Wolna dyskusja nacechowana krytyczną oceną spirytyzmu

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wolna dyskusja nacechowana krytyczną oceną spirytyzmu

Postautor: artur » 23 paź 2011, 12:33

Voldo pisze:
artur pisze:Całe chrześcijaństwo potępia spirytyzm.

A spirytyzm akceptuje wszystkie inne religie oraz filozofie do czasu gdy nawołują one do miłości bliźniego itd.
Aha... W ogóle... Jeśli jakiś chrześcijanin akceptuje spirytyzm (nie, że się z nim utożsamia, po prostu nie potępia), to nie jest już chrześcijaninem? W końcu jak mówisz CAŁE chrześcijaństwo nas potępia...

http://pl.wikipedia.org/wiki/Spirytyzm
Religie wobec spirytyzmu
Protestantyzm, prawosławie, katolicyzm, a także judaizm stanowczo potępiają spirytyzm na podstawie Starego Testamentu (Księga Powtórzonego Prawa 18:10-14), który zakazuje wszelkich prób kontaktu ze zmarłymi. Historia Izraela opisana w Starym Testamencie daje także kilka przykładów złamania tego zakazu[4], w każdej sytuacji wspomniane zachowania są przedstawiane w negatywnym świetle.

Dekret Stolicy Apostolskiej z 30. IV. 1898 r. stwierdza:

Praktykowanie spirytyzmu jest zabobonem całkowicie niedozwolonym, gdyż nie leży w Bożym porządku rzeczy, aby Bóg wysyłał dobre duchy dla zaspokojenia ludzkiej ciekawości. Jeśli jakieś duchy udzielają odpowiedzi na różne pytania, mogą to być jedynie złe duchy, które godzą się wchodzić w łączność z ludźmi tylko dlatego, aby im szkodzić i pobudzać ich do złego. Toteż Kościół zabronił absolutnie brania jakiegokolwiek udziału w seansach spirytystycznych[5].
artur

Postautor: Zbyszek » 23 paź 2011, 14:21

Drogi 000Lukas000, nie mogę równać się z tobą ze znajomością biblii, katolicyzmu i innych religii, bo jesteś w tym dobrze poinformowany, mogę tylko opisać swoje “spostrzeżenia”, na temat Spirytyzmu. Moje ukierunkowanie w stosunku do chrześcijaństwa, jest takie ze Jezus wyznaczył, nam drogę miłości, którą powinniśmy iść, by zbliżać się codziennie przez nasza prace do Boga. Będąc on duchem, o bardzo wysokim rozwoju intelektualnym i moralnym, dla nas malutkich, jest prawie Bogiem /Stad Katolicyzm, wziął to ze jest Bogiem/ wskazał nam drogę przez siebie, jako przewodnika i przykład miłości. Żeby lepiej wytłumaczyć dlaczego, to zrobił, należy zagłębić się w opisy świata spirytystycznego. Nie wiem, na jakim poziomie, jest twoja znajomość, tego tematu, ale wiadomo ze tamten świat jest bardzo przewrotny, dusze które powracają do niego, nie wiedza jak maja się zachować /Ma to związek z ich rozwojem duchowym/dlatego często są oszukiwane i przyciągane, przez rożne ugrupowania o tych samych wibracjach, gubią się w tym wszystkim i zapominają o tym , ze zawsze mogą przez swoja modlitwę uzyskać pomoc. Wiadomo już, można tam, zgubić się i spotkać z niespotykanymi rzeczami,./Opisane jest to w rożnych książkach, osób które prowadziły seanse spirytystyczne/ dlatego Jezus z pomocą, swoich poprzedników i następców ustanowił, pewna drogę do Boga, która jest pomocna w znalezieniu się w tamtym środowisko. Inne religie, maja swoich proroków i przewodników, którzy prowadza ich w podobny sposób, dlatego spirytyzm nie odrzuca żadnej z nich, jeżeli tylko kierują się droga miłości. Mam nadzieje ze wytłumaczyłem wystarczająco przejrzyście, mój punkt widzenia i dlaczego dalej, mimo dużych różnic miedzy Chrześcijaństwem i Spirytyzmem dalej czuje się jak chrześcijanin.
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: methyl » 23 paź 2011, 15:09

Witaj Don Kojote!
Nic dodać, nic ująć.

Czas pokaże Arturowi jak i w co dał się wmanewrować.
Jak to pisze pewien nawiedzony onetowicz :"prawda o świecie nie jest łatwa do przyjęcia".

Ci, którzy są w stanie zrozumieć, pojmą bez tłumaczenia.
Ci, którzy nie są w stanie zrozumieć, jakiekolwiek by tłumaczenie nie było - nie zrozumieją.
(wybaczcie mi że non stop to powtarzam, ja po prostu lubię się łudzić, że Artur rozumie to co w tym wątku piszę)
Ciekaw jestem kim Artur będzie za pół roku bo chyba limitu na wierzenia jeszcze długo nie przekroczy :twisted:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: 000Lukas000 » 23 paź 2011, 15:30

artur pisze:Praktykowanie spirytyzmu jest zabobonem całkowicie niedozwolonym, gdyż nie leży w Bożym porządku rzeczy, aby Bóg wysyłał dobre duchy dla zaspokojenia ludzkiej ciekawości. Jeśli jakieś duchy udzielają odpowiedzi na różne pytania, mogą to być jedynie złe duchy, które godzą się wchodzić w łączność z ludźmi tylko dlatego, aby im szkodzić i pobudzać ich do złego.

Czemu cytujesz takie błędne informację, jeśli je uważasz za prawdziwe to znów wychodzi brak znajomości spirytyzmu
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Don Kojote » 23 paź 2011, 16:02

methyl pisze:Witaj Don Kojote!
Nic dodać, nic ująć.

Czas pokaże Arturowi jak i w co dał się wmanewrować.
Jak to pisze pewien nawiedzony onetowicz :"prawda o świecie nie jest łatwa do przyjęcia".

Ci, którzy są w stanie zrozumieć, pojmą bez tłumaczenia.
Ci, którzy nie są w stanie zrozumieć, jakiekolwiek by tłumaczenie nie było - nie zrozumieją.
(wybaczcie mi że non stop to powtarzam, ja po prostu lubię się łudzić, że Artur rozumie to co w tym wątku piszę)
Ciekaw jestem kim Artur będzie za pół roku bo chyba limitu na wierzenia jeszcze długo nie przekroczy :twisted:

Kłaniam się, miło mi :)

Stoję wciąż w gotowości do polemiki z Arturem ale widzę, że zatonął w odmętach Wikipedii i tak mu się trudno z nich wykaraskać, że chyba długo postoję :roll:
Odnośnie spraw, których umysł zwykłego chrześcijanina nie jest w stanie pojąć, to Artur już wyjaśniał, że tamta logika jest inna i nawet nie ma sensu starać się o zrozumienie tego, co niezrozumiałe, to jest właśnie wyższość jego pośredników w kontaktach z Bogiem nad zwykłym śmiertelnikiem... trochę ubarwiam ale rdzenia jego wypowiedzi nie zmieniam. Jeszcze warto pamiętać o kruchości, małości, miałkości każdej owieczki w obliczu wybranych z ramienia KK.
Awatar użytkownika
Don Kojote

Postautor: Don Kojote » 23 paź 2011, 16:07

000Lukas000 pisze:
artur pisze:Praktykowanie spirytyzmu jest zabobonem całkowicie niedozwolonym, gdyż nie leży w Bożym porządku rzeczy, aby Bóg wysyłał dobre duchy dla zaspokojenia ludzkiej ciekawości. Jeśli jakieś duchy udzielają odpowiedzi na różne pytania, mogą to być jedynie złe duchy, które godzą się wchodzić w łączność z ludźmi tylko dlatego, aby im szkodzić i pobudzać ich do złego.

Czemu cytujesz takie błędne informację, jeśli je uważasz za prawdziwe to znów wychodzi brak znajomości spirytyzmu

Ja myślę, że dlatego akurat ten cytat bo akurat takie źródło wiedzy w rękach świeżo nawróconego. Artur nie dotarł jeszcze do objawień fatimskich, pominął zstąpienie anioła który nawiedził Maryję i trochę innych ale co tam, nie od razu Kraków zbudowano. Dajmy Arturowi czas, żeby się dobrze przygotował do nawracania nas wszystkich.
Awatar użytkownika
Don Kojote

Postautor: Voldo » 23 paź 2011, 17:32

artur pisze:Jeśli jakieś duchy udzielają odpowiedzi na różne pytania, mogą to być jedynie złe duchy, które godzą się wchodzić w łączność z ludźmi tylko dlatego, aby im szkodzić i pobudzać ich do złego.

Dobra, złe Duchy nawołują do miłości.
Nie no, ja chce do piekła... Nie dość, że ciepło, to jeszcze są tam istoty które nawołują do miłości. Czego więcej chcieć :)

artur pisze:Toteż Kościół zabronił absolutnie brania jakiegokolwiek udziału w seansach spirytystycznych.

Wiesz dlaczego Kościół tego zabronił? Żeby móc ludzi kontrolować.
"Zabronimy im tego, będą robić to, co im powiemy. I słuchać tego, co my chcemy im powiedzieć" - Duchy skłaniają człowieka do myślenia, a Kościół tego nie chce. Kościół, jak każda władza, chce kontrolować. A trudno kontroluje się ludzi, którzy nad wszystkim myślą.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 23 paź 2011, 22:22

Kościół niegdyś zabraniał wiernym czytania Biblii i wpisał ją na indeks ksiąg zakazanych. Jak Arturze odniesiesz się do tej sytuacji? Skoro wpisał ją na indeks papież, który przecież działa inspirowany Duchem świętym, wnioskować by można, że sam Duch święty zakazał czytania Biblii podobnie jak np. dzieł Kardeca.

Dlaczego powstał ten zakaz? A jeśli został zniesiony, czy nie mogą zostać też zniesione inne?
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 24 paź 2011, 10:21

Witaj na forum, Don Kojote.Widzę,ze niezły z Ciebie szermierz słowa. :)
Arturze-pytanie-jaki według Twego systemu wierzen jest Bóg?Prosze,podaj jego najważniejsze przymioty.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: artur » 24 paź 2011, 13:20

atalia pisze:Witaj na forum, Don Kojote.Widzę,ze niezły z Ciebie szermierz słowa. :)
Arturze-pytanie-jaki według Twego systemu wierzen jest Bóg?Prosze,podaj jego najważniejsze przymioty.

Bóg jest Miłością
http://youtu.be/t_t1mrkUn3k
artur

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi