Sesja spirytystyczna - listopad 2008

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Sesja spirytystyczna - listopad 2008

Postautor: konrad » 18 lip 2008, 12:27

W listopadzie warszawska Grupa Studiów Spirytystycznych planuje zorganizować jednodniową sesję spirytystyczną. Na razie wszystko jest jeszcze w fazie planów i przygotowań, jednakże będę na bieżąco informował o wszelkich ustaleniach. Domyślam się, że wiele osób odwiedzających stronę i forum mieszkających poza Warszawą i w samej stolicy byłoby chętnych wziąć udział w tym przedsięwzięciu. Nasza grupa z przyjemnością udzieli pomocy w zorganizowaniu przyjazdu i noclegu.
Gdyby ktoś był zainteresowany szerszą współpracą np.chciałby zorganizować jakiś wykład, lub warsztaty, proszę o kontakt.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Re: Sesja spirytystyczna - listopad 2008

Postautor: konrad » 19 lip 2008, 18:27

Nie jest to jeszcze w 100% potwierdzona wiadomość, ale najprawdopodobniej na listopadową sesję uda się ściągnąć Sergio Thiessena, lekarza i medium z Brazylii, który prowadzi ciekawe wykłady na całym świecie na temat tego, w jaki sposób w centrach spirytystycznych wspiera się ludzi w leczeniu dolegliwości, innymi słowy, na temat medycyny spirytystycznej.
Sergio jest synem byłego przewodniczącego Brazylijskiej Federacji Spirytystycznej, który rozpoczął propagowanie filozofii przekazanej przez Duchy na całym świecie organizując odpowiednie struktury umożliwiające tłumaczenie książek na różne języki, czy też wspieranie spirytystów z innych krajów.
Ponieważ w Polsce Sergio Thiessen nie jest tak dobrze znany jak w Brazylii, zamierzam z nim wkrótce przeprowadzić mały wywiad, który trafi na stronę. Już dziś zapraszam do rezerwowania sobie czasu w listopadzie :) Myślę, że będzie to świetna okazja do tego, byśmy spotkali się wszyscy.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 22 lip 2008, 17:35

Chętnie wezmę w tym udział jeżeli, oczywiście, wcześniej będę miał możliwość osobistego poznania wszystkich uczestników seansu. Proponuję zorganizować seans wraz z wcześniejszym wieczorkiem zapoznawczym.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Sinsemilla777 » 22 lip 2008, 17:40

konrad pisze:Już dziś zapraszam do rezerwowania sobie czasu w listopadzie :)

Przypuszczam że większość z nas będzie miala czas w weekend i fajnieby bylo jakiś miesiąc wcześniej ustalić konkretną datę- mnie np cięzko wyrwać się z krakowa bez wcześniejszych planów a przypuszczam że w naszych czasach większość ma z tym problem...
Awatar użytkownika
Sinsemilla777

Postautor: konrad » 22 lip 2008, 19:44

Sinsemilla777 pisze:Przypuszczam że większość z nas będzie miala czas w weekend

Postaram się właśnie, by zorganizować całe wydarzenie w weekend. Znając życie w dni wolne od pracy dopisuje publiczność.

Luperci Faviani pisze:Chętnie wezmę w tym udział jeżeli, oczywiście, wcześniej będę miał możliwość osobistego poznania wszystkich uczestników seansu. Proponuję zorganizować seans wraz z wcześniejszym wieczorkiem zapoznawczym.

Nie spodziewam się byśmy w czasie sesji organizowali seanse spirytystyczne. Po prostu będzie to wykład, być może projekcja filmu o tematyce spirytystycznej, czyli bardzo dobry moment, by tam właśnie się poznać. A potem myślę, że wspólnie możemy iść na kawę i lepiej się poznać.

Co do seansów spirytystycznych, jestem przeciwnikiem tej właśnie formy. Bardziej odpowiada mi forma spotkań spirytystycznych, na których dyskutujemy o Spirytyzmie, poznajemy nauki Duchów, a jednocześnie otwieramy się na możliwość kontaktu z Duchami. Jeżeli Duchy Wyższe ocenią, że jesteśmy gotowi do tego, by wspólnie coś tworzyć, dadzą nam znak. Zwłaszcza gdy będzie chodziło o coś naprawdę istotnego, czyli chociażby udzielenie komuś pomocy.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 22 lip 2008, 20:30

To wiele wyjśnia. Czyli, że liczycie/liczymy bardziej na spontaniczne manifestcje? Choć osobiście nigdy nie uczestniczyłem w seansie spirytystycznym nie jestem ich przeciwnikiem pod warunkiem, że organizują je ludzie naprwdę poważni. Niestety w wielu przypadkach chodzi tylko o głupią zabawę.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 23 lip 2008, 10:20

Luperci Faviani pisze:To wiele wyjśnia. Czyli, że liczycie/liczymy bardziej na spontaniczne manifestcje? Choć osobiście nigdy nie uczestniczyłem w seansie spirytystycznym nie jestem ich przeciwnikiem pod warunkiem, że organizują je ludzie naprwdę poważni. Niestety w wielu przypadkach chodzi tylko o głupią zabawę.

Tak, liczymy na to, że Duchy Wyższe dadzą nam znać, kiedy nadejdzie ten właściwy moment. Książka "Nasz Dom" napisana przez Ducha Andre Luiza za pośrednictwem medium Chico Xaviera zaczyna się pięknym cytatem: "Kiedy sługa jest gotowy, pojawia się dla niego zadanie" (tak w wolnym tłumaczeniu ;)) Gdy będziemy gotowi, nasze zadanie się pojawi z całą pewnością.

Podobnie było w przypadku grupy spirytystycznej w Bydgoszczy. Z początku jej prace koncentrowały się na działalności charytatywnej i na studiowaniu nauk spirytystycznych. Pewnego dnia jednak, gdy na spotkanie grupy gościnnie przybyło kilku mediów z Włoch, wśród członków grupy pojawiły się zupełnie niespodziewanie zdolności medialne. Przy współpracy doświadczonych włoskich Spirytystów byli w stanie zapanować nad tym nowym doświadczeniem i skierować je na właściwe tory.

Ponieważ podobny przebieg powtarza się niemal w każdej grupie, spodziewam się, że i w naszym przypadku tak właśnie będzie.

Pozdrawiam i raz jeszcze zapraszam na listopadowe wykłady :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 28 lip 2008, 21:57

Wiele wskazuje na to, że sesja odbędzie się 8 albo 9 listopada, czyli w weekend. Jeżeli będzie duże zainteresowanie, możemy pomyśleć, czy nie byłoby dobrym pomysłem rozłożyć ją na dwa dni.

Ponieważ wiele osób jest spoza Warszawy, chyba najlepiej jednak byłoby, gdyby główny wykład miał miejsce w sobotę wieczorem. W ten sposób o wiele łatwiej będzie zorganizować się każdemu z przyjazdem do stolicy. Oczywiście postaram się pomóc w zorganizowaniu noclegu i udzieleniu wszelkich niezbędnych informacji, jak dotrzeć na miejsce :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Maire » 29 lip 2008, 20:51

Świetnie. A są planowane jakieś wcześniejsze spotkania spirytystów?
Osobiście dość często bywam w Warszawie i to zazwyczaj na parę dni, więc jeśli będzie jakieś wcześniejsze spotkanie to proszę o informację.
Obrazek
Awatar użytkownika
Maire

Postautor: konrad » 10 paź 2008, 15:42

Chciałbym tylko dać wszystkim znać, że oczywiście temat listopadowej sesji spirytystycznej jest wciąż aktualny. Na początku przyszłego tygodnia powinienem znać już dokładnie godziny i miejsce. Niestety nie udało nam się do tej pory zarezerwować żadnej sali, bo niestety te, które sobie wcześniej upatrywałem są albo zajęte, albo kosmicznie drogie. Liczę jednak na obecność jak największej liczby osób. Będzie to doskonała okazja, by się spotkać i lepiej poznać.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Spirytyzm w Polsce