Wspólczesne media w Polsce(propozycja)

Forum poświęcone informacjom dotyczącym rozwoju Spirytyzmu w Polsce. Tu znaleźć można zapowiedzi wykładów, spotkań, a także wszelkie ciekawostki dotyczące historii ruchu spirytystycznego w naszym kraju.

Wspólczesne media w Polsce(propozycja)

Postautor: lokio » 08 sty 2011, 14:41

Wertując strony Towarzystwa i forum nie znalazłem niestety żadnych wiadomości(nieliczne pomijam) na temat wspólczesnych mediów żyjących w Polsce. Może by tak założyć listę. Na forum są uczestnicy z różnych miast Polski. Na pewno wiedzą, kto żyje w ich stronach. Można by(oficjalny list od Towarzystwa z prośbą o informacje mógłby od razu weryfikować ich uczciwość) przeprowadzić z nimi wywiady, zobaczyć jak pracują, zaprosić na spotkania. Posłuchać o ich doświadczeniach, o ich życiu. Porównać ich wiedzę z książkową...To przyniosłoby wiele korzyści. Zarówno Towarzystwu, gdyż miałoby doskonały materiał do badań i mediom- promocja, reklama. Kto wie, może w ciszy jakiegoś miasteczka ukrywa się prawdziwa perełka?
lokio

Re: Wspólczesne media w Polsce(propozycja)

Postautor: atalia » 08 sty 2011, 15:07

Zakładam,że usługi te na rzecz PTSS byłyby świadczone nieodpłatnie... :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: lokio » 08 sty 2011, 16:08

I znów ktoś mówi o pieniądzach. ;) A jeszcze wczoraj pisał, że "weźmie" się za media tak, jak za uzdrowicieli z gazetowych reklam.

A tak na poważnie, to różni są ludzie... Wszystkiego można się spodziewać. Ale trzeba spróbować... Najczęściej ludzie z pasją, chętnie się dzielą informacją i gotowi są do współpracy.
lokio

Postautor: Voldo » 08 sty 2011, 16:27

lokio pisze:A tak na poważnie, to różni są ludzie... Wszystkiego można się spodziewać. Ale trzeba spróbować... Najczęściej ludzie z pasją, chętnie się dzielą informacją i gotowi są do współpracy.

Szkoda tylko, że jest ich tak mało.

Ogólnie, to ja podejrzewam, iż trudno będzie znaleźć jakiekolwiek na prawdę dobre media w ciągu kolejnych przynajmniej kilku lat. Z jednego prostego powodu - ludzie boją się o tym mówić.
Wiadome jest, jak zareagowała by większość społeczeństwa, jakby się powiedziało "ja widzę Duchy, ja je słyszę" czy tym podobne. Biały kaftan i dobranoc...
Póki nie nastąpi porządna odmiana społeczeństwa (odejście od materializmu i zainteresowanie się sprawami duchowymi), to mało które medium, że tak powiem "warte uwagi", się ujawni.
Może się mylę, mam nadzieję.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Ewa Fortuna » 08 sty 2011, 16:43

Co mnie uderzyło i wydało mi sie dziwne jak zarejestrowalam sie na tym forum,to wlasnie to,ze nie ma tu PRAKTYKUJĄCEGO medium. Aż sie wierzyć nie chce,ze jest zrzeszenie spirytystów ,a nie ma ani jednego członka praktykujacego,oczywiście.
Wielka szkoda bo bardzo chetnie poznała taką osobę. ;) Chciała bym uslyszeć o jej kontaktach z tamtą stroną,jak ona to robi,jak to odczuwa,co widzi i jak to "widzi"...
Niedawno poznałam takiego starszego pana lat chyba około 70 który mówi ze nawiazuje kontakty ze zmarłymi,ale nie podpytałam sie co i jak bo spotkalam go na takim kursie nie zwiazanym ze spirytyzmem i nie chciałam mu glowy zawracać.
Jezeli zdobędę na niego namiar,to zaprosze go na spotkanie 15-tego w Krakowie.
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: lokio » 08 sty 2011, 16:57

Ewo masz całkowitą rację. Jestem na forum krótko, ale mam wrażenie, że to nie forum spirytystyczne(spiryt - duch, czyli rzecz o świecie duchowym), ale forum fanatycznych, zaślepionych wyznawców nowej religii :shock: Ich biblią Kardec i prorocy w osobie kilku, znanych mediów.
Dobrze jest znać teorię, życiorys ciekawych postaci, ale nie czynić z tego dziesięciu przykazań. Forum działa od dwu lat a już stało się tubą ziejącą nienawiścią do mających inne zdanie. To smutne...

I jak zauważyłaś nie ma tu prawdziwych mediów. Dlaczego? Ano dlatego, że cenią sobie spokój ducha i tłum teoretyzujących "spirytystów" im niepotrzebny.
lokio

Postautor: Voldo » 08 sty 2011, 17:50

lokio pisze:Jestem na forum krótko, ale mam wrażenie, że to nie forum spirytystyczne(spiryt - duch, czyli rzecz o świecie duchowym)

Spirytyzm – doktryna stworzona w połowie XIX wieku przez francuskiego naukowca Hipolita Rivaila (pod pseudonimem Allan Kardec).
Wyjaśniłem już w innym temacie, czym jest spirytyzm.
Widać, że mało wiesz o spirytyzmie. Podkreślam, spirytyzmie, nie spirytualizmie.

lokio pisze:ale forum fanatycznych, zaślepionych wyznawców nowej religii

A tutaj powiem, jak mówiłem innym, Tobie podobnym - nikt nie każe Ci tutaj zaglądać, czytać czy robić czegokolwiek.
Aha. I to Twoje zdanie jest czymś, co łapie się pod obrażanie drugiej osoby.
Poza tym - spirytyzm nie jest religią.

lokio pisze:tłum teoretyzujących "spirytystów" im niepotrzebny.

Bym coś na temat powiedział, ale są to sprawy dla zainteresowanych tematem ludzi, a nie dla takich których jedynym celem jest udowodnienie drugiemu człowiekowi, że wie o spirytyzmie nie wiadomo ile, przez to tylko, że uczestniczyło się w spotkaniach mediumicznych.

lokio pisze:Ich biblią Kardec i prorocy w osobie kilku, znanych mediów.

Nieładnie jest oceniać kogoś, jeśli się go nie zna.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: atalia » 08 sty 2011, 18:01

Jeszcze raz-media nie są depozytariuszami wiedzy duchowej,lecz antenami odbiorczymi komunikatów ze świata ducha z racji specyficznych warunków fizycznych-to tak samo,jak jeden ma piegi,a drugi nie...Dlatego też nie widzę powodu,dla którego należałoby się płaszczyć przed antenami,chyba że są to "anteny"pokroju Chico Xaviera,Divaldo Franco czy Raula Teixeiry,ale to juz zupełnie inna para kaloszy.
Niedawno widziałam na yt medium jasnowidzace plotace jakieś "ezo-brednie"o purpurowych płomieniach,rumakach zniszczenia,krzyczacych szkieletach itp ezo-artefaktach-jeśli to ma w ten sposób wyglądac,to ja się,proszę państwa na to nie piszę....
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: lokio » 08 sty 2011, 18:41

Voldo pisze:Nieładnie jest oceniać kogoś, jeśli się go nie zna.

To samo mogę powiedzieć o waszych dążeniach do kontrolowania mediów i decydowaniu o tym, co mogą robić a co nie.
Co do reszty sam sobie odpowiedziałes. Oczywiście nikt mi nie każe tu zaglądać i pisać, ale nie jest powiedziane że to forum dla zamkniętych fanatyków.

Spirytyzm, czy spirytualizm - Bez różnicy . To tylko słowa, słowa, słowa....A oto co napisał sam Kardec
"Spirytualizm jest przeciwieństwem materializmu; ktokolwiek wierzy, że posiada w sobie oprócz materii jeszcze coś innego, jest spirytualistą; jednak z tego nie wynika jeszcze, żeby wierzył w istnienie duchów lub ich łączność ze światem widzialnym. Zamiast słów spirytualny, spirytualizm, używamy w celu oznaczenia tej wiary wyrazów spirytystyczny, spirytyzm, których treść przypomina ich pochodzenie i znaczenie podstawowe; oprócz tego posiadają tę dogodność, że są zupełnie zrozumiałe, zaś ze słowem spirytualizm łączymy jego znaczenie szczególne. Mówimy tedy, że celem i zadaniem nauki o spirytyzmie, czyli spirytyzmu (duchowierstwa) jest rozważanie i badanie zjawisk łączności świata materialnego z duchami, czyli z istotami świata niewidzialnego. Wyznawcy i zwolennicy spirytyzmu nazywają się spirytystami (duchowiercami). "Księga duchów" w szczególności obejmuje naukę o spirytyzmie, w ogólności łączy się z nauką o spirytualizmie, przedstawiając jedną z jego gałęzi. Z tej też przyczyny umieszczono w nagłówku na samym czele dzieła słowa: "Filozofia spirytystyczna".

Ale żeby zrozumieć sens tego, co chciał przekazać, trzeba czytać ze zrozumieniem to raz, a dwa mieć w sobie ciekawość do poznawania nieznanych aspektów życia, tolerancję dla innych i gotowość do zmian w poglądach, bo są pewne rzeczy na ziemi ....

Atalia, z uporem godnym innych celów, starasz sie deprecjonować media. Dlaczego? Co ci zrobiły złego? Nie każde musi mieć "wiedzę tajemną" i być wykszałconym. Nie są też depozytorami wiedzy, po prostu wiedzą więcej niż Ty. Ty opierasz się na wiedzy nabytej poprzez doświadczenia innych, a one na swoich. To zasadnicza różnica. W ich kontaktach wystarcza to, co wiedzą ,czują, słyszą i dostają z góry. I nie ma zanaczenia kto, jak i co nazywa...
Za to zastanawia mnie Twoja bezkrytyczna fascynacja Chico Xavierem, Divaldo Franco czy Raulem Teixeiry. Tylko tych znasz? Traktujesz ich jak bogów spirytyzmu. I co ich wyróznia od innych mediów? Działalnośc charytatywna, bezinteresowne niesienie pomocy innym? A może ich cudowne moce, które nie dają Ci spokoju, bo pragnienie ich posiadania spędza Ci sen z powiek? Chcesz dotknąc istoty ich mediumizmu wiedząc o nich wszystko? Przypominasz nadgorliwą neofitkę. Ale nic to nie da. Nie zrozumiesz świata duchowego, gardząc materialnym...

Bez dobrego medium, seanse, które będziesz przeprowadzać, przy całej twojej wiedzy teoretycznej i wierze także będą "ezo-bredniami" Dlaczego? Ano dlatego, że i tam w zaświatach są żartownisie, którzy lubią się zabawić :D
lokio

Postautor: Voldo » 08 sty 2011, 19:16

lokio pisze:To samo mogę powiedzieć o waszych dążeniach do kontrolowania mediów i decydowaniu o tym, co mogą robić a co nie.

Kontrolowania mediów?
Nie odnoszę wrażenia, żeby tutaj ktoś chciał je kontrolować.

Każde medium będzie robić to, co chce.
Ale doświadczenie nam pokazało, co idzie za płatnym mediumizmem, i dlatego jesteśmy do niego uprzedzeni.
To są nasze poglądy. My mamy swoje, Ty masz swoje. Zostawmy to już w spokoju.

lokio pisze:nie jest powiedziane że to forum dla zamkniętych fanatyków.

Owszem.
Ale jak wszędzie, należy powstrzymać swój temperament i szanować drugiego człowieka w dyskusji i uszanować jego poglądy.

lokio pisze:tolerancję dla innych i gotowość do zmian w poglądach, bo są pewne rzeczy na ziemi...

Dotarło, odbija się i wraca do Ciebie.
Dasz mi logiczniejsze wyjaśnienia na pewne sprawy, które potwierdzą się w wielu źródłach niezwiązanych ze sobą - zmienię swoje poglądy. To nie jest problem.

lokio pisze:Bez dobrego medium, seanse, które będziesz przeprowadzać, przy całej twojej wiedzy teoretycznej i wierze także będą "ezo-bredniami" Dlaczego? Ano dlatego, że i tam w zaświatach są żartownisie, którzy lubią się zabawić

Bez mojej wiedzy teoretycznej (jak na razie bardzo małej, bo w końcu niecały rok studiuje spirytyzm), przy kiepskim medium, nie będę mógł ujrzeć, że kładzie mi brednie do głowy i uwierzę we wszystko co będzie Duch dyktował, ponieważ powie to w taki sposób, że nie będę w stanie go zdemaskować.

Możesz podać źródło tego tekstu o spirytyzmie i spirytualizmie?
Tomasz

Wiceprzewodniczący PTSS
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Następna

Wróć do Spirytyzm w Polsce