ezoteryka

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: ezoteryka

Postautor: atalia » 01 sie 2011, 17:19

Tak,pozostaje nam miec nadzieję,że tak się stanie... :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Nikita » 01 sie 2011, 22:13

a ja wybieram sie na Tarota..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: 000Lukas000 » 02 sie 2011, 07:43

Dla utwierdzenia siebie w przekonaniu że wyszło rzeczywiście dobrze i pokazało przyszłość wykonaj go trzy razy :lol:
Tylko uważaj by karty za ten numer cię nie pogryzły, bo mogą żywić urazę.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: RODI » 07 wrz 2011, 16:45

Niby według spirytyzmu nie ma czarów, ale uwierzcie mi, że widziałem ludzi którym udają się rytuały i to nie moje wyobrażenie tylko neutralne obserwacje. Co o tym myśleć?
http://www.zniczpruszkow.com.pl/
www.ukskomorow.cba.pl/

kibic, ezoteryk, spirytysta, narciarz i DJ cały RODI :)
RODI

Postautor: atalia » 07 wrz 2011, 18:47

Dobrze by było,gdybyś to jakos udokumentował.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: methyl » 08 wrz 2011, 12:07

RODI pisze:widziałem ludzi którym udają się rytuały i to nie moje wyobrażenie tylko neutralne obserwacje.

Mozna zapytać jakie to były rytuały i jakie były Twoje obserwacje?
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: cthulhu87 » 08 wrz 2011, 19:31

methyl pisze:Mozna zapytać jakie to były rytuały i jakie były Twoje obserwacje?

Może cud w Sokółce? :P
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 26 sty 2015, 13:48

cthulhu87 pisze:
methyl pisze:Mozna zapytać jakie to były rytuały i jakie były Twoje obserwacje?

Może cud w Sokółce? :P
A właśnie co tam się naprawdę stało ? Przecież według Spirytyzmu coś takiego jest chyba niemożliwe.
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 08 mar 2016, 11:04

,,Ślepota i całkowity brak racjonalności w myśleniu "racjonalistów" nieczęsto bywa tak dobrze widoczna, jak w przypadku rozmów o cudzie eucharystycznym w Sokółce. I zupełnie bez znaczenia jest poziom intelektualny czy wykształcenie "racjonalisty". A najlepszym tego dowodem jest debata telewizyjna na temat cudu w Sokółce, w której uczestniczyłem wraz z prof. Jackiem Hołówką.

Zacny ten profesor (całkowity przy tym ignorant w sprawach, o których się wypowiadał, czego najlepszym przykładem było to, że próbował mnie przekonać, że w realną obecność Chrystusa w Eucharystii wierzą tylko katolicy) rozpoczął swoją wypowiedź od stwierdzenia, że człowiek odowiednio wykształcony, na poziomie i znający filozofię, nie może wierzyć w cuda. Nie przekonały przy tym badania medyczne, które całkowicie jednoznacznie wskazały, że trzy tygodnie po tym, jak Eucharystia została włożona do puszki z wodą, pojawiły się w niej fragmenty mięśnia sercowego mężczyzny w agonii, ani to, że specjalna komisja wykluczyła udział w tym wydarzeniu osób trzecich. Jego zdaniem takie wydarzenie jest niemożliwe (bo sprzeczne z jego światopoglądem), a jeśli do niego doszło, to znaczy, że ktoś zrobił sobie niesmaczny żart, podrzucając owe tkanki do puszki.

I właśnie ta wypowiedź najlepiej pokazuje pseudoracjonalizm zwolenników racjonalizmu. Ich światopogląd wyklucza cud, więc żeby zanegować to, co się stało zmuszeni są przyjąć najbardziej spiskową z możliwych teorii wyjaśnienia tego, co się zdarzyło. Teoria Hołówki wymaga bowiem spełnienia całego szeregu niewiarygodnych zbiegów okoliczności lub wszechpotężnego spisku duchownych i lekarzy. Najpierw bowiem ów domniemany „żartowniś” musiałby dowiedzieć się, że gdzieś w parafialnym kościółku ksiądz upuścił na ziemię Eucharystię, którą umieszczono w pojemniku z wodą, by tam się ona rozpuściła. Później musiałby znaleźć mężczyznę w agonii (nie umarłego, ale właśnie w agonii), wyrwać mu kawałek mięśnia sercowego i przynieść je do kościoła w Sokółce, włamać się do miejsca przechowywania naczynia z Eucharystią i podrzucić je tam... A do tego owa tkanka nie mogłaby się rozkładać.

Już tylko opisanie takiego wydarzenia sprawia, że przestaje być ono choćby w najmniejszym stopniu wiarygodne. Ale to wcale nie przeszkadza ani prof. Hołówce, ani innym rzekomym racjonalistom. Oni nie wierzą, i choćby sam Pan Bóg im się objawił, to i tak powiedzieliby, że Go nie ma, a to, co widzieli jest przewidzeniem. A wszystko w imię ograniczającej zakres ludzkiego poznania ideologii, która przebiera się w szaty nauki.,,

http://terlikowski.salon24.pl/132279,sl ... jonalistow
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Ezoteryka.

Postautor: assasin » 20 lip 2017, 22:08

Witam was bardzo serdecznie!

Niestety ale jestem sceptyczny wobec ezoteryki. Może ktoś na tym forum przekona mnie do niej. Wg. mnie, jest to stek bzdur. Magiczne rytuały, magia i magiczne siły do mnie nie przemawiają. Zachęcam do dyskusji. :)
Bierz z przeszłości nie popioły, tylko ogień!
Anonim.
Awatar użytkownika
assasin

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi