spirytyzm a spowiedz?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: spirytyzm a spowiedz?

Postautor: Luperci Faviani » 21 lut 2011, 14:50

Luperci Faviani pisze:A mnie się wydaje, że spowiedź jest pewnego rodzaju "punktem zwrotnym" w życiu człowieka...

atalia pisze:Luperci,Twoje stanowisko wydaje mi się wysoce idealistyczne-gdyby było tak,jak piszesz,świat wyglądałby inaczej.

To prawda, teoretyzuję.

atalia pisze:Prosiłabym też o uzasadnienie słów"spowiedź została ustanowiona przez Jezusa",ponieważ nie do konca wydaje mi sie to wyjaśnione.

Nie pamiętam dokładnie jak to leciało ale zdaje się, ze Sigma poprawnie zacytował:
sigma pisze:Ew. Jana 20,23: "Którymkolwiek grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są zatrzymane."
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 21 lut 2011, 14:58

Luperci Faviani pisze:Nie pamiętam dokładnie jak to leciało ale zdaje się, ze Sigma poprawnie zacytował:
sigma pisze:Ew. Jana 20,23: "Którymkolwiek grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są zatrzymane."

Mi się wydaje, że Jezus mógł mówić tutaj o przebaczeniu, czyli w pewnym sensie odpuszczaniu grzechów.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 21 lut 2011, 15:37

Może i tak? Ale bez względu na to, czy spowiedź ustanowił Jezus, cz Papież, według mnie ma ona charakter czysto ziemski (jeśli w ogóle można się w ten sposób wyrazić).
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 21 lut 2011, 15:47

Bez wątpienia,ale moze być użyteczna,o ile spełnia swoja rolę terapeutyczną.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 21 lut 2011, 16:37

Myślę, że wszystko może być użyteczne, ale do każdego człowieka trzeba podchodzić indywidualnie, pamiętając, że zajmuje jakieś tam miejsce na drodze ewolucji moralnej i intelektualnej.

Jedni potrzebują chodzić na msze, by czuć się bliżej Boga, inni modlić się kilka razy dziennie, pościć, spowiadać się itp. Inni z kolei tego nie potrzebują... Każdy powinien znaleźć swoje własne miejsce i tego miejsca innym nie narzucać :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: tadyszka » 21 lut 2011, 17:39

dziękuje wam za odpowiedz :)

czyli duszom które zaczynają prace nad sobą i są słabe spowiedź może być przydatna. ci ktorzy juz sa dalej w rozwoju tego juz nie potrzebuja. i nie trzeba miec zadnych wyrzutów sumienia ze sie tego nie realizuje :)
... Może wojny wciąż wybuchają dlatego, że jeden nigdy w całej pełni nie chce czuć tego, co cierpi drugi...
Bycie empatycznym to widzenie świata oczami drugiego, a nie widzenie własnego odbitego w jego
oczach...

spirytystka na emigracjii
Awatar użytkownika
tadyszka
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 21 lut 2011, 21:48

Człowiek powinien być sobą w sprawach duchowych i tu niczego nie powinien robić na pokaz.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Nikita » 22 lut 2011, 17:05

Zamiast spowiedzi mozna sie przejsc do psychoanalityka...to takze przyniesie ulge i pomoze czlowiekowi sie na nowo poukladac....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: tadyszka » 22 lut 2011, 19:19

tylko ze psychoanalityk robi to zawodowo i nie każdy ma odwagę pójść do niego z problemami.
mi się wydaje ze moze dla niektórych rozmowa z dobrym księdzem jest łatwiejsza.

nie potepiajmy tego co nam nie robi krzywdy.
... Może wojny wciąż wybuchają dlatego, że jeden nigdy w całej pełni nie chce czuć tego, co cierpi drugi...
Bycie empatycznym to widzenie świata oczami drugiego, a nie widzenie własnego odbitego w jego
oczach...

spirytystka na emigracjii
Awatar użytkownika
tadyszka
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 22 lut 2011, 19:41

Myślę, że spowiedź i wizyta u psychoanalityka nieco się różnią. Każde z nich ma lepsze i gorsze strony.

Spowiedź daje większą anonimowość. Możemy przecież wyspowiadać się pod wpływem impulsu chwili w przydrożnym kościele, gdzie nikt nas nie zna i nie pyta o imię. Konfesjonał daje też poczucie anonimowości, bo ksiądz nie widzi dobrze naszej twarzy. Psychoanalityk powinien podobnie jak ksiądz zachować tajemnicę tego, co usłyszy, ale jednak stajemy z nim twarzą w twarz, najczęściej poznaje on też nasze dane, bo musimy się u niego zapisać na wizytę itp.

Przewaga psychoanalityka polega jednak na tym, że jest on do takich trudnych rozmów dobrze przygotowany. Domyślam się, że księża również zdobywają wiedzę teoretyczną i praktyczną, jak być dobrym psychologiem, jednak w czasie studiów muszą poświęcić czas także innym tematom np. teologicznym, więc siłą rzeczy są gorzej przygotowani merytorycznie do tego typu rozmów. Choć nie można powiedzieć, że nie trafiają się wśród nich tacy, którzy są doskonałymi spowiednikami. :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi