CZERWIEC 2009 - Czym się ma zajmować stowarzyszenie?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: CZERWIEC 2009 - Czym się ma zajmować stowarzyszenie?

Postautor: Luperci Faviani » 10 cze 2009, 12:54

Nie żebym miał bliżej ale Kraków wydaje mi się bardziej sensowny niż Warszawa.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 10 cze 2009, 13:08

:) Ponieważ ostatnio sporo rzeczy organizujemy w Warszawie, myślę, że wybór Krakowa na miejsce pierwszego zjazdu polskich spirytystów jest świetnym pomysłem. Pytanie tylko kiedy bylibyśmy w stanie taki zjazd zorganizować? Myślę, że nie ma co się spieszyć. Może więc idealnym terminem byłby wrzesień-październik? Wakacje to czas, kiedy mnóstwo ludzi się rozjeżdża, więc może być wówczas problem z frekwencją. W listopadzie natomiast, jeśli wszystko dobrze pójdzie, w Polsce będziemy gościć zjazd przedstawicieli europejskiego działu Międzynarodowej Rady Spirytystycznej, więc dobrze będzie, jeśli oba te wydarzenia na siebie się nie nałożą. Nie sądzę, by udało się je połączyć, gdyż każde z tych wydarzeń to minimum 2 dni, a przyjazd w trakcie tygodnia może być dla wielu osób kłopotem.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 10 cze 2009, 15:12

Koniec września może być dobrym terminem.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sooleyman » 10 cze 2009, 17:31

Ciekawym rozwiazaniem bylaby Bydgoszcz... z wiadomych wzgledow - dr Grzybowski - tlumacz Kardeca i autor "Opowiesci spirytystycznych" jest z Bydgoszczy, legendarna grupa spirytystyczna takze dzialala tutaj, poza tym dobra komunikacja i lotnisko "dla chetnych":-) dajcie mi tydzien, to sie rozejrze za mozliwosciami noclegowo-konferencyjnymi :-) moze bylby to kompromis miedzy Krakowem a Warszawa? (przepraszam za brak polskiej czcionki w niniejszym poscie)
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: konrad » 11 cze 2009, 06:22

Bydgoszcz to też niegłupi pomysł :)

Mi jak najbardziej termin pod koniec września odpowiada.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: konrad » 12 cze 2009, 09:31

Myślę, że pierwsze, co powinniśmy zrobić, to zorientować się w kwestii znalezienia miejsca na wykłady. Gdybyśmy chcieli ruszyć np. z reklamą, trzeba byłoby to dograć w miarę wcześnie. Myślę, że wystarczyłaby sala wielkości tej w Ośrodku Nowolipie, czyli mogąca mieścić ok. 50-60 osób. Co do noclegu, sądzę, że każdy będzie w stanie zorganizować go sobie we własnym zakresie.

Sooleyman ma zorientować się, jak sytuacja wygląda w Bydgoszczy.

Czy ktoś z Krakowa lub okolic mógłby również sprawdzić u siebie, czy jest jakieś miejsce, w którym moglibyśmy takie wykłady zorganizować?

Ważne również, żeby cena nie była odstraszająca :) W przypadku sali na 50-60 osób nie trzeba będzie organizować chyba żadnego nagłośnienia. Kwestia projektora, który ewentualnie mógłby być użyteczny, też nie powinna być problemem, gdyż mam zamiar takowy kupić już niedługo.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: sooleyman » 12 cze 2009, 21:47

Od poniedziałku rozpracowuję Bydgoszcz... Mam nadzieję, że dowiem się ciekawych i pożytecznych rzeczy odnośnie mozliwości organizowania tu konferencji.
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: Kevaquel » 28 cze 2009, 12:40

No pięknie ładnie itd.. ale czy wiadomo ile osób przybędzie? :)
Wygląda mi to na hasło: spotkajmy się - no super.

Czy program lub szczątki jego są już znane? :)

Jeśli chodzi o punkty:

1. Moim zdaniem to powinna być raczej cicha akcja, najlepiej kompletnie anonimowa. Bo co jest najważniejszym tu celem, pomoc czy reklama? Raczej pomoc.
Organizacja.. hmm.. wszędzie tam gdzie wchodzą w grę pieniądze, rodzą się problemy. Myślę, że przede wszystkim należy mieć cele i zasady. Wyrazić jasno co powinno się robić i w jaki sposób pomagać, bo pomagać można na wiele sposobów. Widzę tutaj rolę dobrych duszków w postaci stowarzyszenia niż gwiazdy brylujące i obnoszące się z pomocą itd.
2. Łączyć tu wszystkie warte uwagi strony i wspierać się wzajemnie :)
3. Czy jawne czy zamknięte, wcześniej czy później spodziewałbym się tutaj moherów i pikiet :] Spotkania zamknięte wydają się być lepsze na początku, póki się nie ma wprawy. Nie żyjemy w liberalnym kraju mimo wszystko i pierwsze spotkanie, gdy zostanie przypadkowo popsute, może obniżyć morale pozostałych ludzi.
Ilu nas jest?
Co chcemy (chcecie?) osiągnąć?
Co jest celem?
Jakie są oczekiwania?
Fajnie by było, gdyby każde spotkanie miało pewien stały program, czyli punkty, które są poruszane.
4. Praca medialna... tutaj znowu pojawiają się pytania, jakie są cele.. czy to pogłebianie wiedzy, teoretyzowanie, pomaganie, seanse spirytystyczne, publikacje, propagowanie wiedzy itd..
Wszystkie te elementy są imho istotne.

Ps. Moim zdaniem fajnie by było zastosować jak najwięcej ankiet na te właśnie tematy. To pozwoli zgromadzić wiedzę, chyba że jest to stowarzyszenie z prowodyrem jednym, który decyduje o wszystkim...
Kevaquel

Postautor: Luperci Faviani » 28 cze 2009, 14:48

Jeżeli będziemy ukrywać się to ludzie z zewnątrz nigdy nie zapoznają się ze Spirytyzmem i jeszcze długo będziemy odbierani jak banda satanistów...

Cele PTSS są określone w statucie. Miedzy innymi propagowanie wiedzy o Spirytyzmie i pomoc charytatywna. PTSS musi powoli przygotować się do prowadzenia akcji charytatywnych na dużą skalę. Musimy zacząć od drobnych pomocy i brnąć w kierunku rozwoju. Nie unikniemy styczności z dużymi pieniędzmi i nie należy próbować od tego uciec. Niech wzorem dla nas będzie nasza polska WOŚP.

Musimy być otwarci na ludzi. Ostatnio sam doświadczyłem, że nie łatwo jest opowiadać o duchach tak, by nie zostać potraktowanym jak czubek, ale to jest konieczne. Nie wszyscy muszą się na to godzić, z różnych względów, niemniej ktoś musi to robić. Ogólnie rzecz biorąc uważam, że ukrywanie się nie służy naszej sprawie.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Kevaquel » 28 cze 2009, 17:27

Chwalebne to.
Zdaję sobie sprawę z tego, iż droga jest słuszna. Nie raz, nie dwa spotykałem się z szykanami, gdy opowiadałem o spirytyzmie i jestem otwarty na ludzi, lecz to nie problem w nas ale w ludziach. Widać na milę, gdy w rozmowie ktoś jest uprzedzony i nie ma zamiaru otwierać umysłu. Niestety częściej spotykam się z typem drugim.
Jeśli chodzi o akcje charytatywne.. (imho) metka szarlatanów itd będzie trwać długo i nawet wielkie hasła nie zmienią tak szybko mentalności Polaków. Nie jest to oczywiście pesymizm, ale raczej racjonalne myślenie.
Ale powiedzmy, że akcje są, te małe i te duże. Jak się pod nimi podpisujemy (pospisujecie?). Czy celem jest aby pisano i mówiono o tym w gazetach? Z jednej strony brzmi to dobrze, bo w końcu z pojęciem towarzystwa zapozna się większa ilość osób, z drugiej strony bez odpowiedniego PR może się okazać, że PTSS będzie zamiast atakować (pomocą), będzie musiało się bronić...

Pomaganie i chwalenie się tym.. jakoś to nie idzie mi w parze, ale rozumiem, że im większa popularność tym więcej pieniędzy...
Kevaquel

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi