Błagam o pomoc!!!

Miejsce, w którym można zadać każde pytanie dotyczące spirytyzmu, świata Duchów, reinkarnacji, sensu życia, praw kierujących naszym światem, Boga.

Re: Błagam o pomoc!!!

Postautor: methyl » 19 lis 2010, 15:07

misha0926 pisze:"każdego czeka zapłata za swe czyny"
Nieprawdaż?
Prawdaż.
I dlatego spirytyści się tym nie martwią 8-)
cthulhu87 pisze:trzeba mieć normalny, regularny, uczciwy zawód i z niego się utrzymywać.

Amen.
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: misha0926 » 19 lis 2010, 15:28

Zastanawia mnie, jak ostatnie zacytowane zdanie powyżej ma się do mojej wcześniejszej, długiej wypowiedzi. Odpowiedz proszę.
Awatar użytkownika
misha0926

Postautor: methyl » 19 lis 2010, 15:47

Bioenergoterapia, mediumizm, jasnowidzenie etc. to narzędzia do niesienia pomocy ludziom.
Nie mnie to oceniać, czy praca tego rodzaju powinna byc płatna w złocie, czy może w zasługach w świecie Ducha.
Są media które za swoja pomoc nie wezmą ani grosza, tak jak i ludzie, którzy lubia pomagać "sami z siebie" nie oczekując nic za swoja pomoc.
Jesli nie masz innych środków utrzymania jak np. mediumizm to chyba Stwórca nie ma nic przeciwko jak bedziesz przyjmował/a materialna zapłatę.
Zgadzam się z cthulhu, że tymi rzeczami człowiek powinien się zajmować po godzinach pracy 8-)
arecki

"Wiedza to jedyny skarb podążający za swym właścicielem" - przysłowie chińskie
Awatar użytkownika
methyl

Postautor: misha0926 » 19 lis 2010, 16:02

Słowem zakończenia, równoważna wymiana za pomocą pieniędzy jest formą akceptowalną, szczególnie jeśli wychodzi z obu stron, bowiem jedna osoba podaje wartość, druga zgadza się na cenę; następuje wykonanie zadania i potem (prawem natury) dochodzi do finalizacji przez zapłatę. Raz będą to pieniądze, raz czekolada, a raz uścisk dłoni. Tylko obie strony, nazwijmy to, transakcji, i nikt więcej nie ma prawa tego kwestionować. Poza tym, osoba taka nie musi się na to zgodzić i nie dojdzie do "spełnienia życzenia" przez medium. Jest dużo fałszywych ludzi, którzy faktycznie czerpią z tego korzyści, nie dając nic w zamian osobie drugiej prócz rozczarowania. Ale prosze się nie martwić. "każdego czeka zapłata za swe czyny"
Nieprawdaż?

Dlatego prosiłem o sprostowanie. Rachunkiem jest uniwersalne prawo, które sprawia, że wszystko funkcjonuje tak jak trzeba.

Raz będą to pieniądze, raz czekolada, a raz uścisk dłoni.

To moje notki, a teraz, ponownie...
W dawnych czasach dawano nieraz duże ilości złota w zamian za instrukcje...W czasach obecnych, w kulturze europejskiej przyjęło się, że używa się do tego również pieniędzy. Nie ma w tym nic złego, bo pieniądz to nic innego jak tylko zmaterializowana forma energii

Czy uścisk dłoni jest rachunkiem? Czy podziękowanie również? Jakby na to nie patrzeć to "pocałuj mnie w d***" także...
Powtórzę, to co pisałem wcześniej: to jest tylko sprawa dwóch osób (istot) jak dokona się powierzone zadanie i jaka będzie tego cena.

Napisałeś/aś, że m.in mediumizm to narzędzia do niesienia pomocy ludziom.

Pytam więc:
Czy ludzie posiadający "dary" jasnowidzenia, telepatii, telekinezy itp, są narzędziami?
Czy są do czyjegoś użytku?

Zauważyłem małą zmianę w poście powyżej, więc dopisuję, by nie zaczynać nowy post

Nie mnie to oceniać, czy praca tego rodzaju powinna byc płatna w złocie, czy może w zasługach w świecie Ducha.

Mi też nie dlatego jak to wcześnie ująłeś/aś: Amen
nota bene szkoda, że usunąłeś to o rachunku
Awatar użytkownika
misha0926

Postautor: Voldo » 19 lis 2010, 16:59

Czy płacimy młotkowi, żeby wbijał gwoździe? Czy też płacimy robotnikowi za wykonaną pracę?
Medium jest "narzędziem" w rękach Ducha.

To czy bierze pieniądze za swoje usługi czy nie, myślę, że może świadczyć o tym, na jakim etapie rozwoju znajduje się dane medium.
Prostym przykładem który można tu podać jest znany spirytystom i nie tylko Chico Xavier. Udowodnił on, iż można mieć normalną pracę i być medium.
Zresztą, polecam o nim poczytać, tym, którzy nie znają jego nazwiska.

Poza tym - jeśli komuś pomagam, w czymkolwiek, to czy zawsze muszę wziąć za to pieniądze?
W końcu jest to tracenie mojego czasu i takich tam.
Współczuję tym, którzy uważają, że tak.
Bezinteresowna pomoc jak powszechnie wiadomo jest rzeczą rzadką w dzisiejszych czasach...

Jak było już mówione, na nasze życie nie należy patrzeć z perspektywy tego jednego wcielenia. Nie, trzeba patrzeć jak Duch, który wcielił się na tej planecie aby się rozwijać. Bo co mu przyjdzie po pieniądzach w świecie Duchów? Nic. A co mu przyjdzie po bezinteresownej pomocy? Wiele.

No i kończąc - jeśli ktoś nie czuje się na siłach aby być medium lub w jakikolwiek inny sposób pomagać ludziom oraz zarazem pracować - ktoś zmusza? Nie. Więc o co chodzi.
Tomasz

„Jezus Chrystus nie prosił nas o wiele, nie wymagał od ludzi, by wspinali się na Mount Everest, czy wielce się poświęcali. Prosił nas tylko o to, byśmy kochali drugiego człowieka.” - Chico Xavier

Wiceprzewodniczący PTSS
Przewodniczący Wrocławskiego Oddziału PTSS
tomasz.grabarczyk.spirytyzm@gmail.com
Awatar użytkownika
Voldo
spirytysta
spirytysta

Postautor: Ewa Fortuna » 19 lis 2010, 17:27

Nie ma sensu spierać sie czy medium ma barć za swoje usługi pieniądze czy nie bo to nie nasza sprawa. Nie wszytko nam sie musi podobać i zdania zawsze bedą podzielone. Każdy niech robi zgodnie ze swym sumieniem
Ja jestem zdania,że za każdą pracę należy sie wynagrodzenie. Jezeli medium robi seanse za darmo bo to jest jego takie hobby,to prosze bardzo,jezeli bierze za swe usługi pieniadze,bo to jego praca,to też jest ok.
Człowiek gdy dostaje cos za darmo to tego nie docenia,ale gdy musi słono za cos zapłacić,to wtedy to cos stanowi dla niego wartość współmierną do zapłaty.
Żyjemy, póki ktoś o nas pamięta
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: cthulhu87 » 19 lis 2010, 17:32

Oczywiście to kwestia sumienia, ale żeby była jasność skopiuję tylko tekst, który ukazał się na naszym portalu w październiku 2009 roku (chodzi tu wyłącznie o stanowisko PTSS):

Polskie Towarzystwo Studiów Spirytystycznych

(...) bezwzględnie przestrzeganą normą w naszym stowarzyszeniu jest niesienie bezpłatnej pomocy osobom, które o nią poproszą; PTSS wyklucza płatne sesje - działalność stowarzyszenia nakierowana jest wyłącznie na realizację celów statutowych. Wolontariat na rzecz osób zgłaszających sie do nas po wsparcie duchowe lub materialne wynika bezpośrednio z filozofii zebranej w dziełach Allana Kardeca, do której - zgodnie z regulaminem - nasze stowarzyszenie sie odwołuje. Ubolewamy nad tym, że niektóre media pobierają za swoje usługi pieniądze, czy też manipulują ludźmi, wykorzystując ich problemy do uzyskiwania korzyści finansowych.

Polskie Towarzystwo Studiów Spirytystycznych
"Widziałem słynne grody starożytności, spoczywające pod całunem piasku lub kamienia, jak Kartagina, miasta greckie na Sycylii, równinę Rzymu z rozwartymi grobami i śpiące pod popiołem Wezuwiusza snem wieków dwudziestu cmentarze." L. Denis
http://www.ksiazki-spirytystyczne.pl
Awatar użytkownika
cthulhu87
Moderator forum
Moderator forum

Postautor: misha0926 » 19 lis 2010, 17:44

Ciekawe porównanie młotka do człowieka...
hmmm....młotek się zużywa (zmęczenie materiału), a robotnik traci siły. Tak samo medium zużywa naprawdę dużo własnej energii, medium w pracy także widzi, czuje rożne byty, które nie zawsze rozumieją, że jesteś zajęty "ziemską" pracą. Potem dochodzą ludzie, którzy chcą od Ciebie pomocy, bo czują, że tylko Ty możesz im pomóc i tak dalej, i tak dalej... i tak energia idzie, odpływa, jeszcze parę razy się zdziwisz, parę razy wkurzysz, zirytujesz, przestraszysz i ledwo żyjesz. Ale ty musisz, bo jesteś "narzędziem" i wypełniasz boską misję zbawienia całego świata. Dobry temat na książkę swoją drogą...

Medium to nie narzędzia - to ludzie tacy jak inni. Są bardziej rozwinięci - to prawda, ale przypominam, że bardziej rozwinięci - nie wybrani. Zadaniem każdego jest rozwój duchowy i każdy musi przez to przejść. Jak nie teraz to później, a w wmawianie ludziom o powinności medium wobec świata jest po prostu zabawne. Każdy człowiek staje przed wyborami i musi podejmować samodzielne decyzje. Tak ja Medium - to jest tylko i wyłącznie ich sprawa jak i czy w ogóle wykorzystują swoje umiejętności.

Jak pisałem (już chyba ze 2 razy) wcześniej istnieje coś takiego jak prawo natury, równoważnej wymiany. Obowiązuje wszystko i wszystkich, na wszystkich, nazwijmy to, "płaszczyznach". I jest to naturalne. I tak naprawdę, uwaga uwaga - zapłatą jest to, co Medium wyda za słuszne i dobre, choć często dla niego niepotrzebne. To się nazywa kaprys i nic w tym zlego nie ma, bowiem tak samo postępują - tu kolejne uwaga uwaga - ludzie:) My:) i zgodnie z prawem natury tak może postąpić. Wcześniej pisałem cytat z książki Bednarza i własnych przemyśleń, ale nie będę się powtarzać.

Więc proszę uprzejmie o przemyślenie każdej perspektywy i wykreowaniu własnego zdania:) Bo to najważniejsze.

Niech moim meritum będzie komentarz Ewy Fortuny parę linijek powyżej, który jak dla mnie jest świetną myślą tego, co zaszło. Dziękuję Ewo i zarazem wybacz za wtrącenie z moje strony:)

I swoją drogą...ile jest tu osób z PTTS-a?
Awatar użytkownika
misha0926

Postautor: Ewa Fortuna » 19 lis 2010, 17:44

Takie wasze stowarzyszenie ma zasady i ok.
Jezeli chce sie gdzieś byc członkiem, to trzeba przestrzegać reguł i zasad tam panujących. Jezeli ktoś by na te zasady sie godził, a na "boku" brał za swoje usługi pieniadze i liczył,ze to sie nie wyda,to by sie przeliczył,bo to oszukaństwo wróciło by do niego.
Zawsze trzeba byc uczciwym wobec siebie.
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

Postautor: Ewa Fortuna » 19 lis 2010, 17:53

misha0926 pisze:Niech moim meritum będzie komentarz Ewy Fortuny parę linijek powyżej, który jak dla mnie jest świetną myślą tego, co zaszło. Dziękuję Ewo i zarazem wybacz za wtrącenie z moje strony:)

Dziękuje za miłe słowa. :D
Ja nie należę do stowarzyszenia.Kupiłam dopiero książki na temat spirytyzmu i zaczęłam czytać.
Awatar użytkownika
Ewa Fortuna

PoprzedniaNastępna

Wróć do Pytania i odpowiedzi