Jak wzmocnić własnego ducha ?

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Postautor: Śmerfuś » 09 lut 2011, 23:47

Śmerfuś

Re: Jak wzmocnić własnego ducha ?

Postautor: methyl » 10 lut 2011, 08:25

Poprzez czynienie dobra.
Innej drogi nie ma 8-) .
Żadna medytacja, żadne czary mary fiku miku tylko ciężka praca nad sobą, walka ze złymi skłonnościami, poszerzanie swojej wiedzy i miłosierdzie dla bliźniego.
Czyli coś o czym każdy wie ale tylko nieliczni sobie uświadamiają :mrgreen:
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: atalia » 10 lut 2011, 09:19

Tak,wszystko to+modlitwa :idea:
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 10 lut 2011, 09:22

Modlitwa,czyli rozmowa z Bogiem,płynąca z głębi serca, a nie wyklepane formułki. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 10 lut 2011, 10:40

Myślę, że tu najlepszą wskazówką są słowa Ducha Prawdy z "Ewangelii według spirytyzmu".

Duch Prawdy pisze:Spirytyści, miłujcie się — oto pierwsze przykazanie; zdobywajcie
wiedzę — oto przykazanie drugie.

Oczywiście ogólnie pojęte miłosierdzie i miłość są ważnym punktem, ale nie należy zapominać, że spirytyzm zaprasza nas też do rozwoju intelektualnego. Doskonałe Duchy są zawsze rozwinięte moralnie i intelektualnie. Innej drogi nie ma :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nikita » 10 lut 2011, 12:19

Dopoki czlowiek sie nie wzmocni bedzie cierpiec...cierpienie jest tym czynnikiem , ktory rozwija dusze ludzka...dopiero jak czlowiek wejdzie na droge milosierdzia i rozwinie w sobie te wyzsza moralnosc nie bedzie juz potrzebowal tego nauczyciela, ktorym jest cierpienie. Duzo sie nad tym zastanawiam ostatnio...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: jb3 » 10 lut 2011, 14:11

.
Ostatnio zmieniony 19 mar 2011, 11:08 przez jb3, łącznie zmieniany 1 raz
jb3

Postautor: Śmerfuś » 10 lut 2011, 14:58

jb3 pisze:Przy okazji: mam wrażenie że autor tematu chciał zrobić sobie żarty ze spirytystów, ale to tylko moje subiektywne odczucie...

nie, podszedłem bardzo poważnie z ciekawością i nie wiedziałem czego sie spodziewać, ale już wiem. Właściwie to Wasze nauczanie nie różni sie od nauki kościoła, a nauke kościoła każdy zna. Więc to nic nowego. Żyjemy w katolickim kraju i takie nauki nie są nikomu obce...... Żarty, nie. Ja jak robie żarty to sie wszyscy śmieją - łącznie ze mną. A myśle że nie tylko mnie nie jest teraz do śmiechu.
Śmerfuś

Postautor: atalia » 10 lut 2011, 15:01

Może to i zart,ale naszym obowiązkiem jest odpowiedzieć jak najbardziej serio.Nie widzę w tym nic śmiesznego- pytanie jest jak najbardziej poważne.
Odnosnie cierpienia-jednych wykuwa i hartuje,drugich niszczy ,wpędza w depresje,szalenstwo i nałogi.Nie zawsze jest to czynnik wzmacniający duszę-pewnie zależy to od tego,na jakim stopniu rozwoju dany Duch się znajduje .
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: atalia » 10 lut 2011, 15:09

Ups,nasze posty rozmineły się...teraz wiem,że nie zartowałeś.
Powiadasz,że nasze nauczanie niczym nie różni się od doktryny staruszka Kościoła Katolickiego.Ależ różni się i to w niektórych kwestiach diametralnie,np.w sprawie wielosci wcieleń,czyli reinkarnacji oraz systemu "kar i nagród",czyli piekła,nieba i czyśćca.
Różnią nas również zapatrywania na anioły i demony i kilka innych spraw doktrynalnych.
Temat jest ogromny-żeby choć z grubsza zapoznać się z teorią spirytystyczna,trzeba by przeczytać choć jedną książkę na ten temat,np.moje ulubione "Niebo i piekło według spirytyzmu"Allana Kardeca.Zwykle po takiej lekturze bardzo się człowiekowi rozjaśnia w głowie!
Zachęcam do lektury :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi