Reinkarnacja - ile razy żyjemy?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Reinkarnacja - ile razy żyjemy?

Postautor: Luperci Faviani » 28 maja 2009, 20:06

Cofanie duszy w ewolucji jest, według mnie, nielogiczne. Aby ktoś mógł się cofnąć musiałby stracić pamięć, a wymazanie czyjejś pamięci jest, w subiektywnym znaczeniu, unicestwieniem. Nie wierzę aby Bóg wolał zabić duszę niż nakłonić ją do poprawy tak, by zrozumiała swój błąd, by pojęła, że przez zbyt długi czas błądziła.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Kevaquel » 29 cze 2009, 19:12

Wg przekazów Kardeca, z czym osobiście się zgadzam, nie ma czegoś takiego jak uwstecznianie się. Rozwój można co najwyżej zatrzymać, ale nie można się w nim cofnąć, tak samo jak nie można się inkarnować w ciała zwierząt. Ostatnio jak otworzyłem 'Jak kontaktować się z tamtym światem' Kardeca, napisałem na samym końcu jedno zdanie: Spirytyzm to logika... i coś w tym jest.
Popełnienie samobójstwa też nie jest cofnięciem. Dusza zazna zwielokrotnionego bólu, jaki odczuwała zaraz przed samobójstwem. Przecierpi swoje ale w końcu ruszy do przodu, bo to jest cel wszystkich.
Co do inkarnowania się z powrotem na Ziemię.. jak najbardziej możliwe, dzieje się tak wtedy, gdy trzeba przyspieszyć rozwój w jakiejś dziedzinie lub wspomóc.
Coś jeszcze z tych książek pamiętam :)
Kevaquel

Postautor: Luperci Faviani » 01 lip 2009, 15:56

Zgadza się, że Kardec tak pisał ale po Allan'ie pisali też inni i właśnie za ich sprawą pojawiły się kolejne rozważania...

PS. Twój awatar, Kevaquel, działa na mnie odpychająco.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Kevaquel » 01 lip 2009, 16:27

Wasze też mnie nie przyciągają.. ;)
Może nikt też jest zły? :roll:
Kevaquel

Postautor: konrad » 01 lip 2009, 16:51

Widzę, że temat avatarów znów powraca... Praktyka jednak pokazuje, że avatary zmieniają się, a to, co ktoś napisał pozostaje... :) Ja więc nie przywiązuje do nich zbyt wielkiej wagi.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Kevaquel » 03 lip 2009, 21:04

Nie wiem co było poprzednio z avatarami... jakoś się nimi nie przejmuję, ale usunąłem dla świętego spokoju.
Jak komuś się jeszcze nick nie spodoba bo będzie go coś w oko kłuło, to podziękuję sobie :)
Kevaquel

Postautor: konrad » 03 lip 2009, 22:24

Nick jest w porządku. Nie zmieniaj go :D A jeśli chodzi o awatary to na forum toczyła się dość zażarta dyskusja na ten temat, stąd też jesteśmy przewrażliwieni :) Niestety dyskusję ciężko w tej chwili zrozumieć, bo awatary się pozmieniały. Z pentagramów zamieniły się w podobizny Kardeca itp. :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Jul » 24 lip 2009, 23:37

Też raczej odrzucam możliwość cofania się w ewolucji duchowej. Co prawda niektóre przekazy buddyzmu akcentują taką możliwość, spadania niżej w hierarchii bytów, ale traktuję to bardziej jako moralitety, niż prawdziwą możliwość. Inaczej naprawdę niewielu z nas byłoby teraz czymś więcej niż planktonem czy jakimś małym zwierzątkiem zjadanym przez większe ;)

Konrad pisze:Nie można tu jednak wyciągać jednoznacznych wniosków, tym bardziej że hinduizm jest bardzo otwarty na wszelkie rozmaite prądy...

Niestety współczesny hinduizm (abstrahując od umowności tego terminu - nie ma religii hinduistycznej w ścisłym tego słowa znaczeniu, to etykietka zachodnich religioznawców) jest też otwarty na prądy nacjonalistyczne. Próbował to już zmienić Gandhi, ale nie do końca mu się to udało. Stąd prześladowania chrześcijan w Indiach oraz stały konflikt z muzułmanami (rzezie na muzułmanach w Indiach jeszcze z lat 30. opisywał już Mircea Eliade, rumuński religioznawca). Religie wschodu są wspaniałe, ale mają również swoje ciemne plamy.
Jul

Postautor: konrad » 27 lip 2009, 11:19

Jul pisze:Niestety współczesny hinduizm (abstrahując od umowności tego terminu - nie ma religii hinduistycznej w ścisłym tego słowa znaczeniu, to etykietka zachodnich religioznawców) jest też otwarty na prądy nacjonalistyczne.

To najlepiej pokazuje otwartość hinduizmu. Tam może przyjąć się wszystko. Istnieje nawet nurt ateistyczny, który jest powszechnie uznawany.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Sebastian » 17 sty 2010, 00:06

Dla mnie również teoria reinkarnacji jest jak najbardziej logiczna i słuszna. Bez niej właściwie cały spirytyzm byłby obalony.

Co do hinduizmu - wszystko fajnie, ale podobno jeszcze do niedawna obowiązywały tzw. kasty (do jakiego stanu można się reinkarnować). Niby odnoszą się one do "prawd wyższych", ale nie są niczym innym jak podział społeczeństwa na cztery stany... No i z tego co wiem hinduizm to zbitka wielu wierzeń i kultur, które mieszały się i ewoluowały.

Ale co do samej reinkarnacji i uwstecznianiu.
A czy Duch, który w jakimś stopniu jest dobry, nie mógł zejść, pod wpływem złych Duchów, z dobrej drogi? I zabrnąć w to tak głęboko, że właśnie uwstecznił się? A w skrajnych sytuacjach po śmierci nie mógł powrócić ponownie na Ziemię tylko został zepchnięty do niższego świata?
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi