Nangaparbat pisze:To chyba sie nie uda rozwiazac tego kim/czym tak naprawde jest Jezus, fajnie by bylo miec jakies odniesienie do faktow... Bo po chrzescijansku to on jest Bogiem ...
Jezus jest synem Boga, Bogiem wcielonym i w konsekwencji ograniczonym docześnie.
Nangaparbat pisze: ... A i jeszcze jedno kim/czym jest Duch Święty ?? ...
Dogmat o Trójcy Świętej jest dogmatem biblijnym. Znaczy to że nie będąc wprost wyartykułowany w Biblii logiką swoją nawiązuje do tego co w Biblii jest napisane. Ale, jak to dogmat, obrósł w teologiczne rozważania. I tak chrześcijaństwo Zachodu i Wschodu do dziś jest podzielone co do tego czy "Duch Święty pochodzi od Ojca
i Syna", czy też "Duch Święty pochodzi od Ojca
przez Syna".
Obiektywnie różnica jest zasadnicza, ale jaki sens spierać się już tak długo akurat o to ? Nie lepiej byłoby organizować wspólne synody, uczelnie (również otwarte na to co inne) ...
Nangaparbat pisze: ... Po prawicy Boga zasiada Jezus a co z Duchem Świętym ?? ...
Zwróć uwagę na to że to sformułowanie zakłada że Bóg ma dwie ręce, tak jak człowiek, a to Boga troszeczkę ogranicza ...
Nangaparbat, ja myślę że to nie jest zbyt istotne. Analizowanie tego to wikłanie się w logikę ludzi żyjących w innym miejscu i czasie, myślących inaczej ... Pewnie że można ale po co właściwie ?
Nangaparbat pisze: ... To jest bardzo istotne dla mnie wiec jesli jest taka mozliwosc otrzymac jakies konkretne odpowiedzi bede bardzo wdzieczny ;")
Buddyzm rozumie Jezusa raczej jako wcielenie Buddy. Zwięźle, prosto ... No, niewiele w tym teologii ...