atalia pisze: ... straszenie postanowieniami II Soboru Watykanskiego dziwnie jakos nie wywiera na mnie najmniejszego wrażenia...
Nie bardzo jest czym straszyć bo II Sobór Watykański wiele zliberalizował, a zdaniem niektórych (których sztandarową postacią jest bp Marcel Lefebvre) nawet zeświecczył Kościół.
http://pl.wikipedia.org/wiki/Marcel_Lefebvre
atalia pisze:A czy w drodze medytacji nie uzyskuje się dostępu do świata duchowego i informacji o nieśmiertelności duszy?
Moje doświadczenia medytacyjne są przerażająco mizerne... Piszę głównie w oparciu o to co wiem z lektury. Ale z tego co widzę to udało mi się przekazać to co istotne ...
atalia pisze:Chyba popadliście odrobine w zgłębianie dogmatów KK,LF i Sigmo ...
To może nie tyle dogmatyka co logika wynikająca ze zrozumienia tego co dzieje się na ołtarzu ...
atalia pisze: ... Ludzie na mszy w kosciele najczęściej modlą się ustami i nie ma to nic wspólnego z modleniem się za jakąś konkretną,najcześciej nie znaną im osobę.Ciekawe,jaki jest odsetek wiernych modlących się prawdziwie,a nie mechanicznie.Przydałyby się tu jakieś badania ...
To nie dotyczy tylko Mszy św., podobnie bywa na zgromadzeniach modlitewnych. A badania ? Może już jakieś były ...