Myślę, żeby powiązać pierwszy temat miesiąca z utworzeniem stowarzyszenia spirytystycznego. Nie wszyscy forumowicze do niego należą, ale z pewnością będą mieć wiele ciekawych przemyśleń na temat tego, czym ma się zajmować stowarzyszenie, a także w jaki sposób organizować nasze prace, by mogło na nich skorzystać jak najwięcej osób. Ten temat powinien być też bardzo ważny dla wszystkich osób, które współpracując z naszym stowarzyszeniem, czy też zupełnie na własną rękę, będą chciały zorganizować spirytystyczne grupy w swoim mieście.
Proponuję, by każdy z nas poszukał jak najwięcej informacji na temat tego, w jaki sposób wyglądały prace spirytystów przed wojną, w XIX wieku we Francji, czy też jak wyglądają dziś na całym świecie. Chodzi o to, by wybrać te rozwiązania i pomysły, które mogłyby sprawdzić się u nas, tu i teraz.
Kilka pytań, które mogą naprowadzić nas na ciekawe wnioski to:
1) Jak zorganizować działania charytatywne? Czy mówić o nich głośno, czy też czy pozostawać zupełnie anonimowym...
2) Jak docierać z wiedzą spirytystyczną do innych ludzi - jest internet, ale może powinniśmy zacząć inne działania?
3) W jaki sposób organizować spotkania stowarzyszenia - czy spotkania powinny być otwarte, czy zamknięte?
4) Jak rozpocząć pracę medialną?
Bardzo mi zależy na tym, by mogły się wypowiedzieć osoby, które należą do stowarzyszenia, ale także takie, które potencjalnie mogłyby skorzystać na jego działalności, czy też które patrzą na nasze działania z boku i mogą wiele cennych rzeczy doradzić.
Być może temat ten dubluje się odrobinę z wieloma innymi dyskusjami na forum, ale myślę, że dobrze jest zebrać wszystkie pomysły w jednym miejscu.