autor: 000Lukas000 » 15 lip 2011, 09:30
Ewangelia Jana Rozdział 18 werset 3-6
Judasz, otrzymawszy kohortę oraz strażników od arcykapłanów i faryzeuszów, przybył tam z latarniami, pochodniami i bronią. 4 A Jezus wiedząc o wszystkim, co miało na Niego przyjść, wyszedł naprzeciw i rzekł do nich: "Kogo szukacie?" 5 Odpowiedzieli Mu: "Jezusa z Nazaretu". Rzekł do nich Jezus: "JA JESTEM". Również i Judasz, który Go wydał, stał między nimi. 6 Skoro więc rzekł do nich: "Ja jestem", cofnęli się i upadli na ziemię.
Jeżeli nie rozumiesz o co chodzi to zobacz na fragment poniżej.
Księga Wyjścia Rozdział 3 wers 13-15
wers
Mojżesz zaś rzekł Bogu: "Oto pójdę do Izraelitów i powiem im: Bóg ojców naszych posłał mię do was. Lecz gdy oni mnie zapytają, jakie jest Jego imię, to cóż im mam powiedzieć?" 14 Odpowiedział Bóg Mojżeszowi: "JESTEM, KTÓRY JESTEM". I dodał: "Tak powiesz synom Izraela: JESTEM posłał mnie do was". 15 Mówił dalej Bóg do Mojżesza: "Tak powiesz Izraelitom: "JESTEM, Bóg ojców waszych, Bóg Abrahama, Bóg Izaaka i Bóg Jakuba posłał mnie do was. To jest imię moje na wieki i to jest moje zawołanie na najdalsze pokolenia.
Bóg bardzo często przedstawiał się jako „JESTEM” lub „JA JESTEM”.
Dodatkowo zauważ na reakcję ludzi którzy przyszli go pojmać, nie upadli by na ziemie gdyby dla nich to było zwykłe przedstawienie się.
Kolejny fragment z Ewangelii Jana, sam początek ale bardzo znamienity
Na początku było Słowo,
a Słowo było u Boga,
i Bogiem było Słowo.
2 Ono było na początku u Boga.
3 Wszystko przez Nie się stało,
a bez Niego nic się nie stało,
co się stało.
W Biblii Mesjasz czyli Jezus jest określany mianem „Słowo”, Jan jako że jego ewangelia skierowana jest do Pogan czyli do nas przedstawił Jezusa jako słowo
A Słowo stało się ciałem
i zamieszkało wśród nas.
I oglądaliśmy Jego chwałę,
chwałę, jaką Jednorodzony otrzymuje od Ojca,
pełen łaski i prawdy..
Warto też dodać że Jezus wg. Biblii nie był człowiekiem tylko wcielonym aniołem, dlatego był nazwany jego Synem Boga, ten termin w Biblii odnosi się tylko do aniołów.
Dodam ci fragment z Księgi Rodzaju Rozdziału 5
A kiedy ludzie zaczęli się mnożyć na ziemi, rodziły im się córki. 2 Synowie Boga, widząc, że córki człowiecze są piękne, brali je sobie za żony, wszystkie, jakie im się tylko podobały.
3 Wtedy Bóg rzekł: "Nie może pozostawać duch mój w człowieku na zawsze, gdyż człowiek jest istotą cielesną: niechaj więc żyje tylko sto dwadzieścia lat". 4 A w owych czasach byli na ziemi giganci; a także później, gdy synowie Boga zbliżali się do córek człowieczych, te im rodziły. Byli to więc owi mocarze, mający sławę w owych dawnych czasach.
Jezus był wg Biblii pierworodnym synem Boga, co znaczy tyle że był aniołem który został stworzony jako pierwszy, nie pytaj mnie czy w takim razie stał się Bogiem bo nie jestem w stanie odpowiedzieć na to pytanie.
Pierworództwo miało ogromne znaczenie, co widać po historii Jakuba i Ezawa
W księdze królewskiej chyba jest o wiele bardziej precyzyjny wers który mówi że Bóg wcieli się na ziemi, ale ni jak nie pamiętam gdzie to było.
Warto zaznaczyć że izraelici często o Bogu mówili Pan, tak samo określany jest Jezus.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;
Ew. Wg. Spirytyzmu