ezoteryka

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: ezoteryka

Postautor: atalia » 02 lip 2011, 21:27

Co to jest tak zwana sekwencja zdarzen?W swiecie duchowym (i przy prędkości światła)czas nie istnieje i w konsekwencji nie istnieje przeszłosć ani przyszłosć,choć nam,przyzwyczajonym do liniowego postrzegania czasu trudno to pojąć.Innymi słowy-to co ma nastapić,zdarza się już i w tej samej chwili -być może są ludzie ,którzy potrafią dostrzec tę dziejącą sie tu i teraz przyszłosć...Na pewno nie należą do tej grupy naciągacze, o których pisałam. :P
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 02 lip 2011, 21:36

atalia pisze:Co to jest tak zwana sekwencja zdarzen?W swiecie duchowym (i przy prędkości światła)czas nie istnieje i w konsekwencji nie istnieje przeszłosć ani przyszłosć

Nie jestem taki pewny czy nie istnieje, bo gdyby tak było to jak duchy mogłyby się z nami porozumiewać w "czasie rzeczywistym", np. za pomocą psychofonii? Nie twierdzę oczywiście, że percepcja czasu nie jest inna, bo nawet wśród duchów wcielonych bywa różna.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 02 lip 2011, 21:46

Być moze kiedyś na to odpowie fizyka :?: Jednak ogólna koncepcja czasu "ziemskiego"według klasycznej fizyki newtonowskiej nie pokrywa sie z pojęciem czasu w odniesieniu do zarówno mikro- jak i makrokosmosu.Wydaje się rzeczą pewna,ze czas nie jest linearny-jest to iluzja świata ,jak go niektórzy nazywaja "fizycznego",choć przecież wszystko jest fizyczne.Natomiast jak postrzegają czas mieszkańcy świata duchowego,to całkiem inna sprawa-mnie osobiście wydaje się,że linearnosć czasu zanika wraz z rozwojem ducha-im wyższy stopien rozwoju,tym bardziej pojęcie czasu traci na znaczeniu.No w każdym razie mnie się to logiczne wydaje. ;) chyba ,że się mylę :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 02 lip 2011, 21:51

atalia pisze:Wydaje się rzeczą pewna,ze czas nie jest linearny-jest to iluzja świata ,jak go niektórzy nazywaja "fizycznego",choć przecież wszystko jest fizyczne

Może natura czasu jest cykliczna. Polecam mój ulubiony fragment z "Wiedzy Radosnej" (p. 341)
A gdyby tak pewnego dnia lub nocy jakiś demon wpełznął za tobą w twą najsamotniejszą samotność i rzekł ci: Życie to, tak jak je teraz przeżywasz i przeżywałeś, będziesz musiał przeżywać raz jeszcze i niezliczone jeszcze razy; i nie będzie nic w nim nowego, tylko każdy ból i każda rozkosz, i każda myśl i westchnienie, i wszystko niewymownie małe i wielkie twego życia wrócić ci musi, i wszystko w tym samym porządku i następstwie - tak samo ten pająk i ten blask miesiąca pośród drzew i tak samo ta chwila i ja sam. Wieczna klepsydra istnienia odwraca się jeno - a ty z nią, pyłku zpyłu! - Czy nie padłbyś na ziemię i nie zgrzytał zębami i nie przeklął demona, któryby tak mówił? Lub czy przeżyłeś kiedy ogromną chwilę, w której byś był mu rzekł:Bogiem jesteś i nigdy nie słyszałem nic bardziej boskiego! Gdyby myśl ta uzyskała moc nad tobą, zmieniłaby i zmiażdżyła może ciebie, jakim jesteś. Pytanie przy wszystkim i każdym szczególe: "czy chcesz tego jeszcze raz i jeszcze niezliczone razy?" leżałoby jak największy ciężar na postępkach twoich. Lub jakże musiałbyś kochać samego siebie iżycie, by niczego więcej nie pragnąć nad to ostateczne, wieczne poświadczenie i pieczętowanie.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 02 lip 2011, 21:57

skamieniałam jak głąz podczas czytania tego tekstu -czułam się porażona jego nadludzką ,do głębi przejmującą mądrością-cóż mozna tu więcej dodac?
Dzięki :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: RODI » 03 lip 2011, 15:16

000Lukas000 pisze:Zadam ci Rodi proste pytanie, ty opowiedz się za jedną z wersji.

1: Wierze że Bóg dał człowiekowi wolną wolę i w związku z tym sytuacje w jakich się znajdzie są skutkiem podjętych przez niego decyzji.

2: Człowiek ma określoną przyszłość i można ją przewidzieć, co za tym idzie decyzje które podejmuje są tylko i wyłącznie iluzją wolnej woli.

Trzecie: Człowiek ma wolną wolę i sytuacje wynikają z decyzji, a karty mówią nam co może się zdarzyć. Nie oznacza to, że nie mamy wpływu na to.
http://www.zniczpruszkow.com.pl/
www.ukskomorow.cba.pl/

kibic, ezoteryk, spirytysta, narciarz i DJ cały RODI :)
RODI

Postautor: 000Lukas000 » 03 lip 2011, 15:53

Skoro ma wolną wolę to karty nie mogą powiedzieć co się zdarzy ponieważ zależy to tylko i wyłącznie od podjętych przez niego decyzji i to nie jednej ale setek w tym większych jak i mniejszych.

A skoro karty "mówią" co MOŻE się zdarzyć to równocześnie mogę ci powiedzieć to ja tylko daj mi kilka informacji o sobie.
Po za tym wystarczy że mi uwierzysz a już sam spowodujesz spełnienie tego co powiem, co nie będzie znaczyło że znam przeszłość.

Na koniec zacytuje ci fragment zaczerpnięty z Księgi Mediów, jest to wypowiedź duchów wyższych na temat przepowiadania przyszłości.

Czy może nam zostać ujawnione coś na temat naszej przyszłości?

Nie, wszystko co na ten temat powiedzą wam jakieś duchy będzie żartem i jest to zrozumiałe, ponieważ wasza przyszłość nie może być z góry określona, albowiem będzie ona taka, jak będziecie zachowywać się na ziemi oraz zależna od decyzji które podejmiecie jako duchy.
Im mniej spraw będziecie musieli odkupić, tym będzie szczęśliwsza.
Powtarzam jednak że nie możliwe jest wiedzieć, gdzie do tego istnienia dojdzie i jakie ono będzie, nie licząc wyjątkowych przypadków duchów, które pojawiają się na ziemi z misją. Ich droga bowiem jest niejako wyznaczona z góry.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 03 lip 2011, 16:01

Poczytaj sobie temat wróżki telefoniczne w bodajże dziale „różne różności”.
Atalia tam testowała właśnie wróżbitów i wróżki, logicznym natomiast jest fakt że gdyby posiadali wiedze odnośnie przyszłości nie dali by się zrobić w konia.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: RODI » 03 lip 2011, 18:53

atalia pisze:Uczciwa wróżka(podobno są takie)nigdy,przenigdy nie podaje daty smierci klienta!

Oczywiście że tak. Takich rzeczy nie powinno się mówić
http://www.zniczpruszkow.com.pl/
www.ukskomorow.cba.pl/

kibic, ezoteryk, spirytysta, narciarz i DJ cały RODI :)
RODI

Postautor: Nikita » 04 lip 2011, 10:54

Ja cenie sobie Tarota....uwazam, ze tarot to fenomemn bo wiele razy sprawdzalo sie...

Ale mozecie sobie nie wierzyc ale nie mozecie powiedziac, ze to klamstwo...bo jak jest to nie wiecie do konca..
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi