Jak zacząć?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Jak zacząć?

Postautor: stefcio » 10 sie 2011, 16:14

Witam, mam takie pytanie jak zacząć przygodę ze spirytyzmem?> Jakie książki i wogle od czego zacząć? Z góry dzięx za odp:P
stefcio

Re: Jak zacząć?

Postautor: Voldo » 10 sie 2011, 17:15

Zacząć właśnie od czytania książek. A jakich?

No to tak:

Absolutnie na początek - "Księga Duchów" - Allan Kardec (jakoś kiedyś w końcu powinna wyjść nakładem rivail.pl)
Albo zacząć od "Czym jest spirytyzm" - Allan Kardec

A następnie:
"Niebo i piekło według spirytyzmu" - Allan Kardec
"Ewangelia według spirytyzmu" - Allan Kardec
Ew. "Księga Mediów" - Allan Kardec
"Życie po śmierci" - Leon Denis

TUTAJ znajdziesz wszystko prócz KD i KM.

Ogólnie warto przeczytać wszystko co jest na rivail.pl :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: _Kacper » 10 sie 2011, 17:39

Ja jeszcze niedawno byłem podłym hedonistą i samolubem :oops:
Zainteresowałem się medytacją transcendentalną (tzw. wglądu) tylko ze względu na to, że podobno daje takie 'przyjemne' rezultaty :roll: Okazało się że to ona była takim moim 'początkiem' :D Powiedzmy 2x 30 minut dziennie (początkowo to było 1x 10 minut) u mnie zupełnie wystarczy. Bardzo mnie to uspokajało i relaksowało, dlatego kontynuowałem ten zwyczaj aż do dziś. Po miesiącu zauważyłem u siebie zmianę np. na prawdę zacząłem wierzyć w boga. Czułem go, a wcześniej śmiałem się z każdego teisty i deisty... Zacząłem szanować wszystko co żyje i tak jakby czuć z tym życiem przyjaźń. Np. mucha która chodzi po moim jedzeniu - 'niech se je' :D Na pewno zmniejszyła się moja pycha, a zwiększyła pokora. Zacząłem mówić nietypowe dla mnie rzeczy... np. "Ludzie! Przebaczajcie sobie!" :roll:
Ostatecznie na spirytyzm naprowadził mnie taki jakby poltergeist, czyli stukający i chlapiący wodą duszek. Ale gdyby nie medytacja, wyśmiałbym cały spirytyzm od A do Z... Mam wrażenie że to ona rozwinęła mnie duchowo na tyle żeby zrozumieć spirytyzm.
GG: 1680372
Awatar użytkownika
_Kacper

Postautor: stefcio » 10 sie 2011, 17:45

A co powiecie na temat książki: "Jak kontaktować się z tamtym światem"?
stefcio

Postautor: _Kacper » 10 sie 2011, 17:49

Gdzieś ją miałem :D To ta o patrzeniu w duże lustro w ciemnym pokoju?
Albo to 'Poradnik spirytystyczny' Allana Kardeca?
W drugim wypadku polecam, zawiera podstawy spirytyzmu.
W pierwszym odradzam, stek kłamstw.
GG: 1680372
Awatar użytkownika
_Kacper

Postautor: Voldo » 10 sie 2011, 18:29

stefcio pisze:A co powiecie na temat książki: "Jak kontaktować się z tamtym światem"?

Z tego co słyszałem - okrojona wersja Księgi Mediów - nie warto.

Podstawy spirytyzmu? Praktycznego - to tak. A to jest nic nie warte, jak się teorii nie zna :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 10 sie 2011, 19:39

Voldo, Voldo jak możesz mówić żeby ewentualnie przeczytać księgę mediów. :shock:
Toż to być nie może, nie dość że jest kontynuacją księgi duchów to jeszcze opisuje zjawiska manifestacji i je tłumaczy oraz zawiera informację o tym jak się chronić przed ewentualnymi nieproszonymi gośćmi oraz rozeznawać charakter duchów.
Jest to księga która zawiera bardzo dużo bardzo cennej wiedzy, ja nie czytałem jeszcze cenniejszej książki a kilka mam na kącie.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 10 sie 2011, 20:18

KM traktuje głównie właśnie o spirytyzmie praktycznym, manifestacjach i tak dalej...
Jeśli ktoś żadnych kłopotów nie ma, i nie dzieje się z nim coś dziwnego, to można ewentualnie ją przeczytać. Albo po prostu zostawić na później, gdy już się lepiej pozna spirytyzm :)
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Zbyszek » 10 sie 2011, 21:04

Voldo pisze:KM traktuje głównie właśnie o spirytyzmie praktycznym, manifestacjach i tak dalej...
Jeśli ktoś żadnych kłopotów nie ma, i nie dzieje się z nim coś dziwnego, to można ewentualnie ją przeczytać. Albo po prostu zostawić na później, gdy już się lepiej pozna spirytyzm :)

Popieram, przeczytałem i mam ja w posiadaniu
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 11 sie 2011, 08:46

Dla mnie jest podstawą (zresztą dla Kardeca też była bardzo ważna, zgodna z jego wymaganiami), ponieważ co ci z filozoficznej części wiedzy jeżeli ni w ząb nie rozumiesz jak podejść do manifestacji z których ta wiedza została uzyskana.
Może manifestację w istocie są bzdurą i zgłębiasz bajdy wymyślone przez ludzi?
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi