Bog

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Bog

Postautor: animus » 13 cze 2011, 22:47

Z pewną nieśmiałością dodam może jednak słów kilka, by przypadkiem nie rozpętać tu jakowegoś konfliktu, a zresztą temacik był już chyba omawiany w innym miejscu?
Wydaje mi się ,że skoro tak trudno nam pokonać to nieszczęsne "ja", niechaj wysiłki nasze zostaną przynajmniej skierowane w tym kierunku, by to "ja" było wolne od niskich, prymitywnych, egoistycznych zanieczyszczeń, a utożsamiało się raczej z bezwarunkową, czystą, ale i wrażliwą, współczującą Miłością. Brzmi może nieco patetycznie, ale za to znacznie łatwiejsze do realizacji, urzeczywistnienia już teraz.

Myśli ludzkich też nie potępiam w czambuł, ale radziłabym przynajmniej większą nad nimi kontrolę, dla dobra własnego i innych. Myśl, co potwierdzają naukowcy, też jest energią, a my jeszcze ani tej energii nie potrafimy kontrolować, ukierunkować, ani nie znamy jej siły i możliwości.

Po każdym komentarzu, jaki tu wrzucam, zawsze mam wrażenie, że to... wciąż nie to.:( Tego, co najważniejsze, nie jestem w stanie ubrać w słowa i nie wiem, czy uda mi się kiedykolwiek...
Pozdrawiam serdecznie!:)
m.
animus

Postautor: Nikita » 15 cze 2011, 19:31

Tylko ciekawe po co nam ego? Po co Bog stworzyl ego skoro jest przyczyna tylu problemow? jest ono konieczne? Ale ostatecznie ego musi przeciez zniknac...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 15 cze 2011, 19:33

Nikita pisze:Tylko ciekawe po co nam ego? Po co Bog stworzyl ego skoro jest przyczyna tylu problemow? jest ono konieczne?

Wszystko w końcu ma jakiś cel :)
Równie dobrze można zapytać, czemu Bóg nie stworzył nas od razu szczęśliwymi... Widać jest w tym jakiś sens... Może po to, byśmy pokonali własne słabości i odczuli większą szczęśliwość? Kto wie.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 16 cze 2011, 07:44

no wlasnie...dlaczego Bog nie stworzyl nas odrazu doskonalymi? A moze sam Bog nie jest doskonaly i ciagle sie tworzy i doskonali?
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: cthulhu87 » 16 cze 2011, 08:12

Nikita pisze:no wlasnie...dlaczego Bog nie stworzyl nas odrazu doskonalymi? A moze sam Bog nie jest doskonaly i ciagle sie tworzy i doskonali?

Bóg jest chyba miłośnikiem gier typu role-playing game (RPG) :)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 16 cze 2011, 08:15

Lub rezyserem teatralnym... ;)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 16 cze 2011, 13:15

Nikita pisze:no wlasnie...dlaczego Bog nie stworzyl nas odrazu doskonalymi?

Widać jest w tym jakiś głębszy sens :)

cthulhu87 pisze:Bóg jest chyba miłośnikiem gier typu role-playing game (RPG) :)

Er pe gie? Diabolo i Kieszonkowe Potwory? Wiedz, że coś się dzieje :twisted:
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 17 cze 2011, 04:36

Voldo pisze:Er pe gie? Diabolo i Kieszonkowe Potwory? Wiedz, że coś się dzieje

W czeluściach piekielnych, w ogniu nieugaszonym, na dnie paszczy lucyferiańskiej inaczej będziesz śpiewał i zniknie ten szyderczy uśmiech z Twojej twarzy :P
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Voldo » 17 cze 2011, 13:13

cthulhu87 pisze:W czeluściach piekielnych, w ogniu nieugaszonym, na dnie paszczy lucyferiańskiej inaczej będziesz śpiewał i zniknie ten szyderczy uśmiech z Twojej twarzy

:D

perelki.net pisze:Ateista po śmierci staje przed Sądem Bożym, św. Piotr wzywa Lucyfera aby go zabrał do piekła. Diabeł zaczyna oprowadzanie. Wchodzą do piekła a to się okazuje wspaniały hotel, ze wszystkimi wygodami.
Idą na 1 piętro a tam najlepsza restauracja jaką tylko Ateista widział. Drugie piątro największa impreza, trzecie piękne kobiety dla każdego itd, dojeżdżają na ostatnie piętro Ateista patrzy, a tam ludzie w kotłach sie gotują, inni w smole topią jeszcze inni w ogniu smażą. Pyta więc Lucyfera:
- Ale co to jest? Wszędzie takie rarytasy, tylko tutaj męki?
Na to diabeł odpowiada:
- A tym to się nie przejmuj, to katolicy. Tak sobie wymyślili, tak mają!
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: animus » 17 cze 2011, 13:32

Voldo pisze:
cthulhu87 pisze:W czeluściach piekielnych, w ogniu nieugaszonym, na dnie paszczy lucyferiańskiej inaczej będziesz śpiewał i zniknie ten szyderczy uśmiech z Twojej twarzy

:D

perelki.net pisze:Ateista po śmierci staje przed Sądem Bożym, św. Piotr wzywa Lucyfera aby go zabrał do piekła. Diabeł zaczyna oprowadzanie. Wchodzą do piekła a to się okazuje wspaniały hotel, ze wszystkimi wygodami.
Idą na 1 piętro a tam najlepsza restauracja jaką tylko Ateista widział. Drugie piątro największa impreza, trzecie piękne kobiety dla każdego itd, dojeżdżają na ostatnie piętro Ateista patrzy, a tam ludzie w kotłach sie gotują, inni w smole topią jeszcze inni w ogniu smażą. Pyta więc Lucyfera:
- Ale co to jest? Wszędzie takie rarytasy, tylko tutaj męki?
Na to diabeł odpowiada:
- A tym to się nie przejmuj, to katolicy. Tak sobie wymyślili, tak mają!

:lol:
animus

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi