Choroba, śmierć, kara

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Choroba, śmierć, kara

Postautor: Nikita » 14 gru 2010, 17:52

To napawa optymizmem, ze w tych niezwykle trudnych czasach i warunkach Polacy pomagali Zydom....

Ze nie wszyscy to wiadomo...ludzie sa tacy i siacy...

Sigma uwielbiam czytac twoje opowiesci z zycia wziete...chyba masz talent literacki...
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: Luperci Faviani » 14 gru 2010, 21:39

Podczas wojny w Oświęcimiu działał bardzo silnie rozwinięty ruch oporu, który miał stały kontakt z więźniami Auschwitz (gdzie ruch oporu też całkiem nieźle funkcjonował, ha, ha, ha - śmieję się nazistom w twarz - he, he, he!).

Zrobiło mi się kiedyś bardzo przykro, gdy pewien francuski artysta, który wystawiał w Oświęcimiu sztukę teatralno-muzyczno-taneczną o historii miasta powiedział z pełnym przekonaniem, że podczas funkcjonowania obozu oświęcimianie przychodzili tam do pracy i ścinali więźniom włosy. Poczułem się jakby ktoś uderzył mnie w twarz szczególnie, że była to jedna z największych bzdur, jakie słyszałem o Auschwitz. I taki człowiek, robi wrażenie, że coś wie, a nie wie niczego i ludzie mu ufają.

Dla pełnej jasności dodam, że niektórzy oświęcimianie pracowali na terenie obozu ale w zupełnie innym charakterze i raczej nie mieli kontaktu z więźniami.

A żeby nie było offtopowo dodam także, że wiele lat przed poznaniem spirytyzmu doszedłem do wniosku, iż obozy koncentracyjne musiały być pewnego rodzaju czyśćcem na ziemi - bo jaki miałby być ich sens? Później filozofia duchów utwierdziła mnie w przekonaniu, że tak właśnie było.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: sigma » 14 gru 2010, 23:41

sigma pisze: ... A kiedyś jeszcze dziadek powiedział ojcu że ma wyprowadzić Abramka do lasu i pokazać mu jakąś konkretną drogę ...

Ojciec wiele razy do tego wracał, pokazywał mi tę drogę (od lat nieistniejącą). Stał i patrzył za Abramkiem aż ten zniknął za zakrętem. Ojciec podkreślał że Abramek obejrzał się i pomachał ojcu ręką. Potem ojciec pytał dziadka co będzie z Abramkiem ale dziadek nigdy nie chciał o tym rozmawiać i zabronił ojcu o tym mówić.

Skąd dziadek miał wiedzieć co będzie z Abramkiem ? Pewnie że mógł się domyślać... Ale ... A może Abramkowi się udało ?
Piotr

Kto zwycięża innych, jest silny. Kto zwycięża siebie, jest wielki.
sigma

Postautor: Nikita » 15 gru 2010, 12:24

smutne....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: sigma » 15 gru 2010, 18:27

My sobie nie zdajemy sprawy z tego jakim dobrodziejstwem jest edukacja i wiedza. W okresie międzywojennym matura była cenzusem dla wielu po prostu nieosiągalnym. Ludzie w sporej części umieli czytać, pisać i niewiele więcej. Takimi ludźmi łatwo manipulować, łatwo im dać broń do ręki i powiedzieć co z tą bronią mają robić ...

Dziadek, będąc leśnikiem, zrezygnował pod koniec lat 30-tych z pracy w Lasach Państwowych (co go nawiasem mówiąc uchroniło przed prześladowaniami po wybuchu wojny) i wyjechał w Bieszczady bo tam miał dobrą pracę leśnika u jakiegoś prywatnego właściciela leśnego. Ojciec opowiadał co działo się kiedy w tamte strony przyjechało tzw. "ruchome kino", czyli samochód z rzutnikiem i projektorem. Brak było możliwości jednoczesnego odtwarzania dźwięku i obrazu w związku z czym wypowiedzi zastępowały napisy u dołu ekranu. Ojciec, wówczas ok. dziesięciolatek, był dyżurnym lektorem ponieważ w okolicy mało kto potrafił czytać a ekipa "kinowa" oczekiwała raczej aktywizacji miejscowej ludności, po to zresztą tam przyjeżdżali. Ojciec czytał, ludzie (głównie Polacy i Łemkowie) patrzyli i słuchali ...

Paczitaj, malczik, paczitaj ...

Nasza Ziemlia Łemkowyna ...

Tak było, po prostu. I to jest nam trudno sobie wyobrazić. A w związku z tym trudno nam zrozumieć genezę tych wszystkich wydarzeń, wzajemnego braku rozumienia, przemocy, okrucieństwa ...

W latach 80-tych ubiegłego wieku mieszkałem w akademikach Politechniki Krakowskiej na nowohuckich Czyżynach. Przez rok sąsiadowałem z Łemkiem z Bieszczadów, członkiem jakiegoś łemkowskiego zespołu pieśni i tańca. Sporo rozmawialiśmy, opowiadał mi o ich wojażach po Europie Zachodniej, Ameryce i Australii. Fascynowało go to wszystko znacznie bardziej niż studia.

Całkiem inne czasy, inni ludzie ... I tak jest lepiej, bez cienia wątpliwości.

:)
Piotr

sigma

Postautor: atalia » 15 gru 2010, 18:42

Świetnie,że poruszyłeś ten temat.Trzy lata temu tak się złozyło,że kilka razy byłam na Podkarpaciu i wtedy to bardzo zainteresowałam się kulturą łemkowską.Zainteresowały mnie losy tego małego narodu,który siłą został wyrwany ze swojej górskiej ojczyzny i przeniesiony na tzw.ziemie odzyskane.Była to sławetna Akcja "Wisła", a Łemków zakwalifikowano w obręb narodowości ukraińskiej i wysiedlono pod pretekstem walki z bandami OUN i UPA.W zasadzie Łemkowie to tacy trochę ukraińscy Kaszubi-sami twierdzili,że Ukraińcami nie są,zresztą język ich się znacznie różni od ukraińskiego.
Bardzo mi tych ludzi było żal-można sobie wyobrazić,co czuje góral przeniesiony na niziny.
Później odkryłam,że w naszym powiecie,na Pomorzu Zachodnim,są całe wioski zasiedlone przez ludzi z Łemkowyny-oczywiscie nikt tam juz dziś nie mówi po łemkowsku,może niektórzy chodzą na nabożenstwa do cerkwi.Zachowały się tylko ich nazwiska.
Smutne to takie,smutny los...
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: sigma » 15 gru 2010, 19:34

Ojciec w Bieszczady trafił mając równe dziesięć lat i mieszkał tam ok. półtora roku bo tyle czasu dziadek pracował u tamtejszego właściciela leśnego. Pamiętam pismo dziadka do kierownika tamtejszej szkoły z prośbą o zwolnienie ojca z obowiązku nauki języka ruskiego (tak się ów przedmiot nazywał). Podanie rozpatrzone zostało pozytywnie.

Myślę że nauczanie języków regionalnych w II Rzeczypospolitej świadczy o dążeniu ówczesnych władz do zapewnienia możliwie dużych praw mniejszościom. I to było wielkie osiągnięcie, wojna i to co po wojnie zaprzepaściło możliwą do osiągnięcia wielokulturowość Polski ...

http://pl.wikipedia.org/wiki/%C5%81emkowie

Całe Podkarpacie, od Wołosatego po Cieszyn to kraina wielu kultur, to widać po dziś dzień.

Śląsk zresztą też ...
Piotr

sigma

Postautor: Nikita » 16 gru 2010, 09:09

myslac o tamtych czasach wcale nie dziwi, ze powstawaly ruchy socjaldemokrytczne i komunistyczne....ludzie uciskani , biedni chcieli rownosci...a jakos nikt jeszcze w tych czasach nie pomylal o prawdziwej reformie spolecznej....

Szkoda tylko, ze w Rosji zwyciezyly te najbardziej radykalne odlamy: bolszewiki....a byli tez inni mienszewicy, ktorzy chcieli reform a nie rewolucji....jakos tak na naszej planecie zawsze to gorsze zwycieza....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: sigma » 16 gru 2010, 15:30

Nie wiem jak było w II Rzeczypospolitej ale fakt że język ruski był przedmiotem obowiązkowym z uwagi na spory odsetek ludności miejscowej tym językiem się posługującej świadczy o tym że ówczesne polskie władze oświatowe dokładały starań do tego żeby przestrzegać praw mniejszości. Tym bardziej że działo się to w warunkach kiedy jedna szkoła przypadała na obszar powierzchni (albo: liczbę ludności) dziś trudną do wyobrażenia. Ojciec podkreślał że warunki nauczania odbiegały zasadniczo od tych w Polsce centralnej. A jednak języka mniejszości uczono ...

A socjaldemokracja ? Przecież państwa skandynawskie wypracowały swój model państwa przyjazny tuziemcowi i cudzoziemcowi właśnie w oparciu o koncepcję socjaldemokracji ...
Piotr

sigma

Postautor: cthulhu87 » 16 gru 2010, 15:37

sigma pisze:A socjaldemokracja ? Przecież państwa skandynawskie wypracowały swój model państwa przyjazny tuziemcowi i cudzoziemcowi właśnie w oparciu o koncepcję socjaldemokracji ...

Bo widocznie to ma sens tam, gdzie jest kapitał, środki, kultura i tradycje demokratyczne, a nie analfabetyzm, zdziczałe obyczaje i ludzie wyniszczeni wojną (duchowo i cieleśnie).
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi