Antropozofia

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Antropozofia

Postautor: Nangaparbat » 23 lis 2010, 21:28

jakie stanowisko zajmuje Spirytyzm odnosnie Antropozofii ??
Nangaparbat

Re: Antropozofia

Postautor: cthulhu87 » 23 lis 2010, 21:39

Jest sporo powiązań - ciało duchowe, reinkarnacja... :)
Na studiach, w czasie realizacji specjalizacji pedagogicznej, miałem zajęcia poświęcone szkołom antropozoficznym - te wniosły duży wkład w rozwój pedagogiki i dydaktyki na świecie, tak że doceniają je nawet ci, którzy gardzą samą antropozofią...
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: Luperci Faviani » 23 lis 2010, 21:59

Bardzo obszerne pytanie. Trudno by wdawać się teraz w szczegóły, ale wygląda na to, że antropozofia posiada wiele elementów zgodnych ze spirytyzmem, jak chociażby pojęcie reinkarnacji i rozwoju duchowego. Podobnie jak w filozofii spirytystycznej, kładzie się w antropozofii nacisk na rozwój ducha, nie zaś ciała. Widać poważną różnicę w podejściu do osoby Jezusa i Ducha. Według antropozofii, Jezusów było dwóch, którzy w pewnym momencie połączyli się. Zaś Chrystus był odrębnym Duchem. Według spirytyzmu Jezus był wysoko rozwiniętym, wcielonym Duchem, który urodził się jak inni, żył prawie jak inni, i zmarł jak wielu (poprzez ukrzyżowanie). W inny sposób, niż spirytyzm antropozofia opisuje Ducha jako istotę:
Ciało eteryczne to sobowtór energetyczny, "duch" ciała fizycznego, narzędzie życiowe sfery fizycznej, bez której powłoka fizyczna uległaby rozpadowi.
Ciało astralne to narzędzie egzystencji tuż po śmierci fizycznej. Ten, kto poznaje swoje ciało astralne osiąga kontakt ze zmarłymi, żyjącymi w astralnym świecie.
Jaźń czuciowa, jaźń myśląca i jaźń świadoma to narzędzia, które przeżywają śmierć ciała astralnego, i pozwalają na świadome istnienie w "świecie duchów".
Według spirytyzmu Duch składa się z Ducha i ciała duchowego. Duch jest istotą myślącą, świadomą siebie i otoczenia, a ciało duchowe rodzajem subtelnej materii, będącej pośrednikiem pomiędzy nim, a otoczeniem. Ciało duchowe wraz z rozwojem duszy oczyszcza się, staje się coraz bardziej subtelne, aż osiąga czystość doskonałą. Wówczas Duch jest czysty.

Tyle co poczytałem na WIKI.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: Nangaparbat » 24 lis 2010, 00:27

To co bylo na WIKI to ja tez przeczytalem...tyle interesuje mnie jak sie odnosi spoleczenstwo Spirytystyczne do Antropozofii :"))

Luperci Faviani pisze:Według antropozofii, Jezusów było dwóch, którzy w pewnym momencie połączyli się. Zaś Chrystus był odrębnym Duchem. Według spirytyzmu Jezus był wysoko rozwiniętym, wcielonym Duchem, który urodził się jak inni, żył prawie jak inni, i zmarł jak wielu (poprzez ukrzyżowanie).

I tutaj tez sie pojawia moje pytanie: wedlug jakich "dowodow" Antropozofia tak uwaza a wedlug jakich "dowodo" Spirytyzm tak uwaza ??

Tyle lat ziemi i nadal tak powazne rozbieznosci... Chcialbym by dalo sie to zunifikowac i poznac prawde :")))
Nangaparbat

Postautor: Nikita » 24 lis 2010, 08:31

Czytalam pare ksiazek Rudolfa Steinera.
On mowil, ze wiedza, ktora przekazuje...pochodzi od jego jasnowidzacych zdolnosci....

Czytalam tez pare ksiazek Heleny Blawatskiej..ale to juz teozofia...

Ale najlepszy dla mnie jest Krishnamurti...to jest prawdziwy nauczyciel....
Nikita
Sympatyk spirytyzmu

Postautor: atalia » 24 lis 2010, 11:53

Z całym szacunkiem Nang,ale chyba w sprawie tożsamosci i prawdziwej natury Jezusa nie oczekujesz odpowiedzi empirycznej.Przecież doskonale zdajesz sobie sprawe z tego,ze każde takie stwierdzenie z natury rzeczy musi byc stwierdzeniem a priori. :)
atalia
spirytystka
spirytystka

Postautor: Luperci Faviani » 24 lis 2010, 13:21

W zasadzie, Atalio, wyraziłaś moje odczucia.
Luperci Faviani - życie jest niczym, wieczność jest wszystkim.
La certitude est une autre dimension de la croyance.
Awatar użytkownika
Luperci Faviani

Postautor: konrad » 25 lis 2010, 16:17

Spytano się Duchów kiedyś, która religia jest najwłaściwsza i to pytanie można też odnieść do wszelkich nurtów filozoficznych i ezoterycznych. Odpowiedź jest krótka: "Ta, która skłania Was do czynienia dobra". Nie wiem, czy antropozofia do tego skłania, jeśli tak, to ja ją bardzo popieram.
Awatar użytkownika
konrad
spirytysta
spirytysta

Postautor: Voldo » 26 lis 2010, 17:02

konrad pisze:Odpowiedź jest krótka: "Ta, która skłania Was do czynienia dobra".

No, i to jest piękna, krótka i treściwa odpowiedź :)

Ja tam powtarzam sobie i nie tylko sobie - nie ważne co robisz, ważne jest to, żeby było to w interesie dobra i w żaden sposób nie szkodziło innym ani tobie samemu.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Nangaparbat » 01 gru 2010, 06:46

W takim razie czy to bedzie antropozofia czy inny nurt filozoficzny... wszystko i tak sklada sie w jedna calosc ---> Milosc, dobroc, radosc i wszelkie tego typu emocje/stany siwadomosci/byty etc...

Czyli generalnie jak ktos podaza za naukami Jezusa to chcac nie chcac i tak bedzie tak postepowal...

Podsumowujac z tego co tutaj widze to nie wazne w jaka religie/filozofie ubieramy sie... wazne jest by trwac w dobroci i Milosci.
Nangaparbat

Następna

Wróć do Pytania i odpowiedzi