Ew. Jana 20,23:
"Którymkolwiek grzechy odpuścicie, są im odpuszczone, a którym zatrzymacie, są zatrzymane."
Choćby ten werset, Atalio ... Rozumiem że znany Ci doskonale, po prostu go przypomniałem ...
atalia pisze:Ty tak to widzisz-masz prawo ...
Dzięki za przyznanie mi prawa do widzenia rzeczy w ten sposób

. Myślę że w innych okolicznościach też bym sobie poradził

.
atalia pisze:Ja to postrzegam tak,że powierzam swoje najintymniejsze sprawy(które zgodnie z "klasyfikacją"KK są grzechami) ...
Grzech zgodnie z rozumieniem Kościoła Rzymskokatolickiego jest to świadome i dobrowolne przekroczenie Prawa Bożego lub Kościelnego.
atalia pisze:Ja to postrzegam tak,że powierzam swoje najintymniejsze sprawy(które zgodnie z "klasyfikacją"KK są grzechami) człowiekowi,który nie ma w tym kierunku żadnych kwalifikacji w znaczeniu psychologicznym ...
Niektórzy posiadają takie kwalifikacje.
atalia pisze: ... często bywa zwykłym prostakiem ...
Miałem wielu kolegów wśród księży ...
atalia pisze: ... i rozgrzesza na mocy prerogatyw nadanych mu przez zwierzchność kościelną,ale w żadnym razie nie przez Jezusa ...
atalia pisze: ... Ciekawi mnie,kiedy sakrament ten został wprowadzony przez kościół-moze ktoś wie? Czy moze został ustanowiony przez samego Jezusa,a jesli tak,który fragment Ewangelii o tym mówi? Chodzi mi tu o "podstawy prawne" rzeczonego sakramentu.
Atalia, dobrze się czujesz ?