Stosunek do wywołań

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Stosunek do wywołań

Postautor: artur » 25 paź 2011, 07:30

atalia pisze:A tak całkiem powaznie ;)wstyd mi za nas wszystkich :oops: -biedny Artur dwoi się i troi,byśmy zapłonęli ogniem jego głebokiego ( acz nieco neofickiego) doswiadczenia duchowego,a my nic,tylko racjonalizm,logika,dowody naukowe,niczym jakowes bezduszne cyborgi.
Porzućmy wreszcie to zimne,iście nieludzkie podejście i pójdźmy na żywioł,to znaczy pozwólmy by Duch Św. wlał sie nam przez głowy i zostanmy jego mediami(na marginesie-czy Ty,Arturze nie popadłes aby w mania grandiosa?)
A co tam!

Atalio! nie ma dowodów naukowych na to, że rozmawiasz w czasie seansu z tzw dobrymi duchami. W czasie seansu rozmawiasz z duchami. Analizujesz swoją inteligencją co to za duch. I tylko na podstawie swojej inteligencji i jego odpowiedzi ZAKŁADASZ, że duch ten mówi prawdę.
artur

Postautor: artur » 25 paź 2011, 07:48

September518 pisze:
artur pisze: Chrześcijański Duch Święty wlał się we mnie przez moją głowę co fizycznie odczułem. Czy zatem jest wg Ciebie możliwe, że niejako mogę być teraz medium Ducha Świętego, tj mówić i czynić wg Jego Woli bądź zgodnie z Jego Wolą?

A co na to księża z Twojej parafii?
Manifestowanie się tutaj może być źle widziane przez KK.
A może by tak prosto do Watykanu?

źródło http://www.opoka.org.pl/biblioteka/K/wa ... to_27.html
Wiara apostolska dotycząca Ducha Świętego została wyznana przez drugi sobór powszechny w Konstantynopolu (381): Wierzymy w Ducha Świętego, Pana i Ożywiciela, który od Ojca pochodzi. Credo tradycji łacińskiej wyznaje, że Duch Święty „pochodzi od Ojca i Syna” — jako od jednego Początku i jednego Tchnienia.

Św. Paweł poucza: Nikt... nie może powiedzieć bez pomocy Ducha Świętego: „Panem jest Jezus” (1 Kor 12,3). Bóg wysłał do serc naszych Ducha Syna swego, który woła: „Abba, Ojcze!” (Ga 4,6).
Jaki wniosek się nasuwa? Poznanie wiary chrześcijańskiej jest możliwe jedynie w Duchu Świętym. Aby pozostać w jedności z Jezusem, potrzebne jest najpierw poruszenie przez Ducha Świętego. On wzbudza i potęguje w nas wiarę.
Po wtóre — oprócz wiary — dziełem Ducha Świętego jest nasze nowe narodzenie się z wody i Ducha Świętego na chrzcie świętym. Duch sprawia, że stajemy się przybranymi dziećmi samego Boga.

Szczególne działanie Ducha Świętego wiąże się z sakramentem bierzmowanie. Polega ono na umocnieniu chrześcijanina przez Ducha Prawdy i Miłości, abyśmy wiarę swoją mężnie wyznawali, bronili jej w razie potrzeby — i według niej żyli.

Symbole Ducha Świętego
Woda — Symbolika wody dobrze oddaje działanie Ducha Świętego
w sakramencie chrztu. Duch Święty obmywa nas z win grzechu i sprawia nowe narodzenie człowieka.
artur

Postautor: cthulhu87 » 25 paź 2011, 08:17

To jak Arturze, po czym poznałeś, że to Duch Święty?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: artur » 25 paź 2011, 08:21

000Lukas000 pisze:Mówisz że wstąpił na ciebie duch święty, czyli musisz umieć uzdrawiać, wskrzeszać zmarłych, mówić językami i wypędzać demony - no to gratulację.

A jeśli tego nie potrafisz, to jest to tylko farsa i kupa sugestii

nie każde działanie Ducha Świętego wiąże się jednoznacznie z tzw darami Ducha Świętego
artur

Postautor: artur » 25 paź 2011, 08:22

cthulhu87 pisze:To jak Arturze, po czym poznałeś, że to Duch Święty?

po owocu, czyli natychmiastowym nawróceniu
artur

Postautor: cthulhu87 » 25 paź 2011, 08:30

artur pisze:po owocu, czyli natychmiastowym nawróceniu

To pomagając żebrakom, albo przeprowadzając staruszki przez jezdnię też osiągnąłbyś dobre owoce, nie trzeba by do tego żadnych rytuałów i obrzędów.

Jeśli to jest dobre kryterium, wygląda na to, że wielu spirytystów ma Ducha Świętego.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: artur » 25 paź 2011, 08:36

cthulhu87 pisze:
artur pisze:po owocu, czyli natychmiastowym nawróceniu

To pomagając żebrakom, albo przeprowadzając staruszki przez jezdnię też osiągnąłbyś dobre owoce, nie trzeba by do tego żadnych rytuałów i obrzędów.

Jeśli to jest dobre kryterium, wygląda na to, że wielu spirytystów ma Ducha Świętego.

niestety, u spirytystów jest odwrócenie..., a to nie jest działanie Ducha Świętego
artur

Postautor: cthulhu87 » 25 paź 2011, 08:37

artur pisze:niestety, u spirytystów jest odwrócenie..., a to nie jest działanie Ducha Świętego

A czemu tak uważasz? Spirytyści pomagają przecież wielu ludziom.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 25 paź 2011, 08:58

artur pisze:
000Lukas000 pisze:Mówisz że wstąpił na ciebie duch święty, czyli musisz umieć uzdrawiać, wskrzeszać zmarłych, mówić językami i wypędzać demony - no to gratulację.

A jeśli tego nie potrafisz, to jest to tylko farsa i kupa sugestii

nie każde działanie Ducha Świętego wiąże się jednoznacznie z tzw darami Ducha Świętego

A to coś nowego, ale widocznie w Biblii się pomylili a tym masz rację
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 25 paź 2011, 09:16

Myślę że Arturowi pierwsze trzeba polecić książki spirytystyczne, zapoznać go z tematem, bo jest w tym temacie kompletnym laikiem, i ciągle są widoczne tego oznaki.

Arturze, jeśli chcesz się coś dowiedzieć o spirytyzmie przeczytaj na początek "księgę duchów" Alana Kardeca, dowiesz się czym jest i o tym jak spirytyzm odnosi się do Boga, moralności, hierarchii duchów, procesie wcielania i wiele innych rzeczy.

Następnie powinieneś przeczytać jej kontynuację, "księgę mediów", dowiesz się dużo o manifestacjach, charakterze i rozpoznawaniu duchów, o medialności.

To jest podstawa której w ogóle nie masz, i tylko kompromitujesz się w naszych oczach wypisywaniem steku bzdur.

Później mogę ci też polecić "Niebo i Piekło" , też ciekawa książka, ukaże ci wiele mądrych argumentów odnośnie istnienia demonów i aniołów, czy istnieją? A jak nie to dlaczego?

Znajdziesz tam też przekazy różnych duchów, szczęśliwych pełnych miłości jak i nawet bardzo próżnych i pysznych oraz wiele innych opisujących swoje dalsze życie.

Polecił bym ci jeszcze "opowieści spirytystyczne" P.Grzybowski znajdziesz tam wiele dowodów i udokumentowanych zdarzeń zaczynając od sióstr fox i typtologii kończąc na takich mediach jak Divaldo Franco lub Chico Xavier.

Polecam ci te książki byś wiedział o czym rozmawiasz, bo na razie twoja wiedza jest zerowa, i wychodzi to w każdym twoim poście.
Ostatnio zmieniony 25 paź 2011, 09:18 przez 000Lukas000, łącznie zmieniany 1 raz
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi