Wolna dyskusja nacechowana krytyczną oceną spirytyzmu

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Wolna dyskusja nacechowana krytyczną oceną spirytyzmu

Postautor: konrad » 12 paź 2011, 21:02

Kilka sprostowań:
- cenzura to usuwanie postów, a ja arturze Twoich nie usunąłem, tylko zamknąłem wątek, który odbiegł od tematu
- najciekawsze moim zdaniem są Twoje wypowiedzi, gdy odnosisz się do swoich własnych przeżyć i przemyśleń... Dziel się nimi z nami, bo myślę, że zostaną lepiej przyjęte niż Twoja ostra krytyka naszych przekonań oparta np. na przeinaczaniu faktów (np. wrzucanie nas do jednego worka z okultystami).

A co do tego, czy jest to otwarte forum i czy można się na nim swobodnie wypowiadać... Jest to forum spirytystyczne, a spirytyzm pomógł już wielu osobom. Jeśli przez czyjąś działalność na forum ktoś ma tej pomocy nie uzyskać, to niestety będę banować, co w przeszłości już robiłem.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: artur » 12 paź 2011, 21:08

Voldo pisze:
artur pisze:Zamknięty przez Ciebie temat "O. Joseph-Marie Verlinde cz. 1 - świadectwo" miał 258 odpowiedzi i 3182 wyświetlenia.

Cóż, temat naszego szanownego vinitora miał 562 posty i 6807 wyświetleń. A i tak został zamknięty. Czy to również znaczy, że Konrad ma wiarę zbudowaną na żelu a nie żelbecie?

artur pisze:Jak bym się czuł ? Normalnie. To, ze Ty tak powiesz, czy ktoś inny tak powie, dla mnie nie znaczy to, że tak jest jak ktoś mówi.

artur pisze:
000Lukas000 pisze:Arturze, Jezus był pełen miłości, ale jak byś przeczytał stary testament to byś się dowiedział że boga ze starego testamentu można by porównać z powodzeniem do Hitlera czy Stalina. A czasami i oni przy nim to aniołki.

bluźnisz

Hmm...

Cenzury? Temat nadal wisi na forum, gdzie tu cenzura...

Zły przykład,
Vinitor zabierał głos we wszystkich tematach założonych na forum. Spamował totalnie. Ja zabieram głos jedynie w temacie, który sam założyłem i nie zakłócam życia innym tematom.
artur

Postautor: Luperci Faviani » 12 paź 2011, 22:00

Uważam, że temat "Czego zabraknie" można było zostawić otwarty.

Dyskusje merytoryczne są bardzo ważne, ale off-topiki urozmaicają, szczególnie gdy chodzi o zdjęcia kotów :). Nowy użytkownik forum może życzyć sobie konkretów, ale starzy wyjadacze będą odczuwać lekkie znużenie ciągłym powtarzaniem w kółko tego samego. Jestem przekonany, że KD przynajmniej kilka razy tu przepisaliśmy. Literaturę spirytystyczną mam przy biurku w zasięgu ręki, więc gdy chcę coś sobie przypomnieć sięgam po książki, a na forum wchodzę żeby czerpać z waszego... człowieczeństwa, którego częścią są właśnie off-topy.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: September518 » 12 paź 2011, 22:19

Forum spirytystyczne zostało pomylone z amboną.
September518

Postautor: forrest » 12 paź 2011, 23:19

Jak to rozumieć?
Spirytyzm prezentuje wyniki regularnych badań, które wskazują na posiadanie przez ludzi duszy, oraz wskazują na istnienie porządku w rzeczywistości, w jakiej przebywają dusze. Mowa tu o dokonywaniu obserwacji, których nie sposób inaczej wytłumaczyć, jak poprzez odwołanie się do wpływu osób zmarłych. Spirytyzm ze względu na swój eksperymentalny charakter ma do zaoferowania coś. Chrześcijaństwo poza filozoficzno-etycznym przesłaniem Nowego Testamentu nie ma do zaoferowania nic.
Czy spirytyści nawracają? Raczej starają się pokazać rzeczywisty wizerunek spirytyzmu – bo ktoś może bardzo potrzebować tego rodzaju wiedzy; a może się zdarzyć też, że osoba potrzebująca informacji, kiedy napotka na spirytyzm, ominie te informacje ze względu przykład na stereotypowe wyobrażenie na temat spirytyzmu, mówiące, że jest to ruch parareligijny zrzeszający różnego rodzaju ekscentryków.
Czyli nie stała się żadna krzywda z powodu zamknięcia poprzedniego wątku.
"Spirytyzm będzie naukowy albo nie będzie go wcale." - Allan Kardec
Awatar użytkownika
forrest

Postautor: September518 » 13 paź 2011, 07:47

No właśnie. W spirytyżmie nikt nikogo nie chce nawracać, a ekstremiści w KK narzucają nawracanie na ulicach (np. na Krakowskim Przedmieściu), na forum spirytystycznym, w polityce, w gospodarce, a najczęściej tam, gdzie ludzie tego akurat nie potrzebują.
Doktryna miłosierdzia spirytyzmu powoduje, że na zaczepki próbuje się grzecznie odpowiadać, albo milczy się z litości (niech się chłopina wygada) i nie potrzebuje się mieć tzw. ostatniego zdania.
September518

Postautor: methyl » 13 paź 2011, 12:56

Obrazek
8-)
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Nikita » 14 paź 2011, 09:18

Artur to typowy neofita...za jakis czas minie mu ten entuzjazm...on jeszcze nie jest ugruntowany...gdyby byl to nie zawracalby glowy innym swoimi przekonaniami...

I jeszcze jedno. Konstytucja gwarantuje kazdemu wolnosc slowa i wyznania...wiec panie Arturze...daj pan spokoj...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 000Lukas000 » 14 paź 2011, 13:40

Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 15 paź 2011, 22:14

przesluchalam sobie Twoje linki Lukas ale przy okazji natrafilam na cos co mi sie bardziej spodobalo: http://www.youtube.com/watch?v=o1qrSjTi ... ure=relmfu
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi