Jezus

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Jezus

Postautor: anilka » 14 lip 2011, 19:17

Jest Jeden Bóg. Nie ważne jaka wiara, Bóg jest ten sam.

To co w tym przypadku znaczy Jezus? Jak go traktować? Jak na tą postać patrzy np. Kardec? Czytałam Księgę Duchów ale jakoś tego nie wypatrzyłam.

Pomożecie?
Uśmiechnął się do mnie los... Później okazało się, że był to uśmiech ironiczny...
Awatar użytkownika
anilka

Re: Jezus

Postautor: cthulhu87 » 14 lip 2011, 19:25

Gdyby spotkało się grono osób z kilku religii i debatowało kim jest dla nich Jezus, na pewno nie doszliby do wspólnych wniosków, jeśli chodzi o jego naturę. Jedni uważaliby, że to Bóg, inni, że tylko prorok, buddysta powiedziałby, że Chrystus był bodhisattwą. Tymczasem dużo większe prawdopodobieństwo jest, że wszyscy zaakceptowaliby jego nauki moralne. I tym jest Chrystus dla spirytystów - przewodnikiem ludzkości, który najlepiej uczy co robić, żeby być szczęśliwym, żyć w zgodzie z innymi i osiągnąć wzniosłe cele.
Taki Chrystus nigdy nie będzie dzielił, lecz w ramach wspólnej idei połączy osoby o różnych przekonaniach.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 14 lip 2011, 21:11

Tak :!:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: opiekun » 14 lip 2011, 21:17

cthulhu87 pisze:I tym jest Chrystus dla spirytystów - przewodnikiem ludzkości, który najlepiej uczy co robić, żeby być szczęśliwym, żyć w zgodzie z innymi i osiągnąć wzniosłe cele.

A co z Boską naturą Chrystusa? Chrystusa zbawcy?

"Ja jestem drogą, prawdą i życiem, nikt nie przychodzi do Ojca jak tylko preze mnie." (Jana 14,6)

"Albowiem jeden jest Bóg, jeden też pośrednik między Bogiem a ludźmi, człowiek Chrystus Jezus". (1 Tym 2,5)

"Bo jeśli ustami swymi wyznasz, że Jezus jest Panem, i uwierzysz w sercu swoim, że Bóg wzbudził go z martwych, zbawiony będziesz." (List do Rzymian 10,9)

Co z Chrystusem jako zbawicielem? Przyjmuje się tylko te nauki Jego jakie się nam podobają czy wszystkie?

cthulhu87 pisze:Taki Chrystus nigdy nie będzie dzielił, lecz w ramach wspólnej idei połączy osoby o różnych przekonaniach.

Nie będzie dzielił nigdy?

"Nie sądźcie, że przyszedłem pokój przynieść na ziemię. Nie przyszedłem przynieść pokoju, ale miecz. Bo przyszedłem poróżnić syna z jego ojcem, córkę z matką, synową z teściową" (Mt 10,34)

Chrystus jest skałą zgorszenia, kamieniem węgielnym i wiele ludzi się przez Niego będzie potykało. Wobec osoby Jezusa nie da się przejść obojętnym.

"Przeto tak mówi Pan Bóg: Oto Ja kładę na Syjonie kamień, kamień dobrany, węgielny, cenny, do fundamentów założony. Kto wierzy, nie potknie się."(Izajasza 28, 16)
opiekun

Postautor: cthulhu87 » 14 lip 2011, 21:49

Właśnie tłumaczę, że my spirytyści się tym nie zajmujemy. Niech inni się o to kłócą. Apeluję - nie zabierajmy chleba teologom! Chleba i pracy! Równość i braterstwo! 365 dni wakacji! ;)

Dziś Chrystus jeszcze dzieli, może jutro nie będzie dzielił... Kto wie? :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 14 lip 2011, 21:57

Mnie interesuje rzecz nastepujaca-w którym z cytowanych przez Ciebie fragmentów znajduje sie zwrot jednoznacznie i bez watpienia mowiacy o tym,że Jezus Chrystus jest Bogiem...
Prosiłabym o cytat z Biblii mówiący o tym wprost.
Nie chodzi mi bynajmniej o dowiedzenie swojej racji,tylko o znalezienie stosownego świadectwa.
A to,kim naprawdę On był chyba jednak pozostaje poza granicami naszego poznania.
Zwracam uprzejmie uwagę na fakt,że Syn Boży to nie to samo co Bóg.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 14 lip 2011, 21:59

Oj Atalio, dałaś się sprowokować. 1:0 dla opiekuna :) - wiesz, jaka to radość zacytować Biblię? :))
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 14 lip 2011, 22:04

Oj tam,oj tam,c87,mnie po prostu szalenie interesuje ta sprawa,a jeśli mam juz do czynienia ze znawcą Biblii,to chciałabym wykorzystać sposobnosć i uzyskać interesujacą mnie odpowiedź.Przecież nie wdaje sie w żadną polemikę.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 14 lip 2011, 22:09

OK. To zapinam pasy bezpieczeństwa :)
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 14 lip 2011, 22:14

:D wiesz przeciez,ze lubię ścisłość.
atalia
spirytystka
spirytystka

Następna