Paul Gibier - Spirytyzm. Studium historyczno-krytyczne

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Paul Gibier - Spirytyzm. Studium historyczno-krytyczne

Postautor: cthulhu87 » 25 lis 2010, 05:59

:)

Co sądzicie o tej książce? Czy warto było ją wydać?

Na pewno nie jest to łatwa lektura - przynajmniej na początku. Moim zdaniem największą wartość ta książka ma jako świadectwo historyczne. Myślę, że dziełko znajdzie się w przyszłości w niejednej bibliografii wśród prac historycznych (nawet jej stare, słabo dostępne wydanie jest czasami cytowane) i jako takie jest pożyteczne. Dla nas jest też pożyteczne o tyle, że w części poświęconej doświadczeniom autora oraz Crookesa jest trochę informacji o zastosowanej metodzie, a także aparaturze. Mamy więc wgląd w to, jak takie badania w XIX wieku wyglądały. Inna sprawa, że o ile prace Kardeca skupiają się głównie na przekazach i komunikatach słownych, to tutaj mamy do czynienia ze zjawiskami ściśle fizycznymi - materializacjami, ruchem przedmiotów bez dotyku itd., ale nie tylko (pismo bezpośrednie).
Obrazek
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Re: Paul Gibier - Spirytyzm. Studium historyczno-krytyczne

Postautor: Luperci Faviani » 11 gru 2010, 20:55

Zacząłem czytać i rzeczywiście trudna pozycja. Muszę być czujny jak pies podwójny, żeby coś zrozumieć. Język ciężki. Niemniej uważam, że w przyszłości nie powinniśmy rezygnować z tej książki i powinna ona być dostępna na rivail.pl.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: atalia » 11 gru 2010, 21:15

Język ciężki,poniewaz dosć przewrotny i nieco ironiczny i rzeczywiście trzeba uważac.Ale ja lubię taki styl.
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: konrad » 12 gru 2010, 00:53

Generalnie wychodzimy z założenia: dla każdego coś dobrego...

Ciężko, żeby wszystkie książki podobały się każdemu, ale bez wątpienia każdy znajdzie coś dla siebie. Np. taka Ewangelia według spirytyzmu dla jednych to świetna książka, inni traktują ją nieco po macoszemu, za to będzie podobać im się dzieło Paula Gibiera... Ktoś inny jeszcze będzie lubił powieści mediumiczne w stylu "Naszego Domu", a nie sięgnie nigdy po dzieła naukowe... Spirytyzm jest dla wszystkich i każdy znajdzie w nim coś dla siebie :)
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Luperci Faviani » 12 gru 2010, 23:54

Ale ja nie twierdzę, że mnie się ta książka nie podoba tylko, że jest napisana trudnym językiem.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 15 gru 2010, 12:38

Język jak język, ale przyznajcie, że ryciny i ilustracje wspaniałe :mrgreen:
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 15 gru 2010, 13:25

Jest OK :)
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: cthulhu87 » 31 gru 2010, 22:48

Hehe,
Byłem mile zaskoczony, gdy okazało się, że na wikipedii jest hasło o autorze przekładu Gibiera:

http://pl.wikipedia.org/w/index.php?tit ... ownotice=1

Bardzo interesująca persona :mrgreen:
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: dankamik » 01 sty 2011, 09:28

Czytałam. Według mnie pozycja fantastyczna, aczkolwiek trzeba czytać jak Biblię - po stokroć i ze zrozumieniem. Czekam teraz na książkę Leona Denisa "Wielka tajemnica". Wydanie z 1936 roku. Ale będzie uczta duchowa - już się cieszę.
Wiedzcie, że dla poety jedna tylko droga: W sercu szukać natchnienia i dążyć do Boga!
- Adam Mickiewicz
dankamik

Postautor: atalia » 01 sty 2011, 12:03

Idziesz dobrą drogą-tak trzymaj! :D
atalia
spirytystka
spirytystka

Następna

Wróć do Literatura spirytystyczna