Echo a zjawiska mediumiczne

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Echo a zjawiska mediumiczne

Postautor: auditio » 30 maja 2011, 01:01

Czy ktoś z was zetknął się ze zjawiskiem echa jako przejawu zjawisk mediumicznych ? Chodzi mi o to, że wypowiadając stwierdzenia dotyczące osoby nieżyjącej słyszę wyraźne echo moich słów (wypowiadanych na głos). Nikt poza mną tego nie słyszy a dzieje się to tylko wtedy gdy rozmawiam o tej samej osobie zmarłej. Zdarzyło się to już parokrotnie i nie wiem jak mam to interpretować ?
Awatar użytkownika
auditio

Re: Echo a zjawiska mediumiczne

Postautor: cthulhu87 » 30 maja 2011, 07:21

Gdzieś w pracach Ochorowicza czytałem o takiej formie ideoplastii, gdzie myśl czy idea traci ścisły związek z organizmem, albo raczej wychodzi poza jego granice i wpływa np. na fale dźwiękowe, powodując zjawiska mediumiczne: słowa, dźwięki, pukania itd. Nie wiem jednak czy warto poszukiwać rozwiązań teoretycznych tego typu, skoro tylko Ty słyszysz te dźwięki.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: auditio » 30 maja 2011, 07:36

Dziękuję za odpowiedź. Chodzi mi o potwierdzenie czy takie zjawiska się zdarzają, bo jest to istotne z punktu widzenia problemu, którego to dotyczy. Ja słyszę echo moich słów i jest to dla mnie istotne o czym to świadczy... czy jest to przejaw nawiązania kontaktu ? sygnał dla mnie ? cokolwiek....
Awatar użytkownika
auditio

Postautor: 000Lukas000 » 30 maja 2011, 08:12

"Nie wiem jednak czy warto poszukiwać rozwiązań teoretycznych tego typu, skoro tylko Ty słyszysz te dźwięki."

Zawsze warto szukać i próbować zrozumieć to co jeszcze nie rozumiemy.

Cthulhu chyba chciał powiedzieć że twój duch może samoistnie te słowa\myśli przekształcać na zjawiska mediumistyczne, najprawdopodobniej w sposób podobny do medialność słyszącej, czyli chyba pobudzenie bezpośrednio twoich narządów słuchu, to by tłumaczyło dlaczego tylko ty to słyszysz.

No o ile niczego nie poknociłem, spróbuj sięgnąć i poczytać tego Ochorowicza
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: auditio » 30 maja 2011, 09:03

Dziękuję :) poszukam Ochorowicza i oczywiście poczytam. Jeszcze nie bardzo to rozumiem, ale mam nadzieję że mi się rozjaśni. Miłego dnia !
Awatar użytkownika
auditio

Postautor: cthulhu87 » 30 maja 2011, 09:18

Tak, czasami po prostu trudno odróżnić do pochodzi od nas, a co z zewnątrz. Moim zdaniem takie zjawiska mogą się zdarzać, skoro zdarzają się inne, jeszcze bardziej złożone, tzn. nie stanowiące po prostu powtórzeń, ale samodzielne i zdradzające jakąś odrębną wolę.
Wrócę teraz do tej książki Ochorowicza, jako że w końcu przemogłem lenistwo i wyszukałem fragment, o którym pisałem. Ochorowicz, nawiązując do ideoplastii dźwięków, dokonuje jakby stopniowania tych fenomenów:

1) "Wyobrażenie, tracąc swoje asocjacje psychiczne, odzyskuje swoje asocjacje organiczne (jak tutaj pewnych skurczów mięśniowych krtani, ust i języka) i dlatego musi się uzewnętrznić, czyli hipnotyk musi powtarzać głośno słowa słyszane.
przykład: echolachia hipnotyczna, kiedy osoba zahipnotyzowana mimowolnie powtarza słowa hipnotyzera. Ochorowicz wspomina przy tym o zjawisku "przemieszczenia słuchu". Człowiek może powtarzać nawet całe zdania w obcym mu języku, nie zdradzając przy tym żadnej świadomości.
2) Stopień wyższy, o którym pisałem: "Wyobrażenie szmeru wywołuje w otaczającym nas powietrzu te same drgania, z jakimi bywało wielokrotnie skojarzone w akcie percepcji - czyli urzeczywistnia wyobrażenie. Będzie to ideoplastia fizyczna."

W każdym razie do zjawiska dochodzi wtedy, kiedy umysł jest w stanie monoideizmu, jakby skupienia na jednym wyobrażeniu z wykluczeniem innych. Jeśli na przykład do zjawiska tego echa dochodzi w chwili skupienia, zorientowania myśli na jednym przedmiocie, można założyć, że rzecz może pochodzić równie dobrze z Twojego tylko umysłu, niż miałby to być duch.

Ideoplastię można podsumować bardzo krótko, nie wdając się w szczegóły: wyobrażenie dźwięku wywołuje dźwięki, wyobrażenie gorąca gorąco itd. - Ochorowicz oczywiście wyjaśnia to tak, że nie ma mowy o absurdach typu: "Wyobrażenie kopniaka w tyłek" wywołuje "kopniaka w tyłek" :)

W ogóle polecam (już to kiedyś robiłem na forum, ale gdzieś przepadł ten temat") książkę: Pierwsze zasady psychologii i inne prace" Ochorowicza, wydane przez PWN w 1996. Moim zdaniem to doskonałe uzupełnienie Księgi Mediów i sądzę, że osoby eksperymentujące powinny ją przeczytać. Bez jej znajomomości trudno mi sobie wyobrazić jak w pracach medialnych stowarzyszenia będziemy rozróżniać komunikaty pochodzące od duchów, od naszego podświadomego "samooszukiwania się" - a to sprawa zasadnicza.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Wróć do Pytania i odpowiedzi