Reinkarnacja - ile razy żyjemy?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Reinkarnacja - ile razy żyjemy?

Postautor: Voldo » 06 lis 2010, 00:48

Nikita pisze:Czuje sie glupio, ze Cie w to wciagnelam.

No to mam prośbę - przestań się czuć głupio. Bo ja się niedobrze czuję, gdy jestem jakoby powodem tego, iż kto inny się nie tak czuje.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 06 lis 2010, 00:59

Nangaparbat pisze:Jesli byscie mogli napisac cytaty z tych ksiazek bylbym wdzieczny.

Mogę przytoczyć kilka cytatów z Księgi Duchów na temat reinkarnacji:

O reinkarnacji
166. W jaki sposób dusza, która nie osiągnięcia doskonałośœci w życiu cielesnym, może dopełnić swego oczyszczenia?
„Poddając się próbie nowego istnienia”.
— -W jaki sposób dusza wypełnia to nowe istnienie? Czy ewoluując jako Duch?
„Dusza oczyszczając się, niewątpliwie doznaje jakiegoœ przekształcenia, lecz w tym celu potrzebuje próby życia cielesnego”.
— -Czy więc dusza ma wiele cielesnych istnień?
„Tak; wszyscy mamy wiele istnień. Ci, którzy mówią wam coœ innego, chcą utrzymać was w niewiedzy, w której sami tkwią; na własne życzenie”.
— -Wynika z tego —jak się zdaje, że dusza opuœciwszy ciało, przyjmuje inne; inaczej mówiąc, wchodzi w nowe ciało; czy tak mamy rozumieć tę zasadę?
„Oczywiœście”.
167. Jaki jest cel reinkarnacji?
„Odkupienie win, stopniowa poprawa ludzkoœci; bez tego gdzież byłaby sprawiedliwoœść?”
168. Czy liczba cielesnych istnień jest ograniczona, czy też Duch wciela się nieskończenie?
„W każdym nowym istnieniu Duch czyni jeden krok do przodu na drodze postępu; gdy zaœś wyzbył się już wszystkich nieczystośœci, to nie potrzebuje prób życia cielesnego”.
169. Czy liczba wcieleń jest taka sama dla wszystkich Duchów?
„Nie; Duchy, które idą do przodu szybko, zaoszczędzają sobie wielu prób. Jednak kolejnych wcieleń zawsze jest bardzo wiele, bo postęp jest prawie nieskończony”.
170. Co się dzieje z Duchem po ostatnim wcieleniu?
Szczęśliwy Duch; jest to Duch czysty”.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nangaparbat » 06 lis 2010, 05:22

Dziekuje bardzo za te cytaty, a czy jest szansa Piotrze bys i ty sie tutaj wypowiedzial i przytoczyl cytat/y z ksiazek, ktore wspominaja o reinkarnacji ??

Wszelka pomoc/wiedz bardzo mile widziana.

p.s. Jesli moge prosic, nie tracmy czasu na zaczepki badz niedomowienia, nie widze sensu szczegolnie tutaj, na takim forum, by znajdywac jakiekolwiek problemy w dyskusji.
Dziekuje :)
Nangaparbat

Postautor: sigma » 06 lis 2010, 09:09

Nangaparbat pisze: ... Piotrze bys i ty sie tutaj wypowiedzial i przytoczyl cytat/y z ksiazek, ktore wspominaja o reinkarnacji ?? ...

Cytować niczego nie będę bo całość nie jest zbyt wielka :). A całość to właściwie dowolna książka napisana przez np. Willigisa Jaegera lub Thich Nhat Hanha.
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: ewab1 » 01 cze 2011, 11:17

Ja spotkałam się z dość kontrowersyjną teorią reinkarnacji P. Pietrzyka? Ktoś do niej dotarł? co o ty sądzicie? zainteresowanym podaje link do artykułu wyżej wymienionego autora. http://naturaswiata.pl/index.php?lng=1& ... ists&id=15 Przoszę o komentarze.
ewab1

Postautor: methyl » 01 cze 2011, 12:02

ewab1 pisze:Ja spotkałam się z dość kontrowersyjną teorią reinkarnacji P. Pietrzyka? Ktoś do niej dotarł? co o ty sądzicie?

Strasznie zagmatwana ta jego teoria.
"Energia biologiczna – energia życia składa się z dwóch części tak jak wskazano wyżej żeńskiej i męskiej przy czym żeńska odpowiada za emocje - uczucia a męska za inteligencję – rozum.."
A ja głupi myslałem, że za te wszystkie rzeczy to odpowiada Duch... 8-)
No chyba że przyjmieny, że Duch składa się z energi meskiej i żeńśkiej... tylko po co komplikowac takie rzeczy? :roll:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: Sebastian » 01 cze 2011, 12:43

Przede wszystkim oparta na wschodnich wierzeniach (ying i yang, karma i te sprawy). Jak dla mnie - mocno przeinaczona.
Awatar użytkownika
Sebastian
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 01 cze 2011, 13:33

Tak naprawdę nie wiadomo co to są za energie, trochę takie puste słowo, bo i raczej nie da się podać konkretnego znaczenia (nie lubię sytuacji, kiedy wszyscy o czymś mówimy, a nie wiemy tak naprawdę o czym), choć z drugiej strony podobne zarzuty można zastosować do spirytystycznego fluidu.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Hansel » 17 sty 2015, 06:36

Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Postautor: Hansel » 19 sie 2015, 10:20

cthulhu87 pisze:
Jesli uda mi sie uzyskac na to pytanie mam oczywiscie kolejne, Jak wytlumaczyc, poslugujac sie biblia, istocie ludzkiej (wierzacej, praktykujacej, chrzescijance) ze reinkarnacja to jest fakt

Nangaparbat, myślę, że bardzo pomocna jest tu lektura "Ewangelii według spirytyzmu", która rzuca inne światło na znane wszystkim fragmenty Biblii. Z drugiej strony podobne idee były obecne w chrześcijaństwie od wieków. Że da się pogodzić cykl odradzania się i umierania z Biblią, wykazał to już Orygenes w swoich pismach. A przede wszystkim musimy pamiętać że reinkarnacja w spirytyzmie nie jest dogmatem, lecz pewną propozycją, którą sami powinniśmy rozważyć - sercem i rozumem. Mówię "sercem", bo nie jestem w stanie wyobrazić sobie dobrego, miłosiernego Boga, który zawsze pozostawia furtkę grzesznikowi, bez przyjęcia tej koncepcji.
Jak więc należało by zripostować taki tekst ? http://hiob.salon24.pl/375062,jezus-eli ... -po-polsku
Narodzić się, umrzeć, odrodzić ponownie i wciąż się rozwijać - takie jest prawo
Awatar użytkownika
Hansel

Poprzednia

Wróć do Pytania i odpowiedzi