Bog

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Bog

Postautor: Nikita » 07 cze 2011, 13:40

Ja nie prosze Boga o wygranie w totka ale o zdrowie, ktore mi sie ostatnio spapralo...

Zdrowie to dla mnie wartosc nadrzedna bo bez zdrowia zycie jest meczace tak naprawde. Ale jak narazie cisza ze strony niebios...moze mam taka wredna karme...nabroilo sie w poprzednich wcieleniach... :roll:

A kim jest Bog? Chm... Czasami wydaje mi sie, ze Bog jest i Dobrem i Zlem bo skoro powolal do istnienia Dobro i zlo to musi byc wszytskim. Oczywsxie zorganizowal wszystko w ten sposob aby nadrzednym celem czlowieka bylo dazenie do dobra ale to co po drodze czlowiek wyczynia to niestety piekne nie jest.

No w kazdym razie zycie na tej planecie jest dosc ryzykowne.,..bo owszem zycie jest piekne ale oto cegla z dachu na glowe spadnie i juz przestaje byc tak przyjemnie...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 07 cze 2011, 15:56

Bóg stworzył dobro, zło stworzył człowiek. Zło jest brakiem dobra, jak to ktoś kiedyś powiedział.
No i życzę poprawy zdrowia, skoro nie jest z nim kolorowo :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 11 cze 2011, 20:15

Czlowiek stowrzyl zlo? Mi sie wydaje, ze zarowno dobro jak i zlo wpisane jest w istnienie tego swiata...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Voldo » 11 cze 2011, 21:15

Zło jest wpisane w życie istot niższych...
Ale jak najdoskonalszy Duch może być dobrem i złem? W końcu czyż nie dążymy do tego, żeby zła się pozbyć? Jeżeli Bóg byłby po części złem, to i my nigdy nie moglibyśmy się do końca oczyścić, a co za tym idzie nawet w światach doskonałych istniałoby zło. A z tego co wiem, światy wyższe są wolne od zła...
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: 000Lukas000 » 12 cze 2011, 08:40

W pewnej księdze czytałem bardzo intrygujące słowa:

Stworzyłem pierwiastek zła - Egoizm
Jeżeli rozpatrzycie dokładnie każdy ludzki grzech na krańcu każdego z nich będzie egoizm.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: animus » 12 cze 2011, 09:08

000Lukas000 pisze:W pewnej księdze czytałem bardzo intrygujące słowa:

Stworzyłem pierwiastek zła - Egoizm
Jeżeli rozpatrzycie dokładnie każdy ludzki grzech na krańcu każdego z nich będzie egoizm.

Zgadzam się Lukasie z tym, co przeczytałeś i przytoczyłeś nam tu w swoim, cytowanym wyżej poście. Zdaje mi się jednak, że u podstaw wszystkiego tego, co my ludzie zwykliśmy nazywać złem, leży jednak przede wszystkim zwyczajny ludzki strach. Od kiedy to w pełni pojęłam, nie tylko zmieniło się moje postrzeganie tego poziomu rzeczywistości, ale i postrzeganie ludzkich zachowań przestało wywoływać zgorszenie, przerażenie czy niesmak, a zmieniło się zdecydowanie we... współczucie.

Pozdrawiam serdecznie!:)
m.
animus

Postautor: Zbyszek » 12 cze 2011, 11:26

Dobro czy zło, mam na ten temat trochę szalona teorie. Dla ducha wyższego/Albo Boga/ nie istnieje dobro ani zło, istnieje tylko droga ze “wskazówkami” które ma przebyć dusza do pełnego rozwoju. Patrząc z boku zło w ludziach wywołuje w ludziach, dobre reakcje/Litość/ Podobnie dobro może wywołać u innych niższe emocje /Zazdrość/. Mieszając to wszystko,dobro i zło sprowadza się do typowej lekcji życia./Rozwoju Duszy/
Zbyszek
spirytysta
spirytysta

Postautor: animus » 12 cze 2011, 12:37

Twoja teoria Zbyszku nie jest ani szalona, ani odosobniona. Nie każdy jednak, jako Ty przed chwilą, ma odwagę powiedzieć to głośno.
Chylę czoła i wyrażam wielki szacunek dla Ciebie i Twojej świadomości.
Pozdrawiam!:)
m.
animus

Postautor: Nikita » 13 cze 2011, 19:48

Mi sie wydaje, ze to nie strach ale egoizm wlasnie czyli ego jest zrodlem zla... tam gdzie nie ma ego nie ma strachu..

Im bardziej swiety czlowiek tym mniej w nim egoizmu, im potwornijeszy tym wiekszy egoizm...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: animus » 13 cze 2011, 21:47

Nikita pisze:Mi sie wydaje, ze to nie strach ale egoizm wlasnie czyli ego jest zrodlem zla... tam gdzie nie ma ego nie ma strachu..

Im bardziej swiety czlowiek tym mniej w nim egoizmu, im potwornijeszy tym wiekszy egoizm...

Nikito, nie będziemy się przecież sprzeczać i rozwodzić nad tym, co było pierwsze, jajko czy kura?;)
Na pewno poruszasz tu bardzo ważną kwestię. Tylko skąd się bierze to "ja"? Zapewne z myślenia i jego ludzkich ograniczeń, schematów. Myślenie nasze zwykło stwarzać odrębność, owo "ja", które zalęknione albo pełne pychy, rodzi tak wiele problemów.
Krótko mówiąc, zanika "ja", zanikają problemy.
W teorii jest to bardzo proste i zrozumiałe, jednak zwróć uwagę, że w praktyce, dla większości ludzi, nie do przeskoczenia na tym poziomie świadomości.
Pozdrawiam serdecznie!:)
m.
animus

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi