stanie wskrzesić człowieka mocą ducha świętego? A może ktokolwiek z was napił się arszeniku i przeżył, bo w końcu na was nie działają trucizny?

Prawda jest taka że nawet wy musicie posługiwać się rozumem, i wiecie że wskrzeszenie umarłego jest nie możliwe, że wypicie trucizny i przeżycie jest niemożliwe.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 10:16 przez 000Lukas000, łącznie zmieniany 2 razy
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 25 paź 2011, 10:10

Pamiętajmy, że dyskutujemy o słowach przekładu. A to, że przekłady są niedoskonałe, sam Arturze musisz chyba przyznać, ponieważ cytowałeś nam już słowa wikipedii na temat zakazu czytania Biblii w językach narodowych. Nie będę już wspominał o tym, że w Biblii wielokrotnie dodawano słowo "święty" do słowa "duch", aby poprzeć pewne dogmaty i teorie, umocowując je w słowach, które nigdy de facto nie były wypowiedziane. Czyniono to przy przygotowywaniu Vulgaty chociażby.

Pytanie, czy wiara w Jezusa oznacza wiarę w to, że był on zbawicielem i umarł na krzyżu dla naszego zbawienia. A może oznacza wiarę w to, że to, co głosił Chrystus, ma sens? A głosił on przede wszystkim, że Bóg jest miłością i że najważniejsza jest miłość.

Drugie pytanie, dlaczego w przypowieści o dobrym Samarytaninie, Chrystus nie potępia go, a wynosi ponad faryzeuszy, którzy przecież stosowali się do prawa? Samarytanin to przecież innowierca, człowiek w środowisku żydowskim wyklęty. Gdybyśmy mieli tę przypowieść przenieść na dzisiejszy grunt i odnieść do naszej dyskusji, można by owych uczonych w Piśmie zamienić na chociażby kapłanów katolickich, protestanckich, a ów Samarytanin mógłby być chociażby spirytystą.

Trzecie pytanie, jak wierzyć w Jezusa mieli ludzie, którzy żyli przed jego narodzinami? Czy będą zbawieni? Jeśli tak, na jakiej zasadzie, skoro zbawienie zapewnia wiara w Jezusa?
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 25 paź 2011, 10:17

Konradzie a mam do ciebie pytanie, czy Divaldo Franco jest w stanie za pomocą duchów mówić obcymi językami których nie zna?
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 25 paź 2011, 10:25

000Lukas000 pisze:Konradzie a mam do ciebie pytanie, czy Divaldo Franco jest w stanie za pomocą duchów mówić obcymi językami których nie zna?

Otrzymał już kilka przekazów w innych językach. Te najbardziej znane to przekazy otrzymane w czasie kongresów (po francusku na kongresie w Paryżu i po angielsku na kongresie w Anglii). Otrzymał także przekazy w staroniemieckim.

Ja sam słyszałem, jak Duch na zasadzie psychofonii mówi za jego pośrednictwem po francusku i po hiszpańsku, ale hiszpański akurat Divaldo lepiej lub gorzej zna.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 25 paź 2011, 10:32

konrad pisze:
000Lukas000 pisze:Konradzie a mam do ciebie pytanie, czy Divaldo Franco jest w stanie za pomocą duchów mówić obcymi językami których nie zna?

Otrzymał już kilka przekazów w innych językach. Te najbardziej znane to przekazy otrzymane w czasie kongresów (po francusku na kongresie w Paryżu i po angielsku na kongresie w Anglii). Otrzymał także przekazy w staroniemieckim.

Ja sam słyszałem, jak Duch na zasadzie psychofonii mówi za jego pośrednictwem po francusku i po hiszpańsku, ale hiszpański akurat Divaldo lepiej lub gorzej zna.

Więc mówienie językami jest możliwe, tylko chyba kto inny ma aprobatę ducha świętego, co mnie nie dziwi, Divaldo to na prawdę wielki człowiek.

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 25 paź 2011, 10:55

Artur się nawrócił po tym jak Duch sw,wlał mu sie przez głowę.Ja się "nawróciłam"po przeczytaniu "Nieba i Piekła",czyli być moze też zstąpił na mnie jakis Duch,choć niekoniecznie musiał to być zaraz Duch Swiety,aż tak zarozumiala nie jestem. ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 25 paź 2011, 11:45

A czy ktokolwiek wlewał spiritus (sanctus) przez co innego niż głowę?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Nikita » 25 paź 2011, 11:57

te wlewanie sie ducha swietego to najmocniej jest uwydatniane u Zielonoswiatkowcow...kiedys bylam u nich i widzialam jak mowili jezykami...bardzo nieslychane zjawisko...no ale to nie byla moja sciezka...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi