Jan Paweł II - czy był duszą wyższą zesłaną przez Boga

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Jan Paweł II - czy był duszą wyższą zesłaną przez Boga

Postautor: 000Lukas000 » 09 maja 2011, 18:57

Ostatnio się zastanawiałem nad naukami i działalnością Jana Pawła II.
Idąc za konsekwencjami jego nauk stwierdziłem że musiał wiedzieć więcej niż mówił.
Wiadomo że był bardzo dobrym człowiekiem, aczkolwiek tego nie mamy jak sprawdzić więc skupmy się na konsekwencjach jego nauk.

Wiemy że uczył że wszyscy jesteśmy dziećmi jednego Boga, oraz nie ważne czy Buddysta, Katolik czy Chrześcijan że każdy to ten sam Bóg i każdy może być zbawionym .
Przy tym wykazywał się oczywiście ogromną otwartością na inne Religię które są uważane tak jak religie wschodu za demoniczne.
Nie mówiąc już o tym że modlił się w ich świątyniach.

Tym wszystkim odebrał prawdziwość twierdzeniu że zbawienie jest zależne od Religii w tym Katolickiej a nawet odebrał tą zdolność Jezusowi Chrystusowi, bo przecież Buddysta nie zmieni wiary i nie będzie prosił o zbawienie Jezusa.

Oczywiście nie mówił o tym jawnie, są to tylko rzeczy napisane pomiędzy wierszami które wynikają z jego nauk i działalności.
Jak by powiedział to wszystkim jawnie to nie zostałby Papieżem a nawet Biskupem – byłby Heretykiem.
Podobnie zrobił Jezus, mógł przekazywać coś pomiędzy wierszami a utrzymywać złudzenie że nie przeczy Judaizmowi.

Co wy sądzicie o jego działalności i naukach.
Może w istocie mógł być duchem zesłanym przez Boga by naprowadzić ludzkość.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Re: Jan Paweł II - czyb był duszą wyższą zesłaną przez Boga

Postautor: Luperci Faviani » 09 maja 2011, 20:12

Katolicy nie dorośli jeszcze do jego nauk. Trudno jest mi zaakceptować jego pogląd na religię, ale w kwestiach wartości ludzkich JPII dotyka sedna sprawy. Byłby świetnym spirytystą :)

Trudno powiedzieć czy był wcielonym Duchem wyższym z misją do spełnienia, chociaż osobiście byłbym skłonny przyjąć to za fakt. Nie ulega wątpliwości, że jego poziom moralny wykraczał ponad przyjęte standardy - jeśli można tak się wyrazić. Tam, gdzie ludzie prawi widzieli usprawiedliwienie zła, JPII zło potępiał.

Krytyka JPII za stanowisko jakie zajmował w sprawach aborcji czy antykoncepcji, jest dla mnie oczywistym dowodem, że przemyślenia papieża sięgały znacznie głębiej, niż w przypadku większości ludzi.

Mnie te sprawy pomógł zrozumieć spirytyzm.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 09 maja 2011, 21:10

W Polsce papież jest przedmiotem niemal bałwochwalczego kultu i myślę, że przez to trudno ocenić ile jest tej wielkości w wielkości. Przyszłość pokaże, a z drugiej strony nie trzeba nikogo mianować świętym, błogosławionym, duchem wyższym czy czystym, żeby docenić jego wielkość. W końcu to co wydaje się wielkie na ziemi, po drugiej stronie może być widziane zupełnie inaczej.

Sądzę, że JP II zrobił bardzo wiele w dziedzinie ekumenizmu i dialogu międzyreligijnego, stanowisko wobec aborcji też rozumiem, natomiast jeśli chodzi o antykoncepcję, to sądzę że jego nauczanie akurat w tej konkretnej dziedzinie wyrządziło więcej szkody niż pożytku.
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 09 maja 2011, 21:43

cthulhu87 pisze:jeśli chodzi o antykoncepcję, to sądzę że jego nauczanie akurat w tej konkretnej dziedzinie wyrządziło więcej szkody niż pożytku.

Ponieważ ludzie mają problem ze zrozumieniem głębi tej idei.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 09 maja 2011, 22:28

A propos papieża, to chciałbym zacytować jego słowa wypowiedziane 2 listopada 1983 wobec 20 tys. osób zgromadzonych pod Bazyliką św. Piotra:

"Dialogu ze zmarłymi nie należy przerywać, gdyż w rzeczywistości życie nie jest ograniczone horyzontami świata".

To trochę spirytystycznie zabrzmiało ;) I dobrze.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 09 maja 2011, 22:33

konrad pisze:To trochę spirytystycznie zabrzmiało I dobrze.

JP II pewnie był kryptospirytystą. 8-)
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: atalia » 10 maja 2011, 12:14

Spirytystą to on na pewno nie był,nawet krypto 8-) ,na pewno uczynił sporo w dziedzinie ekumenizmu,to że,sprzeciwiał się aborcji wynika z oficjalnego stanowiska KK,ale czy wierzył w reinkarnację?Bez tego nie wyobrazam sobie spirytyzmu-jedno życie ziemskie przeczy idei sprawiedliwości Bozej...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: cthulhu87 » 10 maja 2011, 14:11

Chyba jedynym sposobem, aby skłonić kościół do uznania wielokrotności wcieleń, jest powrót do idei apokatastazy. W Polsce robi to np. ks Wacław Hryniewicz, ale i tak go krytykują :shock: JP II chyba w tej dziedzinie był zbyt tradycjonalny, choć - moim zdaniem - jest to w istocie genialne połączenie dorobku cywilizacji śródziemnomorskiej z nauczaniem biblijnym.
Na przyjęcie idei reinkarnacji wprost, bez "łamańców teologicznych", w Kościele raczej nie ma co liczyć.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: 000Lukas000 » 10 maja 2011, 14:45

Jan Paweł II dał podwaliny które mogą ludziom otworzyć oczy, jednak nawet gdyby wiedział o reinkarnacji i uznawał ją za fakt to nie mógł by o tym za dużo powiedzieć, wyobrażacie sobie jak papież mówi że reinkarnacja jest faktem, wszelkie odpusty, rytuały i praktycznie wszystko w kościele katolickim legło by w gruzach.
Prędzej więc uwierzę że upadnie katolicyzm niż to że przyjmie Reinkarnację.

Ale smutno mi patrzyć jak ludzie teraz bawią się w te obrazy, pomniki, relikwie gdy powinni skupić się na przemyśleniach jego nauk. Wcieleniu ich w życie
Jak zwykle, materializm skaża wszystko.
Poznacie ich po zasadach prawdziwego miłosierdzia, które będą głosić i wcielać w życie; poznacie ich po liczbie osób strapionych, którym przyniosą pocieszenie; poznacie ich po miłości do bliźniego, wyrzeczeniach, bezinteresowności;

Ew. Wg. Spirytyzmu
Awatar użytkownika
000Lukas000
spirytysta
spirytysta

Postautor: cthulhu87 » 10 maja 2011, 14:57

000Lukas000 pisze:wyobrażacie sobie jak papież mówi że reinkarnacja jest faktem, wszelkie odpusty, rytuały i praktycznie wszystko w kościele katolickim legło by w gruzach.

Nie bardzo. :P

Co do katolicyzmu, wystarczy że upadną niektóre instytucje, jak Kongregacja Nauki Wiary hehe :twisted: , a nawet spod tych zaśniedziałych relikwii, obrazów i pomników może wypłynąć wiele dobrego i głębokiego. Myśl może wznieść się i polecieć daleko, bo w kościele są dobre skrzydła, tylko trzeba ją wypuścić z klatki.
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi