Rangi na forum

Miejsce do zamieszczania wszelkich informacji o zmianach na forum, regulaminów, a także propozycji zmian.

Rangi na forum

Postautor: konrad » 27 maja 2009, 21:38

Zapewne znane są Wam, tak popularne na innych forach, rangi użytkowników. W miarę jak internauta zamieszcza kolejne posty na forum, awansuje w hierarchii. Rangi pomagają chociażby zorientować się, kto jest stałym bywalcem, a kto zupełnym nowicjuszem.

W myśl starej zasady, zgodnie z którą: "W internecie nic się nie tworzy, wszystko się kopiuje", postanowiłem przenieść do naszego forum pomysł z www.forumespirita.net

Od dziś więc każdy z użytkowników będzie przechodził swoistą ewolucję na forum. Ewolucję tę można porównać do ewolucji światów, którą opisuje Allan Kardec, dlatego też każdej randze odpowiadać będzie kolejna faza w historii rozwoju każdej z planet. Dzięki temu przynajmniej każdy z nas będzie mógł wymienić kategorie światów z pamięci, więc z tego urozmaicenia forum, płynie też pożytek. :)

Oto kolejne rangi i wymagana do ich osiągnięcia ilość postów na forum:

1) Świat prymitywny - 0 postów, otrzymuje ją każdy nowy użytkownik na forum
2) Świat prób i odkupienia win - 100 postów
3) Świat odnowy - 300 postów
4) Świat szczęśliwy - 1000 postów
5) Świat niebiański - 3000 postów

Allan Kardec w III rodziale Ewangelii według Spirytyzmu opisuje te pięć typów w sposób następujący:

Mimo że nie da się stowrzyć w sposób idealny sklasyfikować światy na poszczególne typy, można, zwracając uwagę na ich przeznaczenie i opierając się na najistotniejszych niuansach, podzielić je na następuące kategorie: światy prymitywne, w których dusza ludzka wciela się na samym początku; światy prób i odkupienia win, w których dominuje zło; światy odnowy, gdzie dusze, które mają jeszcze czemu zadośćuczynić, odzyskują siły po męczących trudach; światy szczęśliwe, gdzie dobro dominuje nad złem; światy niebiańskie, zwane też boskimi, w których przebywają Duchy czyste i gdzie panuje wyłącznie dobro. Ziemia należy do kategorii światów prób i odkupienia win, to dlatego człowiek napotyka tu tyle nieszczęść.

PS. Ikonki światów wzięte są również z wyżej wymienionego forum spirytystycznego.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Re: Rangi na forum

Postautor: lilo » 31 maja 2009, 21:46

Osobiście nie podoba mi się ten pomysł, ale to Ty tu jesteś szefem. Człowiek niestety ciągle szuka możliwości wyróżnienia się ponad innych poprzez rangi, które sam tworzy. Twój podział można przenieść do życia: jedni uważają się za lepszych ze względu na pozycję, presiż itd. Doceniam naprawdę całokształt Twoich działań, zaangażowanie i poświęcenie związane ze stroną internetową, która zresztą w obecnej formie jest naprawdę świetna, ale akurat w tym punkcie nie do końca się zgadzam... Ot takie votum seperatum. Nie martw się jednak, nie będę pisała bzdur, banałów aby się zaliczyć do tej czy innej grupy. Zważ, że czasami ktoś kto wypowiada się żadzej może wzbudzić w Tobie większe zainteresowanie niż piszący nieustannie. Co jakiś czas pojawia się na forum nowa osoba, Ty z góry wkładasz ją do szufladki pt. "świat prymitywny", a być może czystość duchowa tej potencjalnej osoby przerasta mnie, Ciebie i wielu innych. Może czuć się żle, że na dzień dobry dano jej taką etykietkę i pomyśleć za kogo oni się uważają. Ty natomiast wiążesz swoją osobę ze swiatem wielokrotnie wyższym, a tą osobę wiążesz ze światem prymitywnym. Jest takie mądre zdanie, które powiedział kiedyś Jezus, aby przy stole zawsze siadać na szarym końcu, bo gdy zajmiesz honorowe miejsce, może się znaleść osoba godniejsza i wtedy gospodarz powie przesiądz się i zrób miejsce dla kogoś znakomitszego, a ty ze wstydem będziesz musiał się przesiąść na ostatnie miejsce. A jaka wielka jest nobilitacja w odwrotnym przypadku. Nie odnoś tego co tu mówię zbyt osobiście, gdyż myślę, że wszyscy tu doceniamy jakim jesteś szlachetnym i prawym człowiekiem. Zdaję sobie też sprawę że to tylko głupie znaczki. Ale chcę powiedzieć, że nie wszystko co mają inni jest dobre. Pozdrawiam ;)
"Na poczatku było Słowo, a Słowo było u Boga, i Bogiem było Słowo.(...)
W Nim było życie, a życie było światłością ludzi, a światłość w ciemności świeci i ciemność jej nie ogarnęła."
Awatar użytkownika
lilo

Postautor: konrad » 31 maja 2009, 23:05

Jeśli chodzi o rangi, należy pamiętać, że dotyczą one ewolucji na forum, a nie ewolucji duchowej. Ktoś kto na forum jest w "świecie prymitywnym" i napisze jeden tylko post, może tak naprawdę sto razy lepszym człowiekiem niż ci, którzy mają postów milion.

Chodzi o to, by nieco urozmaicić forum, a przy okazji poznać, jakie są rodzaje światów, o których mówi nam Kardec.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 01 cze 2009, 10:27

Całkowicie zgadzam się z Lilo ale i nie zapominam o tym, że znaczki są jedynie znaczkami, dlatego też postanowiłem, dotąd, tego drobiazgu nie komentować. Pamiętaj tylko, Konradzie, aby nie zrobić z naszego portalu kolorowego kiczu :?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sooleyman » 04 cze 2009, 17:06

Jeśli postęp ewolucyjny ma równać się ilości postów na forum, to nie mieszajmy w to Mistrza Kardeca i jego hierarchii światów. Faktycznie - w tym tempie i przy takim naliczaniu będę miał problem z opuszczeniem prymitywnego poziomu. Nie powiem, żeby mnie ta hierarchia zachwycała. Dużo bardziej na uwagę zasługuje zdobywanie punktów nie poprzez statystyczną ilość postów, ale poprzez oceny czy punkty stawiane przez innych uczestników forum za wartość napisanego postu... Jest pewne forum ruchu rycerskiego, na którym bracia po mieczu i zakutej pale za dobry tekst przyznają sobie wirtualne piwo :-) może u nas będziemy przyznawać np. ... "duszki"? ;-) albo jakieś sympatyczne dzwonki, kwiatki, czy wojskowe rangi? Oczywiście wsyztsko to stanowi subiektywną garść pomysłów, niekoniecznie do zaakceptowania...
Awatar użytkownika
sooleyman

Postautor: Leszek » 05 cze 2009, 14:29

Jak dla mnie te rangi są zbyteczne, pomysł sooleymana z przyznawaniem pochwał przez innych użytkowników wydaje się lepszy, aczkolwiek po co wprowadzać na siłę sztuczne podziały? Zresztą... mi to jest obojętne, wystarczy że jest licznik postów to już może człowiekowi dużo powiedzieć o innym użytkowniku forum.
Prostota przede wszystkim ;)
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Postautor: konrad » 08 cze 2009, 16:21

Dzięki wszystkim za opinie. Rzeczywiście chyba rangi nie są zupełnie potrzebne. Dlatego też je usunąłem :) Pozdrawiam i zamykam temat.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Wróć do Sprawy organizacyjne forum