Który duch leczy i uzdrawia ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Który duch leczy i uzdrawia ?

Postautor: Śmerfuś » 09 lut 2011, 15:44

Dzieńdoberek,
To mój pierwszy post. Nie wiem duzo o spirytyźmie (czytałem w wikipedii), nie wiem czy tak samo rozumiem różne pojęcia, ale mam kilka pytań :

1) Czy spirytyzm polega na kontakcie tylko z duchami zmarłych czy również z duchami żywych, duchami natury, itd. ?
2) Który duch leczy i uzdrawia ?
3) Może ktoś dać jakiegoś linka do muzyki żeby poczuć dobrego ducha który leczy i uzdrawia ?

Coś tak czuje że ja inaczej rozumiem niektóre pojęcia. Jak kogoś uraziłem to przepraszam...... Pozdrawiam... Miłego dnia :-)
Śmerfuś

Re: Który duch leczy i uzdrawia ?

Postautor: Voldo » 09 lut 2011, 16:42

Śmerfuś pisze:1) Czy spirytyzm polega na kontakcie tylko z duchami zmarłych czy również z duchami żywych, duchami natury, itd. ?

Najczęściej polega on na kontakcie z Duchami (tymi pozbawionymi ciała materialnego, w swojej prawdziwej naturze).
Ogólnie kontakt z duchami (wcielonymi duszami) jest utrudniony i wymaga, by podczas kontaktu z owym duchem ciało po prostu spało. Bo wtedy ciało duchowe (łącznik) się rozluźnia i pozwala na kontakt.

Nie ma czegoś takiego, jak duchy natury.

A poza tym - kontakt z Duchami jest jedną z dwóch dziedzin spirytyzmu - jest to spirytyzm praktyczny.
Oprócz niego jest jeszcze spirytyzm teoretyczny, czyli zasady moralne, filozoficzne itd.
Obydwie dziedziny tworzą spirytyzm.

Śmerfuś pisze:2) Który duch leczy i uzdrawia ?

Duchów jest nieskończona ilość i w gruncie rzeczy to każda dusza, wcielona czy nie, może uzdrawiać.
Oczywiście nie wszystkie chcą i o tym wiedzą, ale przekazywać fluidy może każdy z nas. No chyba, że się mylę, to poproszę bardziej doświadczonych o sprostowanie.

Śmerfuś pisze:3) Może ktoś dać jakiegoś linka do muzyki żeby poczuć dobrego ducha który leczy i uzdrawia ?)

Jeśli potrzebujesz pomocy Duchów, to się szczerze pomódl lub zrób coś dobrego. To na pewno przyciągnie do Ciebie Duchy dobre, które samą swoją obecnością Ci pomogą.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Śmerfuś » 09 lut 2011, 17:12

Dzięki :) ,

Voldo pisze:Nie ma czegoś takiego, jak duchy natury.

Niema...hmm, a Duch nieba, lasu, pola, górskiej czystej rzeczki ? Przecież sie Je wyraźnie czuje. Wg mnie każde specyficzne miejsce ma swojego ducha, którego można poczuć.
Śmerfuś

Postautor: Voldo » 09 lut 2011, 17:41

Śmerfuś pisze:Duch nieba, lasu, pola, górskiej czystej rzeczki ? Przecież sie Je wyraźnie czuje. Wg mnie każde specyficzne miejsce ma swojego ducha, którego można poczuć.

Ducha w przenośni, w sensie symbolicznym - owszem.
Ale nie Ducha który może się wcielać, myśleć, działać itd.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Śmerfuś » 09 lut 2011, 18:01

Voldo pisze:
Śmerfuś pisze:Duch nieba, lasu, pola, górskiej czystej rzeczki ? Przecież sie Je wyraźnie czuje. Wg mnie każde specyficzne miejsce ma swojego ducha, którego można poczuć.

Ducha w przenośni, w sensie symbolicznym - owszem.
Ale nie Ducha który może się wcielać, myśleć, działać itd.

Jakoś bym nie chciał żeby sie ktoś we mnie wcielał, myślał i działał.
A Duchy natury mają duży wpływ na życie człowieka i chyba nie przesadze mówiąc że duchy ludzi sie wśród nich odradzają, a tłumaczenie "ducha w przenośni, w sensie symbolicznym" jest poniżające. Chociażby Duch nieba : czułeś kiedyś tą siłe i zrównoważenie. A że z nim nie pogadasz ? On jest za wielki i za potężny żeby zwracać na ludzi uwage.
Śmerfuś

Postautor: atalia » 09 lut 2011, 18:37

Piszesz;"jakos bym nie chciał ,zeby ktoś się we mnie wcielał,myślał,działał"
A Twoim zdaniem ten "ktos",który miałby się w Ciebie wcielić,kim jest?
To nie jakis "ktoś" się w Ciebie wciela,tylko Ty jesteś tym kimś,wcielającym się,myślacym i działającym,który chwilowo przebywa w ciele fizycznym.
Chyba nie uważasz,ze Twoja powłoka fizyczna to Ty?
A duchy pola, lasu, łąki,etc...to chyba jakaś metafora poetycka?
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 09 lut 2011, 18:45

Śmerfuś pisze:Jakoś bym nie chciał żeby sie ktoś we mnie wcielał, myślał i działał.

Za Atalią - sam jesteś jednym z tej niezliczonej liczby Duchów.
Człowiek składa się z trzech "części" - ciała materialnego, ciała duchowego oraz duszy.
Ciało materialne jest "ubraniem", czymś ulotnym.
Ciało duchowe jest łącznikiem pomiędzy duszą a ciałem materialnym.
Dusza jest nieśmiertelna, oddziałuje ona na ciało za pomocą ciała duchowego. I to właśnie tą duszą czy też duchem, jak kto woli, teraz jesteśmy. Wszyscy jesteśmy wcielonymi duchami.

Śmerfuś pisze:A Duchy natury mają duży wpływ na życie człowieka i chyba nie przesadze mówiąc że duchy ludzi sie wśród nich odradzają, a tłumaczenie "ducha w przenośni, w sensie symbolicznym" jest poniżające.

Jeśli takie są Twoje wierzenia - to przepraszam za to, iż mogłeś poczuć się urażony.
Moim zamiarem było przedstawienie punktu widzenia spirytyzmu, a również i mojego.
A według punktu widzenia spirytyzmu jedynymi Duchami są dusze ludzi (lub zwierząt - to są wczesne etapy nowo powstałej duszy).
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 13 lut 2011, 20:43

strasznie infantylne te pytania
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Śmerfuś » 13 lut 2011, 23:10

... no, tak uciekam od rzeczywistości w infantylność
Lepsze to chyba od alkoholu lub innych świństw
Śmerfuś

Postautor: konrad » 14 lut 2011, 11:12

Każde pytanie jest dobre. Jeżeli ktoś pyta, znaczy, że chce czegoś się dowiedzieć, a to zawsze pozytywna cecha.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi