Hej, dzięki za zainteresowanie. W razie czego to ja jestem tym "spirytystą" z forum ateizm.pl
Bardzo fajnie, że napisałeś. Mam nadzieję, że to, co piszesz, sprawi, że zastanowimy się nad niektórymi sprawami, nad którymi być może bez Ciebie byśmy się nie zastanowili.
Avx pisze:Przede wszystkim, interesuje mnie, którzy z was już duchów samodzielnie doświadczyli.
Sam bezpośrednio medium nie jestem. Uczestniczyłem jednak w spotkaniach, w których Duchy manifestowały swoją obecność poprzez psychofonię - tzn. Duch wykorzystywał narządy głosowe medium do przekazania komunikatów. Zdarzyło się, że Duch przekazywał przesłanie w języku francuskim, którego medium nie zna. To, co można byłoby tu założyć to teorię, że medium wcześniej wyuczył się tego tekstu na pamięć. OK, to prawda, w tym przypadku było to jednak nieco trudniejsze, gdyż:
1) wypowiedź wypływająca z ust medium bezpośrednio nawiązywała do mojej wypowiedzi
2) moja wypowiedź była przekazywana w języku francuskim, czyli języku, którego medium nie zna
W czasie tego spotkania doszło również do materializacji zapachów. Samo spotkanie mam nagrane w wersji audio, więc ewentualnie mogę przytoczyć jego fragmenty.
Zdarzyło mi się spotkać również ludzi, którzy widzą Duchy. Część z nich zresztą jest na tym forum, bądź też z boku je obserwuje.
Avx pisze:O czym te hipotetyczne duchy mówią ?
Myślę, że najwięcej może na temat spirytyzmu powiedzieć sam Kardec w broszurce: "Spirytyzm w najprostszym ujęciu". Link znajdziesz tutaj:
http://www.portal.spirytyzm.pl/index.ph ... zym-ujeciuAvx pisze:Żaden o nic nie prosi, ani nie proponuje umowy (typu: "moja wiedza, w zamian za twoje działanie")
Oczywiście, że proszą. Ale czynią to jedynie duchy nierozwinięte moralnie. Generalnie zgodnie z zasadą ewolucji Duchy zaczynają od stadium, w którym przypominają bakterię. Nie mają żadnej wiedzy, żadnego doświadczenia. Potem stopniowo rozwijają się intelektualnie i moralnie. Zdarza się, że Duchy są rozwinięte moralnie, a nie intelektualnie i na odwrót. Te, które są już na wysokim stopniu rozwoju na obydwu "torach", nazywamy Duchami wyższymi. Można powiedzieć, że są to Duchy bardzo dobre i bardzo inteligentne. One nigdy się nie narzucają i nie chcą niczego w zamian za swoją pomoc. Problem jest taki, że nie każdy jest w stanie je odróżnić. Część osób ufa Duchom, które są inteligentne i sprytne, ale pełne egoizmu i chcące nas wykorzystać...
Avx pisze:Te "duchy" z opowiadań albo są wybitnie dobre i słodkie, albo działają negatywnie w wybitnie idiotyczny sposób (zero czegoś naprawdę ambitnego).
Duchy są tak naprawdę takie jak my. Niektóre przyznają, że czegoś nie wiedzą, inne wymyślają sobie jakieś własne teorie. Jedne są dobre, inne złośliwe, inne nijakie... Z tym że wśród Duchów można spotkać takie, które znacznie przewyższają nas wiedzą. Ziemia jest w końcu jedynie wycinkiem wszechświata, na którym toczy się jedynie wycinek ewolucji. Bez wątpienia istnieją światy dużo lepiej rozwinięte niż nasz, w których proces ewolucyjny rozpoczął się dużo wcześniej.