Seans - łódź

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Seans - łódź

Postautor: viconia » 16 mar 2011, 13:40

Witam:)

Piszę ponieważ poszukuję osób chętnych z Łodzi na seans spirytystyczny. Jakoś większość moich znajomych nie ma podobnych zainteresowań lub zwyczajnie się boi.
Chętnie nawiąże kontakt z ludzmi, którzy byliby zainteresowani:)
Wiek i płeć bez znaczenia!

pozdrawiam ciepło i czekam na odzew!:)
viconia

Re: Seans - łódź

Postautor: Voldo » 16 mar 2011, 14:45

Chciałbym zadać jedno krótkie pytanie - jak z Twoją wiedzą teoretyczną w tym temacie?
Skoro chcesz zabierać się za spirytyzm praktyczny, to teoretyczny jak rozumiem opanowany do perfekcji?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: viconia » 16 mar 2011, 17:50

Hm... wiedza teoretyczna. Powiem tak, interesuje się tematyką spirytyzmu, okultyzmu, OBE od wczesnych lat dziecięcych. Sporo czytałam na ten temat, ostatnio może zaniedbałam powyższy zainteresowania ze względu na natłok nauki na studiach. Jednak chciałabym wrócić do pierwotnych zainteresowań.
Kilka razy brałam udział w tego typu seansach, jednak nigdy nie było to nic poważnego - zazwyczaj nieodpowiednio dobrane towarzystwo:/ Wiem, jakie niesie to ze sobą konsekwencje i nie ukrywam sama mam pewne obawy ale mimo wszystko chcę spróbować.

pozdrawiam.
viconia

Postautor: Voldo » 16 mar 2011, 18:06

Cóż, idąc za przykładem tego co robi warszawska grupa, to najpierw lepiej się spotkać kilka(dziesiąt) razy, postudiować wspólnie książki itd, ogólnie się dobrze poznać, a dopiero potem próbować przystępować do seansów.
Mówisz, że wiesz jakie są konsekwencje... Więc wiesz również co może przynieść choć jedna osoba o nieodpowiednim nastawieniu.

Z tego co wiem, w Łodzi są jacyś spirytyści, czy mają swoją grupę - tego nie wiem...
Więc, idąc za tym co pisałem wcześniej, czy nie lepiej zmówić się z owymi spirytystami z Łodzi, i (jeśli jeszcze jej nie ma) spróbować założyć grupkę, studiować wspólnie spirytyzm, aż w końcu dojść do momentu w którym można zacząć próby seansów z dobrze poznanymi i zaufanymi ludźmi?
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: viconia » 16 mar 2011, 18:52

Fajnie byłoby spotkać się ludźmi o podobnych zainteresowaniach, i właśnie dlatego szukam tutaj kogoś:) natomiast wśród moich znajomych ciężko znaleźć kogoś w tej tematyki. Mało kto traktuje ten temat poważnie. I tu pies pogrzebany... ech.
Co do grup spirytystycznych w Łodzi- nie miałam jeszcze nigdy przyjemności ani nawet namiaru na żadną:(
viconia

Postautor: konrad » 16 mar 2011, 19:35

Myślę, że w najbliższym czasie zorganizujemy jakieś spotkanie w Łodzi, na którym będzie można sobie porozmawiać o planach rozwoju spirytyzmu w tym mieście. Jest stamtąd już kilka osób i nawet jedno małe spotkanie zapoznawcze mieliśmy. Zgadzam się jednak z Voldo - do kontaktów z Duchami trzeba wiedzy i zgranego zespołu, a te dwa czynniki umożliwiają tylko i wyłącznie regularne spotkania, na których studiuje się książki Kardeca i wymienia doświadczeniami itp.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: viconia » 16 mar 2011, 19:46

Jeśli tylko pojawią się jakieś nowości w tej tematyce, proszę o kontakt!

Zostawiam swoje gg: 2211262

i pozdrawiam serdecznie:)
viconia

Postautor: Voldo » 16 mar 2011, 20:47

viconia pisze:Jeśli tylko pojawią się jakieś nowości w tej tematyce, proszę o kontakt!

Najprościej będzie wchodzić co jakiś czas na stronę czy forum i szukać informacji.
Na http://www.spirytyzm.pl informacja taka na pewno będzie, więc myślę, że wystarczy tylko poczekać :)

Aha, i przy okazji, zapraszam Cię na spotkania Uniwersytetu Spirytystycznego, jeśli przez przypadek jeszcze o nim nie wiesz, a chcesz wejść głębiej w tematykę spirytyzmu nie koniecznie tylko i wyłącznie czytając książki.
No i oczywiście zapraszam do pisania na forum (ostatnio jakoś mało się dzieje) ;)

A jeśli chodzi o niepoważne traktowanie spirytyzmu...
Wiele osób widzi w nim tylko jedno - "wywoływanie duchów".
A szkoda, bo zapewne jakby poznali spirytyzm, ujrzeliby w nim dobrą naukę moralną, pomocną w życiu. A nawet jeśli by jej nie ujrzeli - może zaczęliby chociaż traktować tą filozofię trochę poważniej. Jak coś, co jest czymś więcej niż tylko zabawą w "wywoływanie duchów" jak się komuś nudzi.
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 16 mar 2011, 21:48

Ja ze swej strony pozdrawiam i zachecam do zapoznania sie z materiałami na portalu-jest tego mnostwo:artykuły,filmiki,blogi spirytystyczne,itp...
Równiez warto przestudiować wątki,które pojawiły sie na forum.Myśle,że najważniejsze ,dotyczące spirytyzmu(i nie tylko)tematy i problemy zostały tu już przedyskutowane do bólu... :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 16 mar 2011, 22:07

atalia pisze:Myśle,że najważniejsze ,dotyczące spirytyzmu(i nie tylko)tematy i problemy zostały tu już przedyskutowane do bólu... :)

I zapewne nie raz będą jeszcze tematem dyskusji :?
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Spirytyzm w Polsce