witam serdecznie

Najlepsze miejsce do tego, by zacząć przygodę z naszym forum. Przywitaj się, napisz, kim jesteś, jak do nas trafiłeś...

witam serdecznie

Postautor: dr.jimmy » 19 sty 2011, 11:45

Witam Państwa forumowiczów serdecznie w moim pierwszym poście na forum.

Od razu spieszę wyjaśnić zaciekawionych moim nickiem, iż nie jestem lekarzem. Nie jestem też póki co doktorem nauk, ale liczę, iż najpóźniej w połowie 2012 będę. Jestem doktorantem wydziału prawa jednego z polskich uniwersytetów, gdzie przygotowuję pracę doktorską, więc ten "dr.jimmy", trochę na wyrost, ale mam nadzieję że już za niedługo się zmaterializuje, by użyć bliskiego Państwu słowa:-).

Przepraszam za może zbyt wielkie ukrywanie się (moje prawdziwe imię nie jest bynajmniej Kuba (Jimmy)), ale moja obserwacja środowiska akademickiego, przynajmniej mojego wydziału, ale chyba nie tylko, wskazuje, że obnoszenie się z takimi zainteresowaniami, zwłaszcza na tym etapie "kariery naukowej", mogło by się źle skończyć. Środowisko to toleruje jedynie dwa światopoglądy: materializm i oficjalną religię (głównie katolicką, ale są też pojedynczy protestanci prawosławni) przyjmowaną bezrefleksyjnie i na zasadzie posłuszeństwa autorytetowi a nie jakiejś głębszej duchowości.

Właściwie od dziecka jestem zainteresowany zagadnieniami i sprawami, które bardzo ostrożnie można zaliczyć do obszaru parapsychologii, wszystkich tzw. spraw niewyjaśnionych, bardzo rozmaitych zresztą. W dzieciństwie i wczesnej młodości były to takie typowo szczeniackie zainteresowania, rozbudzane zamiłowaniem do horrorów, twórczości Edgara Allana Poe czy muzyki gotyckiej, które towarzyszą mi, acz skromniej do dziś. Właściwie jednak zainteresowanie osobą Stefana Ossowieckiego, sprawiło, iż potraktowałem tą tematykę jako coś poważnego.

Do tej strony i forum przyciągnęły mnie wypowiedzi p. Konrada Jerzaka w "Przeklętych Rewirach" TVN Warszawa. Przyznam, iż w chili obecnej jestem bardziej zainteresowany badaniem fenomenów parapsychicznych, objawień duchów itp. niż przyjmowaniem na wiarę całościowej filozofii spirytyzmu kardecjańskiego. Jestem zresztą wierzącym katolikiem, ale bardzo otwartym na tematykę wszelkich fenomenów parapsychicznych (jak np. śp. biskup Kraszewski,ks. Martinetti, ks. Resch czy red. Stefan Budzyński). Bardzo mnie martwi wrzucanie całej tej tematyki do jednego szatańskiego worka przez takich autorów jak księża Zwoliński czy Posacki. Na temat księdza Brune nie mam jeszcze wyrobionej opinii.

pozdrawiam serdecznie

"dr. Jimmy"
"And ,in the end, the love you take is equal to the love you make." The Beatles
dr.jimmy

Re: witam serdecznie

Postautor: Robert » 19 sty 2011, 12:35

Z otwartym umysłem, bez uprzedzeń można się wiele nauczyć na temat życia. Nie przyjmować nic na wiarę tylko na rozum- o to klucz do przekonania się co do wyższych praw natury :) Pozdrawiam i witam !

„Jeśli dojdziesz do ładu z własnym wnętrzem, wówczas to, co zewnętrzne, samo się ułoży. Rzeczywistość pierwotna tkwi wewnątrz, a zewnętrzna jest wobec niej wtórna.„ Eckhart Tolle
Awatar użytkownika
Robert

Postautor: atalia » 19 sty 2011, 14:40

Dobrze się dzieje,skoro naukowcy zaczynają zaglądac na nasze forum.Im wiecej takich jak Ty,tym większe szanse na otwarcie umysłów ludzi zasklepionych w swoich światopoglądach.
Serdecznie witam :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Voldo » 19 sty 2011, 15:17

Cześć :)
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Melys » 19 sty 2011, 15:39

witamy serdecznie w naszych szeregach
Nie śmierć rozdziela ludzi , lecz brak miłości
Jim Morrison
Awatar użytkownika
Melys
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 19 sty 2011, 20:44

Cześć :)
Uniwersyteckich umysłów nigdy za wiele. Co prawda na forum jest paru belfrów, ale ukrywają się, trzeba uważać... :twisted: co nie, Atalia?
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 19 sty 2011, 22:37

Ależ Luperci,ja nie jestem doktorem,zaledwie siermiężny magister ze mnie i w dodatku już nie belfer... :P
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 20 sty 2011, 08:22

Czy ja coś sugeruję? :D
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 21 sty 2011, 02:41

Bardzo lubię E.A.Poe, na pewno się dogadamy 8-)
Jako że jesteśmy na forum spirytystycznym, pozwolę sobie przywitać Cię odpowiednim fragmentem:

Wędrownicy, w tej dolinie,
Przez dwa okna jaśniejące
Widzą duchy, w takty liry
Melodyjnie kołujące
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: sigma » 21 sty 2011, 03:41

dr.jimmy pisze:Witam Państwa forumowiczów serdecznie w moim pierwszym poście na forum ... Jestem doktorantem wydziału prawa jednego z polskich uniwersytetów, gdzie przygotowuję pracę doktorską ... obnoszenie się z takimi zainteresowaniami, zwłaszcza na tym etapie "kariery naukowej", mogło by się źle skończyć. Środowisko to toleruje jedynie dwa światopoglądy: materializm i oficjalną religię (głównie katolicką, ale są też pojedynczy protestanci prawosławni) przyjmowaną bezrefleksyjnie i na zasadzie posłuszeństwa autorytetowi a nie jakiejś głębszej duchowości ... pozdrawiam serdecznie

"dr. Jimmy"

Witam :)

Doktorze Jimmy, co do prawosławnych nie mam pojęcia, przypuszczam że mamy wielu prawosławnych prawników, zaś co do prawników ewangelickich to śpieszę z przykładami:

Andrzej Cinciała, prawnik

http://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Cincia%C5%82a

Jan Michejda, prawnik

http://pl.wikipedia.org/wiki/Jan_Michejda

Edward Wende, prawnik

http://pl.wikipedia.org/wiki/Edward_Wende_(1936-2002)

Nie rozumiem dlaczego ten link nie działa ale hasło w Wikipedii się znajduje i jest warte przeczytania

Tadeusz Zieliński, prawnik i teolog

http://pl.wikipedia.org/wiki/Tadeusz_Ja ... i%C5%84ski

i jeszcze Andrzej Friszke, historyk

http://pl.wikipedia.org/wiki/Andrzej_Friszke

Pominąłem tytuły naukowe posiadane przez niektórych wyżej wymienionych ale informacja na ten temat znajduje się w Wikipedii.

Ja myślę że nie rzeczywisty światopogląd środowisk naukowych (i nie tylko naukowych) a raczej zwykły serwilizm decyduje w znacznym stopniu o naszej rzeczywistości, nie tylko przecież uniwersyteckiej, w pierwszej kolejności chyba raczej przaśno - gminno - parafialnej ...

Pozdrawiam
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Następna

Wróć do Witamy!