Kim jest Duch Opiekun/Przewodnik Duchowy ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Postautor: charondas » 06 cze 2011, 10:02

W jaki sposob mozna sie z Nim porozumiec ?
charondas

Re: Kim jest Duch Opiekun/Przewodnik Duchowy ?

Postautor: animus » 06 cze 2011, 10:23

Witaj Charondasie!:)
Pytasz o żyjącego, czy raczej o Ducha opiekuńczego, anioła stróża?
Spirytyści postrzegają anioła stróża, jako Ducha opiekuńczego o wyższym od naszego poziomie świadomości, który towarzyszy nam od ludzkich narodzin, aż do śmierci, wspierając i pomagając w sposób dla nas raczej niezrozumiały i niezauważalny.
Jak się z nim (lub z nimi, bo może ich być więcej) porozumiewać? Chyba najlepiej telepatycznie, czyli myślą. Znam takich, którzy do tego wykorzystują sny (np. zadają pytanie lub zapisują je nawet tuż przed snem, a natychmiast po przebudzeniu, zapisują odpowiedź, lub po prostu to wszystko, co zapamiętali, by później przeanalizować odpowiedzi). Odbieramy to przeważnie, jako głos podświadomości. Jakkolwiek byśmy tego jednak nie rozumieli, ważne, by pomogło, prawda?:)
Pozdrawiam serdecznie!:)
m.
animus

Postautor: animus » 06 cze 2011, 10:46

Uzupełnienie wypowiedzi.:)
Pisząc żyjący, mam oczywiście na myśli wcielony na poziomie gęstości materii, jaką my postrzegamy, jako stałą i która ma nam pomóc w zdobywaniu takich doświadczeń, jakich zaistnienie i doświadczanie w innej gęstości (duchowej), byłoby utrudnione czy wręcz niemożliwe.
Tak to ogólnie rzecz biorąc, wygląda z mojego punktu widzenia.
Mam nadzieję, że profesjonalni spirytyści, posiadając w tym zakresie o wiele większą wiedzę, wypowiedzą się w sposób bardziej Cię satysfakcjonujący.
Pozdrawiam serdecznie:)
m.
animus

Postautor: charondas » 06 cze 2011, 11:01

dziekuje za odpowiedz. Ale w takim razie dobre mysli pochodza od Ducha Opiekunczego, a zle od zlych duchow ?
w takim razie co pochodzi z wlasnych mysli;d?
charondas

Postautor: animus » 06 cze 2011, 11:31

Wiesz, napiszę wyłącznie za siebie. Obserwuję uważnie przepływające myśli, przyglądam się im, używam często jako narzędzia, pomagają też, czasem szkodzą i temu zaprzeczyć nie mogę ale się z nimi... nie utożsamiam. Wielokrotnie zastanawiam się, kim lub czym jest... myśliciel, bo to na bank nie ja...
Mam nadzieję, że zrozumiesz cosik z tej ramotki. :?

Nie zawsze spirytyści zgadzają się z moimi wypowiedziami, ale nie wynika to na pewno z Ich złej woli, ale raczej niezrozumienia moich niezbyt precyzyjnych wypowiedzi. Wielu też nie rozumie, kiedy bronię się jak potrafię, przed kolejnym utknięciem w kolejnym systemie przekonań, jak to zgrabnie nazywał Robert A. Monroe. Wprawdzie ulegam manipulacjom, ale tylko wtedy, kiedy pomagają mi w szeroko pojmowanym doskonaleniu duchowym, a w tym m.in. w stawaniu się każdego dnia coraz to lepszym, bardziej wrażliwym i świadomym człowiekiem.
Pozdrawiam!:)
m.
animus

Postautor: 000Lukas000 » 06 cze 2011, 12:56

Tak jak napisała animus jest to wyższy duch przydzielony ci by pomóc w rozwoju i wspierać.
Jak się skontaktować, po prostu w myślach poprosić go o pomoc w trudnych sytuacjach.
Ale przede wszystkim musisz wyrażać chęć poprawy, bo inaczej odsunie się i będzie czekał aż taką chęć wykażesz.

Jeżeli będziesz starał się go prosić o pomoc, wspominać w modlitwie, to kontakt będzie dobry.

Ja na przykład jak mam problem i zapytam o to ducha opiekuńczego często w myślach pojawia mi się odpowiedź, nie rzadko wbrew mojemu zdaniu.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 06 cze 2011, 13:41

Wyższy Duch wyższym Duchem...
Nie musi to był od razu Duch wyższy.
Duch opiekun jest Duchem dobrym, który miłuje nas najbardziej ze wszystkich. Podejmuje się on trudnego zadania pomocy nam w życiu wcielonym z powodu tego, że nas bezgranicznie kocha. Gdy Duch ten musi się z jakichś powodów wcielić, swoją rolę może przekazać innemu Duchowi, który się na to zgodzi.
Jeśli chodzi o to, cóż ten Duch robi... Pomaga on nam, uczy nas (gdy nawet o tym nie wiemy), ochrania nas od złych Duchów (gdy my źle postępujemy, próbuje nakierować nasze myśli w stronę dobra, gdy się to nie udaje, odsuwa się troszkę, lecz zawsze jest przy nas). Duch ten inspiruje nas czasem dobrymi myślami, podpowiada nam, że to, co chcemy zrobić nie będzie dla nas dobre (lecz oczywiście to od nas zależy ostateczna decyzja).
Jeśli chodzi o kwestię porozumiewania się... Oczywiście mówić do niego zawsze możemy (choćby w myślach)... Jeśli chcemy go zobaczyć, a nie mamy zdolności mediumicznych (chodzi tu o medium widzące), najprościej ujrzeć go właśnie we śnie.

Co do myśli. Tylko niektóre myśli pochodzą od opiekuna. Duch opiekun może inspirować nas myślami w sposób taki, że wcale nie będziemy wiedzieć, że nie są to nasze myśli. Robi to w sposób taki, że wydaje nam się, że są to nasze własne myśli.
Jeśli chodzi o złe myśli... Nie można zwalać wszystkiego na Duchy niedoskonałe (zaleca się tutaj unikanie słowa "złe", bo można pomyśleć, że są one wiecznie przesiąknięte złem, tak jak demony - których zresztą nie ma, ale wiadomo o co chodzi).
Z Duchami wokół nas jest ogólnie tak... Gdy my jesteśmy dobrzy, pomagamy, kochamy i takie tam, wokół nas zbierają się Duchy dobre, przyciągnięte pozytywnymi wibracjami, oraz oczywiście ciągle przy nas znajduje się nasz Duch opiekun. Obecność Duchów dobrych odgania Duchy niedoskonałe, które po prostu nie mogą wytrzymać ich obecności. Gdy jesteśmy źli, nienawidzimy, krzywdzimy i takie tam, Duchy dobre odsuwają się od nas, a przyciągane przez negatywne wibracje są Duchy niedoskonałe. Gdy jest już na prawdę źle, nasz Duch opiekun, którego pomoc nie skutkuje, jak już wspomniałem, odsuwa się od nas, czekając aż zmądrzejemy i zejdziemy z drogi zła - oczywiście ciągle próbuje nam pomóc inspirując nas dobrymi myślami.

Tia. Ktoś tu ostatnio wspominał o problemie rozpisywania się :lol:
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: animus » 06 cze 2011, 14:18

Zdolną mamy młodzież pośród spirytystów, nonono, szacun!:) Jeżeli zawsze będziesz tak pisał, to spoko, możesz się rozpisywać i rozgadywać po kokardkę i skolka ugodna.;)
Pozdrawiam i wracam do zajątek w tzw. realu (kurczaki, co mnie tu tak ostatnio ciągnie? A może popycha?).:) :roll:
Do poczytania i miłego!:)
m.
animus

Wróć do Pytania i odpowiedzi