ezoteryka

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: ezoteryka

Postautor: atalia » 04 lip 2011, 14:33

Oczywiście,że do końca nie wiadomo,wróżki przecież też moga posiadać zdolnosci mediumiczne,ale wiekszosć z tego to chyba raczej "zimny odczyt".
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Wergiliusz » 04 lip 2011, 21:34

Nikita pisze:Ja cenie sobie Tarota....uwazam, ze tarot to fenomemn bo wiele razy sprawdzalo sie...

Ale mozecie sobie nie wierzyc ale nie mozecie powiedziac, ze to klamstwo...bo jak jest to nie wiecie do konca..

Cóż, kiedyś zajmowałem się numerologią, nie służyła mi do odczytywania przyszłości, bardziej do poznawania innych ludzi. To co mnie bardzo zaskoczyło to fakt że na podstawie imion, nazwisk i dat urodzenia byłem w stanie całkiem dokładnie określić charakter ludzi (oni sami to potwierdzali) Ciężko mi znaleźć na to wytłumaczenie ale może w tym coś tkwić podobnie jak w tarocie (którym osobiście nigdy się jednak nie zajmowałem)
Wergiliusz

Postautor: orystes » 05 lip 2011, 19:52

Wergiliusz pisze:Cóż, kiedyś zajmowałem się numerologią, nie służyła mi do odczytywania przyszłości, bardziej do poznawania innych ludzi. To co mnie bardzo zaskoczyło to fakt że na podstawie imion, nazwisk i dat urodzenia byłem w stanie całkiem dokładnie określić charakter ludzi (oni sami to potwierdzali) Ciężko mi znaleźć na to wytłumaczenie ale może w tym coś tkwić podobnie jak w tarocie (którym osobiście nigdy się jednak nie zajmowałem)

Jedna z książek która częściowo podejmuje się wytłumaczenia w jaki sposób to działa jest "Wróżenie a zjawisko synchroniczności" Marie Louise von Franz. Autorka była długoletnią współpracownicą Junga. Mogę ją polecić każdemu kogo interesują techniki dywinacyjne.
orystes

Postautor: Nikita » 11 lip 2011, 18:48

numerologie takze troche znam...data urodzenia moze wiele powiedziec o czlowieku...bo ponoc nie ma przeciez przypadkow...a nasze narodziny sa zaplanowane...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 11 lip 2011, 19:16

Ale przecież kalendarz to tylko konwencja, historyczny produkt kultury europejskiej, śródziemnomorskiej, a wcześniej egipskiej i mezopotamskiej. Która data jest obowiązująca?
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: animus » 11 lip 2011, 19:22

cthulhu87 pisze:Ale przecież kalendarz to tylko konwencja, historyczny produkt kultury europejskiej, śródziemnomorskiej, a wcześniej egipskiej i mezopotamskiej. Która data jest obowiązująca?

Pewnie ten kalendarz, ten czas i ta data, która jest z Twojego czasu i Twoją obecną rzeczywistością? Nie jestem wróżką, ale tak pewnie jest? :roll:

Pozdrawiam serdecznie!:)
m.
animus

Postautor: cthulhu87 » 11 lip 2011, 20:16

To może przykład:

Co numerologia może powiedzieć o kimś, kto urodził się w Rosji 23 października 1917 roku według obowiązujcej tam rachuby czasu? Niedługo potem do władzy doszła ekipa, która uznała, że urodził się jednak 5 listopada (zgodnie z zachodnią rachubą, przyjętą przez rząd Rosji Radzieckiej). Logika podpowiada, że w takim wypadku w ciągu jednego życia ludzkiego - a więc "swego czasu i rzeczywistości" nastąpiło znaczne przesunięcie, wobec którego ginie wszelka "magia liczb". Jeszcze większy ubaw mamy, jak oglądamy gazety z zaboru rosyjskiego po powstaniu styczniowym: mamy na nich podwójną datację... :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: animus » 11 lip 2011, 20:36

Niech się zatem zacna numerologia i ten "kto urodził się w Rosji 23 października 1917" zamartwiają o to, bo może i mają niejaką zagwozdkę?;) A może i nie, bo by pewnie brali dane i obowiązujący kalendarz z momentu narodzin? Nie wiem. Ze mną by mieli jeszcze większy problem. :lol:
Nie ma tego złego, co by na dobre nie wyszło i bardzo mnie to cieszy (szczególnie, że to problem numerologów być może, ale nie mój). Zatem w dobrym nastroju pozdrawiam Cię Cthulhu87! :)
m.
animus

Postautor: cthulhu87 » 11 lip 2011, 21:40

Ja również pozdrawiam, a co do numerologii nie jestem jakoś programowo niechętny, ale lubię jak coś przynajmniej pozornie trzyma się kupy. :)

A może i nie, bo by pewnie brali dane i obowiązujący kalendarz z momentu narodzin? Nie wiem.

A co z tymi biedakami, którzy urodzili się w dniu zmiany kalendarza? :P

Chciałem coś jeszcze napisać o strefach czasowych i o kobiecie rodzącej w samolocie lecącym nad pacyfikiem w pobliżu 180 południka, ale już nie będę się pastwił nad tą tematyką :P
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 11 lip 2011, 22:01

We mnie podobne odczucia wzbudzają,na przykład,tranzyt Jowisza z Saturnem,Wenus w medium(!)coeli czy Merkury w ósmym domu, a w szczególnosci to,jaki owe położenia planet maja wpływ na charakter oraz zdolności człowieka.Enigmatyczne też jest dla mnie oddziaływanie ciał niebieskich na przebieg przygód miłosnych czy kariery zawodowej danego człowieka. :?:
atalia
spirytystka
spirytystka

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi