Jak zacząć?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Jak zacząć?

Postautor: cthulhu87 » 11 sie 2011, 09:01

A ja powiem coś ekstra - na początku dobrze jest przeczytać broszurę "Spirytyzm w najprostszym ujęciu"

Co do KM, moim zdaniem zdecydowanie za mało miejsca poświęcono problemowi samooszukiwania się, polegającego na otrzymywaniu przekazów od nas samych (choć w czasach Kardeca nie było jeszcze idei nieświadomości w psychologii, więc to zrozumiałe). Jak już ktoś zabrnął jednak w metodologiczne zawiłości spirytyzmu, zawsze polecam mu zapoznanie się z pracami Ochorowicza.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 11 sie 2011, 09:12

Ciekawe, a w której to książce jest o tym samo oszukiwaniu się, bardzo chętnie bym poczytał, czy w tym ochorowiczu?
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 11 sie 2011, 09:24

Chodzi o książkę "Pierwsze zasady psychologii i inne prace" Ochorowicza, wyd. w 1996 przez PWN.

Generalnie rzecz polega na tym, że pamięć ludzka skrywa wiele nieuświadomionych treści, o jakich na jawie nie pamiętamy, ale w pewnych warunkach są one w stanie ujawnić się np. w czasie seansów, choćby w postaci przekazów pisma automatycznego.
Ochorowicz pisał też dużo o bezwiednych, automatycznych ruchach i dokonał bliższej analizy stanów hipnotycznych, transu itd. Zwracał też uwagę na tworzenie "sztucznych osobowości" przez osoby, które mogą myśleć, że kontaktują się z duchami, podczas gdy jest to tak naprawdę wytwór ich własnej psychiki.

Wydaje mi się jednak, że na początek lepiej poczytać po prostu te podstawowe książki, zamiast od razu wdawać się w niepotrzebne szczegóły.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: orystes » 11 sie 2011, 16:38

Z trochę współcześniejszych autorów można popolecić książki amerykańskiego medium James van Praagh. Są chyba trzy przetłumaczone na polski, a w wersji angielskiej wszystkie dostępne w internecie. Autor twierdzi że miał kontakt z duchami już od dziecka. Myślę że warto przeczytać.
orystes

Postautor: konrad » 12 sie 2011, 10:45

Wszystko zależy od tego, jaka sfera wiedzy nas interesuje.

Gdybym miał polecić jakieś książki, zacząłbym od następujących:

1) Czym jest spirytyzm? albo Spirytyzm w najprostszym ujęciu Allana Kardeca - nie są zbyt długie, a wiele rzeczy wyjaśniają i odpowiadają na mnóstwo pytań.

2) Księga Duchów - wykłada podstawowe zasady spirytyzmu, więc jest dziełem obowiązkowym.

Teraz zależnie od tego, co nas interesuje:
- osoby chcące rozwijać zdolności mediumiczne, zrozumieć je, takie, które interesuje część naukowa powinny zajrzeć do Księgi mediów
- ludzie poszukujący wskazówek w rozwoju moralnym, walce ze swoimi słabościami powinny zacząć od Ewangelii według spirytyzmu, a następnie zagłębić się w dzieła Divaldo Franco
- ci, których interesuje to, jak wygląda życie po śmierci, powinni zajrzeć do Nieba i piekła według spirytyzmu, a następnie do książki Nasz Dom Chico Xaviera
- jeśli kogoś interesuje historia spirytyzmu, szukanie jego elementów w różnych religiach, w filozofii, powinny poczytać książki Leona Denis

A później, jak kto woli.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi