Powiedzcie im, że śmierć nie istnieje

Dyskusje o książkach związanych z tematyką spirytystyczną i dostępnych w Polsce. Recenzje, zapowiedzi, streszczenia książek zagranicznych.

Powiedzcie im, że śmierć nie istnieje

Postautor: konrad » 01 kwie 2009, 15:01

Właśnie czytam książkę, która była już wspomniana na forum, czyli "Powiedzcie im, że śmierć nie istnieje" autorstwa ks. Francois Brune'a. Tak naprawdę nie jest on jej autorem, ale raczej trochę jak Kardec, zbiera wypowiedzi z zaświatów i opatruje je komenatarzami. W odróżnieniu od KD będącej , książka to jednak zbiór przekazów od kilku Duchów, które po swojej fizycznej śmierci skontaktowały się ze swoją rodziną.

To, co mnie bardzo zaciekawiło to liczne fragmenty, w których Brune pisze wyraźnie iż wypowiedzi Duchów pokrywają się z tym, o czym pisał Kardec. Z drugiej jednak strony Brune cały czas bardzo jest sceptyczny, zwłaszcza jeśli chodzi o reinkarnację. Podczas gdy Duchy mówią wprost, że zjawisko to istnieje, Brune, stopowany chyba trochę przez swoje przekonania nabyte w czasie edukacji katolickiej, podchodzi do reinkarnacji z dużą rezerwą.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Re: Powiedzcie im, że śmierć nie istnieje

Postautor: Luperci Faviani » 13 kwie 2009, 20:16

Czasami ciężko jest zmienić pogląd, który mógł przez wiele lat wytyczać drogę życia.

Ja, gdy pierwszy raz przeczytałem o reinkarnacji w KD, która to księga od początku wydawała mi się bardzo logiczna i...przyjazna, byłem zniesmaczony, a wręcz zdołowany perspektywą przyszłego powrotu na ziemię. Wcześniej nigdy nie podchodziłem do tematu reinkarnacji z jakimś szczególnym zainteresowaniem. Teraz myślę sobie, że jeżeli bardzo się postaram, to może "ziemski epizod" nie będzie mnie już w przyszłości dotyczył :))
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Freya » 16 maja 2009, 14:51

Brune pisze że "reinkarnacja istnieje w wyjątkowych przypadkach". Czyli ewentualnie może ktoś inkarnować po raz drugi.
Tez nie bardzo mnie to przekonuje - bo albo jest , albo jej nie ma ;) Brune pisze ( i mówi , bo byłam na spotkaniu z nim), ze dusze przekazywały mu na ten temat sprzeczne wiadomości.
Wydaje mi się że tu jest zależność w jak wysokim stopniu rozwoju się one znajdują ( i w związku z tym co wiedzą ). Przeciez umierając automatycznie nie stajemy się "wszystkowiedzącymi bytami".
"Śmierć nie jest zgaszeniem światła,lecz tylko wyłączeniem lampy,ponieważ przyszedł świt. "
R.Tagore
Freya

Postautor: konrad » 16 maja 2009, 17:06

Allanowi Kardecowi dusze też przekazywały sprzeczne wiadomości. On jednak zawsze analizował wszystkie wypowiedzi z zaświatów pod kątem tego, czy są zgodne z logiką. Ponieważ to teoria reinkarnacji jako jedyna jest w stanie logicznie wyjaśnić przyczynę naszych cierpień, Kardec włączył ją do Księgi Duchów.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Leszek » 16 maja 2009, 17:35

Dużo przeciwników mówi, że Bóg postępuje nielogicznie, taki pogląd mogą mieć jedynie Ci którzy nie rozumieją całego systemu zbudowanego przez Boga. Potem poda drugie oskarżenie, że skoro Bóg jest idealny to czemu postępuje nielogicznie? Patrz zdanie wyżej i koło się zamyka. Potem pada stwierdzenie, że Boga nie ma bo rzekomo znaleźli sprzeczność. Więc nawet jeśli teraz coś Wam nie pasuje, czy wydaje się sprzeczne to tylko dlatego, że macie jeszcze za małą wiedzę.
Reinkarnacja jak też i zasady gry obowiązujące nas śmiertelników jak i duchy w zaświatach są stałe i niezmienne, tak jak Bóg. Można spytać, ale skąd mamy wiedzieć co jest prawdą skoro nawet duchy czasem sobie przeczą? Jest parę wyjść, patrzysz na sprawę przez pryzmat logiki, patrzysz w kontekście tego co już wiesz z doświadczenia. W końcu możesz poczytać lektury o danej tematyce, jeśli jest prawdą to co jest tam napisane to nie będą sobie przeczyć nawzajem bo PRAWDA jest jedna. Ja np. jak czytałem "Rozmowy z Bogiem" czy książki Sai Baby, jego nauki na stronie internetowej czy "Życie po śmierci" Denisa wszystko to tak naprawdę jest wałkowanie tego samego, tylko forma się różni, przesłanie jest identyczne. Po pewnym czasie już się "czuje" co jest prawdą a co nie ;)
pozdrawiam
Miłość, Prawda, Pokój, Nie Krzywdzenie, Właściwe Postępowanie
Leszek

Postautor: konrad » 16 maja 2009, 17:44

Bardzo fajnie na dzisiejszym spotkaniu powiedział forrest. Pytany przez znajomych w co wierzy, mówi, że wierzy w "prawa fizyki", co tak naprawdę oznacza, że wierzy w cały skomplikowany mechanizm wszechświata, którego człowiek zna jedynie mały skrawek. Nie ma czegoś takiego jak cuda, czy dogmaty. Wszystko to zasady, które stopniowo wyjaśnia nauka.

I rzeczywiście jest rzeczą fascynującą, że tak wiele badaczy, mędrców, guru itp. dochodzi do dokładnie tych samych wniosków, mimo że badania prowadzą w zupełnie inny sposób.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Wróć do Literatura spirytystyczna