Jak sprawdzić swoje zdolności medialne?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Jak sprawdzić swoje zdolności medialne?

Postautor: Razorek » 24 paź 2011, 16:49

Jak w temacie. Problem nie dotyczy mnie, lecz mojej dziewczyny. Otóż kilka razy w tygodniu albo widzi w łazience jakąś postać (przez okienko w drzwiach) która "nie istnieje" (oczywiście materialnie.) Albo widzi postać siedzącą na miejscu pasażera gdy tata przyjeżdża by ją odwieźć ze szkoły. Raz widziała też taką postać przechodzącą przez ulicę. Czyli po prostu widzi dusze, albo odpukać - demony. Jak sprawdzić czy ma jakieś zdolności medialne? Co do demonów - w dziecinstwie zdarzyło jej się obudzić z taką kreską od obojczyka aż po sam dół brzucha, widziała wyraźną twarz w kącie sufitu kiedyś.
Razorek

Re: Jak sprawdzić swoje zdolności medialne?

Postautor: konrad » 24 paź 2011, 17:58

Kiedyś Divaldo opowiedział krótką historię, która może odpowiedzieć po części na pytanie z tematu. Przyszła do niego pewna osoba i spytała:
- Divaldo, czy mam zdolności medialne?
- A widzisz coś? Czujesz? Słyszysz? - spytał Divaldo.
- Nie.
- No to nie jesteś medium.

Podobnie, gdy ktoś pyta się o to samo i odpowiada, że coś widzi, słyszy lub czuje, może to oznaczać albo nie musi, że ma zdolności medialne, które są dość rozwinięte. Zazwyczaj każdy z nas je posiada, ale w niewielkim stopniu. Drogą treningu i wytrwałości można je do pewnego stopnia rozwinąć, ale żeby być doskonałym medium, trzeba się po prostu z tym urodzić.

Ciężko stwierdzić, czy podobne wizje, które dotyczą Twoje dziewczyny, są rzeczywiste. Należy zaczynać od prostych wyjaśnień: może to rodzaj przewidzenia, wpływ światła itp. Jeśli są to Duchy, będą pojawiały się jakieś znaki inteligencji tzn. mogą próbować nawiązać kontakt, przekazać jakieś informacje itp. Na razie po prostu obserwowałbym te zjawiska i patrzył, czy się nasilają i czy wpływają negatywnie na nasze samopoczucie. Jeśli nie, nie należy się nimi przejmować. Na pewno w chwilach niepewności warto się zwrócić do Boga i do naszego duchowego opiekuna o wsparcie. To zawsze pomoże.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 24 paź 2011, 18:12

Razorek pisze:Otóż kilka razy w tygodniu albo widzi w łazience jakąś postać (przez okienko w drzwiach) która "nie istnieje" (oczywiście materialnie.) Albo widzi postać siedzącą na miejscu pasażera gdy tata przyjeżdża by ją odwieźć ze szkoły.

Duchy, jak ludzie, są to istoty aktywne i trudno mi pojąć co jest dla takiego ducha (jak zresztą i człowieka) ciekawego w bezczynnym przesiadywaniu w czyjejś łazience czy w samochodzie. Może to jednak tylko takie wrażenie, wynikające z niedokładności opisu, ale póki co szukałbym wyjaśnień raczej w sferze psychiki samej zainteresowanej. Tu też nawiasem mówiąc jest wiele możliwych wyjaśnień: od halucynacji po imaginację. Już 100 lat temu w czasie seansów spirytystycznych obserwowano, że media miały skłonność do tworzenia sztucznych osobowości. Skąd było wiadomo, że to produkt własnej psychiki, a nie duchy? Między innymi z ubóstwa zachowań tych wyimaginowanych tworów.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 24 paź 2011, 21:29

Zdolności mediumiczne mogą być u kogoś rozwinięte ponad przeciętny stan, ale i tak za mało aby komunikować się np. poprzez psychografię. Taka sytuacja - według mnie - ma służyć własnemu rozwojowi, uświadomieniu samego siebie. Wówczas zdolności mediumiczne nie służą nikomu poza daną osobą - w uproszczeniu. W takim przypadku trudno powiedzieć, czy można tę osobę zaliczać do mediów jako takich.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: poszukująca » 06 maja 2012, 16:17

Pozwole sobie sie podczepic pod temat.
Od kilku miesięcy obserwuję u siebie dwa zjawiska.
Pierwsze to w trakcie rozmowy z kimś przekaz zdań w zuepłnie obcym mi stylu ale wypowiadany własnym głosem.
Drugie to dialogi prowadzone z czymś czego obecność czuje. Nie widzę fizycznie lecz pojawiają się obrazy pokazujące kto to jest. Rozmawiam z nimi normalnie poprzez mysli i odbieram jakby tonacje i barwę głosu nawet.
I teraz pojawiają się schody bowiem duchy podają czesto mylne informacje, które sprawdzone w necie okazują się fałszywe jak choćby nazwy miejscowosci. Dlaczego to robią? Wiekszośc z nich chce przejśc dalej ale nie wiem czy jest sens z nimi rozmawiać i wypytywać czy od razu odesłać. odsyłam poprzez reiki.Nie czuję natomiast w każdym przypadku czy przeszły dalej. od czego to zależy.
Co Wy o tym sądzicie?
poszukująca

Postautor: cthulhu87 » 06 maja 2012, 16:33

poszukująca pisze:I teraz pojawiają się schody bowiem duchy podają czesto mylne informacje, które sprawdzone w necie okazują się fałszywe jak choćby nazwy miejscowosci. Dlaczego to robią? Wiekszośc z nich chce przejśc dalej ale nie wiem czy jest sens z nimi rozmawiać i wypytywać czy od razu odesłać.

Przekazy od duchów mogą mieszać się z tworami Twojej własnej podświadomości (w której w sposób bezwiedny powstają rożne fantazje, czasami w sposób luźny nawiązujące do rzeczywistości). Innym powodem może być celowe wprowadzanie w błąd przez duchy niższe, po to by odciągnąć Cię od poważniejszych zajęć.
Myślę, że mimo wszystko jest to dar, który - skoro już się pojawił - warto wykorzystać dla dobra swojego i potrzebujących. Jeśli potraktować mediumizm jako służbę i odwołać się do ewangelicznej zasady "darmo otrzymaliście, darmo dawajcie", może to być naprawde piękna rzecz, wzniosła misja na całe życie. Pozdrawiam i polecam "Księgę mediów" Kardeca : )
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: metalage » 06 maja 2012, 16:48

Jak w temacie. Problem nie dotyczy mnie, lecz mojej dziewczyny.

Mam przyjaciółkę z takim problemem.
Jednak, ona nie zamierza z tym nic robić.
A jak jest w przypadku twojej dziewczyny?
Czy zamierza ona żyć normalnie i nie zwracać uwagi na te zjawiska?
Czy może przeciwnie?
A może tobie na tym zależy?
Czasem warto spytać partnera jaki ma do tego stosunek.
Bo prawda jest taka, że poco ci wyjaśnienie, czy posiada ona zdolności medialne( co w konsekwencji ma zadowolić twoją ciekawość) jeżeli jej w ogóle na tym nie zależy.
A temat dotyczy jej i jej samorozwoju. Proponuje przeprowadzić z nią rozmowę na temat co ona o tym wszystkim myśli i jaki ma do tego stosunek. W następstwie dopiero sprawdzanie czy posiada zdolności.
metalage

Postautor: poszukująca » 06 maja 2012, 17:06

cthulhu87 pisze:
poszukująca pisze:I teraz pojawiają się schody bowiem duchy podają czesto mylne informacje, które sprawdzone w necie okazują się fałszywe jak choćby nazwy miejscowosci. Dlaczego to robią? Wiekszośc z nich chce przejśc dalej ale nie wiem czy jest sens z nimi rozmawiać i wypytywać czy od razu odesłać.

Przekazy od duchów mogą mieszać się z tworami Twojej własnej podświadomości (w której w sposób bezwiedny powstają rożne fantazje, czasami w sposób luźny nawiązujące do rzeczywistości). Innym powodem może być celowe wprowadzanie w błąd przez duchy niższe, po to by odciągnąć Cię od poważniejszych zajęć.
Myślę, że mimo wszystko jest to dar, który - skoro już się pojawił - warto wykorzystać dla dobra swojego i potrzebujących. Jeśli potraktować mediumizm jako służbę i odwołać się do ewangelicznej zasady "darmo otrzymaliście, darmo dawajcie", może to być naprawde piękna rzecz, wzniosła misja na całe życie. Pozdrawiam i polecam "Księgę mediów" Kardeca : )

tz jesli chodzi o przekazy sa to najczęsciej slowa pocieszajace bardzo madre zdanie odnoszace sie do miłosci do swiadomosci samego siebie.Prawie jak słowa Jezusa haahh.
Piszesz cthulhu ze odciagaja mnie od powazniejszych zajec.Nie bardzo pojmuje bowiem pytania sa czysto sprawdzajace. Widze chłopca w wieku 10 lat i z rozmowy wynika iz potrzebuje pomocy kogos z rodziny.Pytam wiec gdzie mieszkał a on podaje nazwe Twardówka, której na mapie wogóle nie ma.Dlatego nie rozumiem jak moge mu pomóc i wysłać np. reiki z intencja do rodziny skoro nazwa jest fałszywa.
poszukująca

Postautor: metalage » 06 maja 2012, 20:12

duchy podają czesto mylne informacje, które sprawdzone w necie okazują się fałszywe jak choćby nazwy miejscowosci. Dlaczego to robią?

Nie potrzebnie nas pytasz o sprawy dotyczące ducha bezcielesnego.
To tak jakbyś małpy się pytała, dlaczego człowiek zamknął ją w klatce.

Moim zdaniem te pytanie o szczerość i fałsz informacji podawanych.
Powinnaś pytać duchy z którymi rozmawiasz, a dokładniej pytaj o powody kłamstwa ducha, który cię okłamał.

Nie jestem bytem, który cię okłamał, nie byłem przy tej sytuacji więc też nie mam wyrobionego własnego zdania o tym. Jedyne, co ci jestem w stanie powiedzieć to o naszych oczywistych ludzkich pobudkach do okłamywania, które chyba znasz?
np. "Chciał cię wkurzyć?" lub "Wprowadzić w błąd?" (Tylko, że tak dybać można długo).
metalage

Postautor: 000Lukas000 » 07 maja 2012, 19:33

Poszukująca napisz dokładnie w jaki sposób otrzymujesz te informację, jaki typ medialności wykorzystujesz, czy słyszysz i widzisz tego ducha?

Kiedy ostatnio miałaś lekcję biologii?

Czy to jest jedyna fałszywa informacja jaka się pojawiła? Jeśli nie jakie były inne?

Jak się duch zachowuje, w jakich okolicznościach go widzisz, o której godzinie i w jakim natężeniu światła?

Jaki miałaś przed tymi wydarzeniami stosunek do tematu duchów, w jakim kierunku idą twoje zainteresowania

Te pytania pomogą w zrozumieniu z czym ma się do czynienia.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi