strzelanina w Norwegii..

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: strzelanina w Norwegii..

Postautor: Voldo » 26 lip 2011, 22:44

orystes pisze:Tak ale jak coś nie powinno się wydarzyć to wtedy zdarza się "zbieg okoliczności" który skutecznie pokrzyżuje plany.

A co z samobójcami? Raczej nie planują oni sobie tego, a przecież tak wielu się udaje...
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 27 lip 2011, 16:40

W tej sprawie pojawia się kilka istotnych wątków:

1) To nie religie stoją za terroryzmem, jak wielu ludzi próbowało nam wmawiać. Islam sam w sobie nie jest zły. Problemem jest fanatyzm i nienawiść do innych - to z niej rodzi się tego rodzaju zło. To chyba ważny wniosek płynący z tej tragicznej sytuacji.

2) Kwestia przyczyn tego, co się stało: nie wydaje mi się, by był to jakiś ukryty plan i ów morderca miał być jego wykonawcą. Taki plan oznaczałby, że Bóg i wyższe Duchy, które zarządzają sprawami z góry, godzą się na zło, a tak na pewno nie jest. Bardzo mądrze mówi w tym przypadku Divaldo w wywiadzie, który będziecie mieli okazję przeczytać już w przyszłym tygodniu: do wymierzania kar istnieją już pewne narzędzia (katastrofy, choroby), więc działanie pojedynczych ludzi nie jest tu potrzebne.
Być może ofiary tej tragedii i ich rodziny miały przejść jakąś traumę i pod tym kątem były wybrane. Czy byłaby to trauma w postaci tej masakry czy zupełnie inna - o tym miało zadecydować życie.

3) Kara śmierci i system prawny - wydaje mi się, że to, co funkcjonuje w Norwegii jest najbardziej zgodne z systemem spirytystycznym. Nikt nie jest skazywany na zawsze i każdy ma szansę na poprawę. Sensem więzienia jest więc resocjalizacja, a nie kara. Zauważcie, że Norwegowie nie za bardzo domagają się zmiany tego systemu. Dlaczego? Bo on po prostu działa. Należy pamiętać, że ludzie popełniający zło, choć działają w oparciu o swoją wolę, są często ofiarami systemu, trudnego dzieciństwa i wielu innych czynników, które kumulują się i doprowadzają ich do tej czy innej decyzji. Warto to przemyśleć i zastanowić się, w którą stronę powinien iść kodeks karny i system więziennictwa. Myślę, że to wydarzenie także tutaj jest przyczynkiem do dyskusji. Myślę, że racja, jak zwykle, stoi po stronie spokojnej analizy, a nie emocji nacechowanych nienawiścią i chęcią zemsty.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 27 lip 2011, 17:22

Jestem przeciwko karze śmierci,ale moim zdaniem zbytni liberalizm w wymierzaniu kar prowadzi do eskalacji zbrodni.Uwazam,ze mordercy,a w szczególnosci wielokrotni mordercy powinni być na zawsze wyeliminowani ze społeczenstwa.
Przypomina się tu casus seryjnego mordercy prostytutek,który w więzieniu się "zresocjalizował"do tego stopnia,że zaczął pisywać literaturę dziecięcą . W sprawie jego wczesniejszego zwolnienia wystosowano masę petycji,również sygnowanych przez znanych twórców i naukowców-mordercę uwolniono...Cieszac sie wolnością ,zamordował on jeszcze kilkanascie kobiet...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: orystes » 27 lip 2011, 19:03

konrad pisze:3) Kara śmierci i system prawny - wydaje mi się, że to, co funkcjonuje w Norwegii jest najbardziej zgodne z systemem spirytystycznym. Nikt nie jest skazywany na zawsze i każdy ma szansę na poprawę.

Konradzie Norwegia to bogaty kraj. Człowiek skazany np na dożywocie będzie żył na koszt społeczeństwa bo sam na siebie nie zarobi. Dla przykładu w Polsce stawka żywieniowa więźnia jest wyższa od stawki żywieniowej pacjenta szpitala. Idea resocjalizacji jest jak najbardziej w porządku i zgodna z duchem spirytyzmu, ale nie można pomijać aspektu ekonomicznego. Ja nie widzę niestety jakiegoś złotego środka.
orystes

Postautor: atalia » 27 lip 2011, 19:17

Orystesie,kwestie ekonomiczne swoją drogą(ja np.uwazam,ze więźniowie powinni zarabiac na swoje utrzymanie),a ochrona społeczeństwa przed zwyrodnialcami swoją...U nas mawia się,ze Bóg kocha wszystkie swe dzieci,nawet Hitlera i każdy w koncu zostanie zbawiony(dla uproszczenia),ale czy powinno się umożliwiać zbrodniarzowi eksperymentowanie na "zdrowej tkance społecznej"tu i teraz?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: orystes » 27 lip 2011, 19:43

atalia pisze:Orystesie,kwestie ekonomiczne swoją drogą(ja np.uwazam,ze więźniowie powinni zarabiac na swoje utrzymanie),a ochrona społeczeństwa przed zwyrodnialcami swoją...U nas mawia się,ze Bóg kocha wszystkie swe dzieci,nawet Hitlera i każdy w koncu zostanie zbawiony(dla uproszczenia),ale czy powinno się umożliwiać zbrodniarzowi eksperymentowanie na "zdrowej tkance społecznej"tu i teraz?

Chyba jako społeczeństwo nie mamy systemu penitencjarnego który byłby humanitarny i skuteczny zarazem. A więzień raczej nie zarobi na siebie tym bardziej w takim kraju jak nasz gdzie nawet dla zwykłego obywatela pracy brakuje.

--edit--
A tu coś do pooglądania co prawda dotyczy to Szwecji ale klimat podobny
Postęp po szwedzku.
cz1 http://www.youtube.com/watch?v=EFIwFnrN ... re=related
cz2 http://www.youtube.com/watch?v=j5_uHLDfUwk
cz3 http://www.youtube.com/watch?v=nLponZVOwig
orystes

Postautor: atalia » 27 lip 2011, 20:51

Systemem,który jest humanitarny i skuteczny zarazem jest prawo przyczyny i skutku i wiążące się z nim konsekwencje,hehe... :lol:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 27 lip 2011, 21:00

Ja też jestem za tym, aby więźniowie pracowali. Przecież mogliby robić tysiące pożytecznych rzeczy, zamiast siedzieć w celach i na spacerniakach całe dnie.

Dla tych, którzy wierzą w resocjalizację w polskich więzieniach, polecam bardzo polski film Symetria:

"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Voldo » 27 lip 2011, 23:28

Film obejrzałem, jakoże naprawdę uwielbiam polskie filmy...
Na swój sposób - bardzo fajny.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 28 lip 2011, 14:32

Atalio, nie da się wyeliminować bandytów ze społeczeństwa. Pamiętaj, że tak jak i Ty oni także są nieśmiertelnymi duchami, więc tutaj powrócą. Można ich jedynie wyedukować :D

Założenie kary śmierci jest więc błędne, gdyż z zasady polega ona na definitywnym pozbyciu się niebezpiecznego dla środowiska człowieka. Jestem jej stanowczo przeciwny. W najdrastyczniejszym przypadku jestem zwolennikiem dożywocia albo izolacji niebezpiecznej osoby w szpitalu psychiatrycznym. To chyba jedyny consensus w tej sytuacji.

Co do resocjalizacji w polskich więzieniach, filmu jeszcze nie obejrzałem, ale zakładam, że:
1) W Polsce nie ma tradycji resocjalizacji. Jesteśmy narodem, który często żyje nienawiścią i chęcią zemsty, więc na tym budujemy system karny. Przykłady ze Skandynawii pokazują, że mądry system resocjalizacji ma sens.
2) Argument orystesa dotyczący różnicy między Polską a Norwegią pod kątem ekonomicznym, jest również nietrafiony. Moim zdaniem to nie bieda tworzy morderców, ale niewiedza, a ta jest częściowo uzależniona od bogactwa społeczeństwa, ale nie do końca.

Myślę, że w przypadku bandytów i morderców będziemy tkwili tu i teraz, jeśli najpierw będziemy myśleć o sobie, a nie o innych. Niestety tak postępuje w tej chwili większość społeczeństwa, w tym także ja, co muszę przyznać. To znak, że dominuje w nas natura zwierzęca i instynkt zachowania gatunku. Gdzieś na bok odkładana jest miłość i poświęcenie się innym ludziom. Dopóki nie zaczniemy wyrzekać się własnego ja na rzecz innych, nie pójdziemy naprzód. Oczywiście nie mówię tu, że mamy wystawić się bandytom na pewną śmierć, bo to nie jest właściwe rozwiązanie. Twierdzę, że powinniśmy podchodzić do nich jak do ludzi, do duchów takich samych jak my.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi